1 465 0

Силното търсене тласка цените нагоре

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

С 0.69% поскъпнаха през юни цените на жилищата в Хонконг на месечна база. Независимо от предприетите мерки за охлаждане на пазара стойността на квадратен метър жилищна площ се е повишила с рекордните 21.6% на годишна база, отчитат местни анализатори.

През месец май правителството на Хонконг обяви 8-мия рунд от мерки за охлаждане на пазара, който включва повишаване изискванията при отпускане на ипотечни заеми, но поради недостигът на имоти цените продължават да растат. По-високият гербов данък също не помага за укротяване на пазара.

С 15% ще поскъпнат жилищата през следващите 30 месеца прогнозират анализатори, базирайки се на силното търсене и ограниченото предлагане. До края на годината стойностите ще се повишат с около 2%-3%, е мнението на Томас Лам, старши консултант в специализираната компания Knight Frank. Той прогнозира и въвеждането на нови мерки за охлаждане на пазара.

Броят на пустеещите имоти в Хонконг, в близките 3-4 години, ще нарасне до 98 000 единици, което ще е рекорд за последните 13 години. Именно тогава и цените ще започнат да спадат. Но това няма да стане преди 2019 г.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай