Last news in Fakti

14 Юли, 2017 10:47 6 410 1

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ

  • небостъргач-
  • софия-
  • стрелбище-
  • никми
Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Жителите на столичния квартал „Стрелбище” излязоха на втори протест срещу строителството на 43-етажен небостъргач, който е предвидено да се изгради на кръстовището на булевардите „България” и „Гешов” в близост до пазара „Иван Вазов”. Въпросният терен е купен преди години от НИКМИ. С влизането в сила на новия устройствен план на София теренът е отреден за зелена площ. Инвеститорът обаче заявява, че го е купил с цел строеж.

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ
Омбудсманът Мая Манолова и кметът на район „Триадица” Николай Терзиев

На снощния протест присъстваха омбудсманът Мая Манолова и кметът на район „Триадица” Николай Терзиев. Последният заяви, че в Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет се е обсъждала възможността на инвеститора да се предложи замяна на терена с друг. Вече имаме подобна схема с казуса срещу Руската църква преди 14 години. След няколкогодишни спорове и протести израелската компания „Ащром” замени терена в центъра на София за друг в Зона Б-5 и получи „Халите”. Дали НИКМИ ще се съгласи на подобна схема бъдещето ще покаже.

„Би трябвало да е адекватно предложение с оглед на мястото, което вече сме купили. Трябва да е с подобни характеристики и обем на строителството върху него. Бихме помислили сериозно, но на този етап имаме това място и се опитваме да строим на него” каза Николай Козанов от НИКМИ.

Другият вариант е сделката да бъде развалена и на инвеститора да бъде възстановена сумата по сделката.

На проблеми от подобен характер обаче трябва да се сложи край. Това може да стане единствено като се махнат пробойните в Закона за устройство на територията (ЗУТ). „Няколко текста в ЗУТ плачат за промяна и няма как извинението на общинските съветници, когато гласуват поредния небостъргач (каквито случаи имаше) да бъде: „Такъв е законът”. Законът в текстовете, в които позволява подобни безобразия, което виждаме тук, просто трябва да бъде променено” е мнението на Манолова.

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ

Що се отнася до конкретния казус тя обърна внимание, че има решение на Върховния административен съд, но „не всички средства за неговото атакуване са изчерпани”. „Доколкото имаме информация не всички страни са били конституирани, не всички са могли да осъществят правото си на защита. Така че това съдебно решение може да бъде атакувано по реда на отмяната и според мен това трябва да се случи. Моят екип е готов да окаже помощ и съдействие на гражданите, за да си организират последващи действия пред административния съд”, допълни омбудсманът.

Живеещите в района не желаят небостъргач на въпросното място, тъй като това тотално ще наруши техният ритъм на живот, ще съсипе една от малкото зелени площи, останали в квартала, ще се натрупат много коли в район, който няма изградена необходимата инфраструктура.

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ

Най-вероятно ще се предложи друг терен на НИКМИ
Коцето Калки също се включи в подписката


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТ

    12 1 Отговор
    НИКМИ, ако не беше ДЗИ и СИБанк, щяха да са история!
    Някой задавал ли си е въпроса - как сградата-небостъргач до НДК е приютило ДЗИ и СИБанк, след като не е завършена?