9 634 12

Сменят статута на всички земеделски земи около Пловдив

Сменят статута на всички земеделски земи около Пловдив
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Общият устройствен план на Пловдив (ОУП) ще бъде променен, като целта е смяна статута на всички земеделски земи в покрайнините на втория по големина град в България. Идеята е по този начин да се осигурят повече парцели за жилищно строителство на юг и на север от Пловдив, а именно: Терзиите, Остромила, Беломорски и Гаганица.

Дискусията около това накъде е възможно разширяването на Пловдив се обсъжда активно последните години. Необходимо е преразглеждане потенциалът на компактното градско ядро, както и търсенето на резерви. Последните се намират в периферията на града. В частност това са индустриалните зони около Пловдив. „Индустриалните паркове около Пловдив крият неподозирани възможности. Те са свързани с чисти производства, проектите им са минали през ОВОЗ и това гарантира че няма да се наруши комфорта на обитаване на живеещите. Защо не изградим в тях жилища за работещите”, предлага арх. Петко Костадинов. Според него в световната практика има не един и два подобни примера. „Функциите се смесват и това е в реда на нещата. Хората започват да живеят там, където работят. Така те са по-близо до работата си и в графика им отпада досадното пътуване всяка сутрин и вечер. Така че нека започнем да строим жилища за работниците - предприемачите могат да помислят по тази идея”, казва той, цитиран от Marica.bg.

Решение е също така е обединяване на няколко функции в една територия. Примерно бизнесът да влезе в колаборация с жилищни структури.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българче
  Отговор
  1 21:05  16.05.18
  Ще я търсите тая земя след години, но ще намерите камъни!!!

  Коментиран от #4, #7, #8

 • гост
  Отговор
  2 21:23  16.05.18
  А кмета на северен не взе ли участие?
 • гост
  Отговор
  3 21:56  16.05.18
  Някой ги е изкупил като земеделски земи на безценица , и сега целта е да се смени статута и да се изкарат едни бързи милиони.
 • гост
  Отговор
  4 21:59  16.05.18

  До коментар #1 от "българче":

  Земя има много , проблема е ,че няма кой да я работи вече.

 • ЖОРО
  Отговор
  5 23:26  16.05.18
  Защо трябва да се погубват земеделски земи,като има толкова свободни терени по Пловдив?В Кършияка например има много пустеещи терени,Арман махала например,която е застроена с незаконни цигански коптори.Там има много свободна земя,я се огледайте,или сте решили и нея да оставите на циганите?
 • независим
  Отговор
  6 23:37  16.05.18
  ега ти късмета! Как така града ще се разшири точно там където всичко е изкупено от Сиенит. Пещерняците и Пимк. аз пък продавам на Пазарджишко. кмете колко искаш?
 • Трайси Костов
  Отговор
  7 07:13  17.05.18

  До коментар #1 от "българче":

  Точно това трябва да се направи и в София - вместо да се гъчкаме като хлебарки да се строи към софийското поле - прекрасни земи
 • Строител
  Отговор
  8 09:37  17.05.18

  До коментар #1 от "българче":

  Ти ли ще я работиш тая земя .Ако ти е жал за земята, по селата има много бягай там.
 • ТАКЪВ БЪДЕЩ РОМСКИ ДЕТРОЙТ СА
  Отговор
  9 09:40  17.05.18
  ОЧЕРТАВА ФИЛИБЕТО ЧИ НЕ МОА ДА ГО МИСЛЯ....
 • Мишо
  Отговор
  10 10:52  17.05.18
  ОВОЗ се абривира ОВОС, бе, драги журналя
 • галфонион
  Отговор
  11 12:31  17.05.18
  Тези в Пловдив вече изпреварват и онези в Бъргъс. Направиха 20 цеха за гумени уплътнения и решиха, че ще станат за 5 години 4 милиона. Пловдив от 380,000 през 1991 г. сега е 340,000, а това е достойно за срам - има статистика.
 • Филип ll
  Отговор
  12 21:51  17.05.18
  Господа архитекти, инвеститори и общински съветници! Елате при мен в Европа да се научите как планират БЕЛИТЕ ХОРА! 1. Оставя се ЗЕЛЕН ПОЯС около града - никой и тревичка не може да пипне там. 2. Не се строят блокове, а се разширяват и облагородяват селата и по-малките градчета в агломерацията на големия град - нарича се commuter belt, откъдето хората пътуват ежедневно до града. 3. Изгражда се умно планирана железопътна и шосейна мрежа в градската агломерация, която прави това пътуване бързо, приятно и неусетно хората от градчета като Асеновград, Раковски, Хисаря стигат до центъра на Пловдив за минути. 4. Така хората си остават в собствените си къщи, в богатите тракийски села около Пловдив, а не се навират в безумни жилищни комплекси от отворен и затворен тип. Население на градския център 250 хиляди ( Пловдив град ). Население с предградията и сателитните населени места 600 хил ( Пловдивска агломерация ). Така би изглеждал град като Пловдив ако беше в Европа.

Напиши коментар:


Публикувай