16 Юли, 2018 11:11 2 655 1

Зелената столица на Европа

  • португалия-
  • екология-
  • награда-
  • лисабон
Зелената столица на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Португалската столица получи наградата European green capital 2020. Миналогодишният носител е Осло. За титлата “Зелена столица” се бореха 30 европейски града. Според журито Лисабон може да бъде вдъхновение и място за подражание за редица други градове от Стария континент. Португалската столица показа, че икономическият ръст и устойчивост могат да бъдат достигнати едновременно.

Лисабон е спечелил журито и с факта, че регионът много добре се е представил в ефективното използване на земята, развитието на зелените площи и устойчивите решения, адаптацията за изменение на климата и устойчиви решения по отношение на градския транспорт.

В най-големия португалски град живеят 1.3 млн. души. Цените на имотите отчитат ръст. До голяма степен той се дължи и на туристическия бум, който се наблюдава последните години в Лисабон. Купувачите и инвеститорите все по-често им се налага да оглеждат имоти в по-отдалечени места и селски региони, в търсене на достъпни жилища и къщи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турист

    3 1 Отговор
    Преди 3 месеца бях в Лисабон прилича на софия преди 15 години нищо впечетляващо няма даже е обратното