1 639 1

Поредният рунд мерки за охлаждане на пазара

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Властите в Китай предприемат сериозни мерки по намаляване на покупателната способност на гражданите, но това не води до желания резултат. Цените продължават да растат, клиентите вземат кредити и купуват имоти.

В Гуанджоу държавните банки през февруари повишиха лихвите по ипотечните заеми. След това бяха въведени по-високи данъци за второ жилище и ограничаване броя на придобиване на недвижими имоти. Въпреки това цената на жилищата продължава да се увеличава и пазарът в южнокитайския мегаполис прегрява.

Местните жители вземат кредити, страхувайки се да не останат без нищо. Много от тях смятат, че цените на имотите ще продължа да растат независимо от съществуващите ограничения. Отчаяните купувачи обвиняват китайските власти в неспособността им да контролират пазара на недвижими имоти.

Преди 10 години секторът на недвижимите имоти съставляваше 10% от БВП на страната. Днес този процент е почти 30%, което говори за недостиг на други инвестиционни възможности и понижаване темповете на ръст в производството.

„Случилото се в Япония и САЩ показват, че постоянно растящи пазари не съществуват”, казва главният икономист на китайската компания за недвижими имоти Zhongtai Securities Ли Ханли. „Към днешна дата дългосрочните заеми „главно ипотечните кредити” представляват 30% от всички банкови заеми. По данни на Moody's, дългът на купувачите на жилища представлява 42% от БВП на глава от населението. Показателят е по-висок от този в Бразилия, Мексико, Турция и Русия. По време на имотната криза в САЩ този процент достигна 85%.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • fox
    Отговор
    1 22:18  19.07.17
    Да пазаруват там. Прираста им е в пъти повече от нас. Иначе ще завладява Европа

Напиши коментар:


Публикувай