2 015 3

Нова Зеландия: Продават село за 2.8 млн. USD

Атрактивна оферта

През 30-те години на миналия век в близост до река Уйтаки в Нова Зеландия е създадено малко селце, в което да живеят добиващите платина работници и техните семейства. С течение на времето работниците намаляват, поради автоматизиране процеса на добив на платина, респективно и населението на селото, докато през 1989 г. то напълно се обезлюдява. Постройките обаче остават.

Разположено в южната част на острова, селото може да се похвали с прекрасна гледка към планината, а също така и с десетина къщи, всяка, от която е с по три спални, ресторант, девет гаража и 14 хектара земя.

Селцето е само един от многобройните примери за изчезване на малки населени места. Основната причина за процеса е урбанизацията. Така например, през 2016 г. в малкото градче Кайтангата, отново в южната част на Нова Зеландия, започна програма за привличане на жители. Местните власти твърдят, че там има много свободни работни места, празни жилища и къщи и дефицит на хора, които да ги населят.

Правителството отпуска на Кайтангата 1 млрд. USD на година по линия на регионалната програма за развитие, чиято цел е да съживи регионите и да намери работа на хората, които отново да се върнат от града в селските региони, изпитващи затруднения.

Селото в близост до река Уйтаки е продадено от държавата на частен собственик през 1991 г. и от тогава е препродавано няколко пъти. Тъй като правителството на страната наскоро въведе забрана за продажба на имоти на чужденци, сегашният собственик ще трябва доста да почака преди да намери купувач, коментират брокери. Допреди въвеждането на ограничението най-голям интерес е имало от страна на китайски предприемачи.

Селцето на река Уйтаки не се е развивало от 70-те години на миналия век, въпреки непрекъснатия интерес към него, в частност от хора, желаещи да го превърнат в бутикова ферма, място за винопроизводство или просто вили за себе си и свои приятели.

Нова Зеландия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Перър
  Отговор
  1 16:35  30.10.18
  Ако няма цигани имам интерес

  Коментиран от #2, #3

 • От Варна
  Отговор
  2 17:10  30.10.18

  До коментар #1 от "Перър":

  Няма! Лошото е че третират чужденците като цигани! Имат опит с китайци и индийци!
 • гост
  Отговор
  3 21:06  30.10.18

  До коментар #1 от "Перър":

  Няма, не бой се, а варналията от коментар 2 може да ме хване за ... и да ме разходи малко

Напиши коментар:


Публикувай