5 590 0

Имоти, които поскъпнаха с 500% за 10 години

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Цените на жилищата в Хонг Конг продължават да растат, подтикнати основно от силното вътрешно търсене. Независимо от приложените мерки за охлаждане на пазара, увеличението продължи да е налице. „Мерките, предприети за охлаждане на пазара през 2009 г., бяха предимно в ограничаване на ипотечното кредитиране, специални данъци и такси, които да ограничат търсенето от страна на чуждестранни инвеститори. Това до голяма степен засегна купувачите от континентален Китай, които подтикваха цените нагоре и правеха покупката на имоти от местното население почти невъзможна”, казва анализаторът от Spacious Hong Kong Джеймс Фишер.

След краткия период на спад на цените на имотите, който обхващаше четвъртото тримесечие на 2015 г. до третото на 2016-а, в резултат на забавяне на местната икономика и спад в туристическия поток, цените на имотите бързо се възстановиха към края на 2016 г., за да се регистрира поскъпване от 15%-20% през 2017 г. Наличното предлагане е достатъчно и не може да задоволи търсенето, коментират анализатори. Годишно се строят средно по 20 000 имота, което е крайно недостатъчно.

Най-силният сегмент от имотния пазар са луксозните апартаменти и къщи, особено новостроящите се такива или еднофамилни в района на Пик и южното крайбрежие на Хонг Конг. В края на 2017-а квадратният метър на апартамент ново строителство там е бил продаден срещу 181 750 USD, което е световен рекорд, коментират анализатори.

За последните 10 години над 95% от чуждестранните купувачи са били от континентален Китай. За повечето местни хора цените са повече от високи.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай