Last news in Fakti

7 Юли, 2019 13:25 7 829 31

Когато тристаен апартамент струваше 20 000 лв.

  • апартамент-
  • наем

Наемът за жилище към края на 80-те е: 90 лв. за стая, 130 лв. за гарсониера и 280 лв. за тристаен апартамент

От началото на 60-те години, поради масовата миграция от селата към градовете, започва ударно строителство на панелни жилищни комплекси. Създадена е и стройна схема на планиране на нуждите на хората там: детска градина – на 3 до 5 хиляди жители, училище – на 15-20 000 жители, поликлиника и кино – на 40-50 хиляди жители, съобщава retro.bg. В по-големите комплекси са изградени т.нар. РУМ-ове, Битови комбинати, Дом на услугите, Спортна зала, Културен дом и т.н., пише socbg.com.

Хората от това поколение помнят, че апартаментите в голяма част от построените жилищни блокове бяха зачислени към различните предприятия и учреждения и в тях можеше да бъдат настанени само отговарящите на определени условия работници и служители. Така се появяват например т.нар. военни блокове из цяла България, за кремиковските работници изниква цял нов квартал в столицата, а бургаските нефтохимици са настанени в много от новоизградените блокове на застроения през 70-те жк „Славейков“. Тъй като голяма част от жилищата бяха ведомствени, хората, които ги обитаваха, заплащаха за тях символичен наем на държавата. Наемът за жилище към края на 80-те е: 90 лв. за стая, 130 лв. за гарсониера и 280 лв. за тристаен апартамент.

През 1969 г. при средна месечна заплата 117,17 лева една гарсониера в София се продава за 5000 лв., т.е. 42,67 месечни заплати. До края на 60-те, според комунистическото законодателство, притежаването на повече от един апартамент носи риск държавата да настани в него принудително наематели на държавен, символичен наем.

От началото на 70-те влиза в сила нов закон, според който покупко-продажба на недвижимо имущество се осъществява само от държавна комисия. И който реши да продава имот, го обявява, а държавната комисия определя кой ще е купувачът и на каква цена ще купи недвижимия имот.

Всеки, който желаеше да се сдобие с жилище след 70-те, се записваше в списък и чакаше на опашка с години. Държавна комисия определяше кой от чакащите е най-нуждаещ се и на него даваше жилище, с държавен кредит за 20 години на цена, дотирана от държавата. Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 г. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария: цената на едностаен панелен апартамент в София е 9001 лв., на двустаен – 14 304 лв., на тристаен – 20 000 лева.

При социализма сам човек или семейство имаха право да притежават един апартамент до 120 кв.м в окръжен град и една вила. Затова мнозина, които искаха да си купят втори апартамент, при условие че вече имат един, му намираха цаката – съпрузи се развеждаха фиктивно или прехвърляха вече съществуващия апартамент на своите деца.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    34 25 Отговор
    ЖК комплексите са строни от държавата всичките Люлин, Младост, Дружба, Надежда... и докараха провинцията да работи в София! Станаха и те софиянци разни от Разлог, Трън, Самоков.....

    Коментиран от #18, #21

  • 2 СссереМ

    21 48 Отговор
    Абе не беше баш така ама както и да е,обикновените работници се сдобиваха най-много с двустаен и то където ти го дадат,връзкарите обираха ниските етажи и големите мазета, ако сметна сега при средна заплата в София от 1300 (което е нереално,няма софиянец който да работи под 2 к,пликовете са друг въпрос)и 117 тогава,сега можеш да си купиш апартамента в тухлена нова кооперация за по малко пари и то без да чакаш (освен ако не е на зелено,но тогава пък е много по евтино),и то където искаш.

    Коментиран от #4

  • 3 Комуниста

    10 8 Отговор
    В Лвеция в момента също е така лихво точки и след 20 г. взимаш апартамент ако искаш заем за 2 стаен от 400 000 € нагоре без лихвите плашат го и децата. в Стокхолм наем на двустаен е 1600€ и го взимаш от наемател който го е взел по наем от държавата за 300€ на месец и е отдава под наем на който си поиска!

    Коментиран от #15

  • 4 Софиянеца

    44 12 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Новото строителство не струва в сравнение със старото строителство и не отговаря на стандартите на БДС като квадратура! Знаете ли че, по БДС има стандарт шкафа на каква височина трябва да ти бъде в кухнята?

    Коментиран от #8

  • 5 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    26 20 Отговор
    Важното е че си накупих апартаменти с моята заплата като програмист а клошовете си дадоха пари да си купуват фиатчета,рена и какви ли не щуротии...и сега живеят по квартири
  • 6 ЦЕЦО - БРОКЕРС

    59 7 Отговор
    Евтини жилища предлагаме от Артекс!
  • 7 СссереМ

    18 27 Отговор
    Обосновка искам,трябва да ме убедиш че панелката коята и земетръсни шайби няма,и построена 5 за 4 щото трябва бетонче и арматура за вилата е по по добре от тухлена кооперация със хидравлични асансьори санирана отвсякъде, хората които ги купуваме не сме балами,преди 6 години си купихме в манастирски ливади на зелено от 4 живеем там,преди това бях в захарна в панелка,сега там живеят наематели,айде сега не се мъчи да ме убеждаваш кое е по добре.
  • 8 Реститутка

    26 11 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    Аз също мислех така много дълго време... но не е така- имам апартаменти в центъра- стара строителство с тавани по 3 метра и стаи по 30 кварата, апартамент в блок на ЦК на БКП (купен от мен след СОЦА) и ново строителство. Ами новото е по- добро... В старото строителство живеят бабишкери и наметели, които не дават пари за нищо, няколко пъти са се пукали тръби на общи щрангове / разводки наводнявайки 3 разчлини кооперации, в които имаме имоти... а новото строителство. Няма къде да си паркирам мерцедеса - в центъра трябва да го бутам по някакви осеяни с дупки улици и да плащам за това, а към блока на ЦК има паркинг, в който места не достигат, понеже е "свободен". В новото строителство има подземен гараж с вентилация и автоматична врата, асансьор, който те отвежда от него до апартамента, топлоизолация, топломер ПРЕДИ апартамента, който позволява да контролирам какво потребявам, а не да плащам сметките и на съседите и модерно разпределение и най - вече нормални съседи, които ходят на работа, а не пенсионери и наметели, които не знаят къде се намират.
  • 9 Той

    38 9 Отговор
    Да, и най-ценното при новото строителство имаш гледка - балкона на комшията - на 5 метра пред твоя! Направо безценно! Не, мерси. Предпочитам санирана панелка с по 50-100 метра отстояния от съседните блокове, както и нормални правоъгълни спални по 14-17 м2.
  • 10 Коко

    31 3 Отговор
    Я СА СИ КУПЕТЕ С 42 СРЕДНИ ЗАПЛАТИ ГАРСОНИЕРА
  • 11 Южна Соофия

    10 21 Отговор
    Мдамммм коментари основно от работническата класа по панелките - тръгнали да обясняват колко е хубаво. Е дръжте си го хубавото , а на нас в новите блокове с куп удобства нека ние зле. за това в белите квартали където няма гледка квадрата е вече 2000Е, а вие си живейте в гетата. Смешници. да не дава господ , но никога не бих се върнал в стара кочина с бабички, мизерници, хлебарки, блажна боя, мозайка и сополи в асансьора пък било то и в Стрелбище.
  • 12 Алфа Ромео

    22 4 Отговор
    Живея в блок строен 82г. на 16 етажа един вход, пълна мизерия, много хора, цапат стълбища не пазят понякога си оставят боклуците по стълбището просто нямам думи. Тока на стълбището ни е спрян от не знам колко години щото крадат ток, единият асансьор само работи на 108 апартамента, когато искаш да се качиш по стълбите е препоръчително да имаш фенер. Новото строителство е 100 пъти по-приятно за живеене, чисто осветено, хубави асансьори и т.н.
  • 13 qwerty

    10 1 Отговор
    на новото строителство най-голямата екстра е наистина индивидуалното отчитане на топлоенергията с външни индивидуални топломери. за сметка на това в нашият блок, пуснат в експлоатация 2007г сме спрели парното и като последните балъци сме с климатици. по е има истински 3 стаи, трапезария и кухненски бокс + два асансьора, единият от които товарен. паркоместа също има, предпочитам това пред част от пжните квартали, в които не се знае утре като тръгна за работа дали улицата няма да е отцепена, защото е частна собственост и ще строят поредната кооперация на 10 етажа без гаражи и паркоместа към нея. поздрави!
  • 14 Spravedliviq

    8 6 Отговор
    ДРАГО ПРОСТОЛЮДИЕ.Има архиви за комунизма в които пише как се е живяло.Четете.
  • 15 Boxer

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Минусите са ти от ганьовци, дет хабер си нямат. В Гьотеборг исках да наема апартаментче. Казаха ми , че има опашка от чакащи за поне НЯКОЛКО ГОДИНИ. Там се вихри еврогейският шарият, а си гъкнал, а са ти дали децата на патладжаните...
  • 16 Бай Шиле

    24 3 Отговор
    А бе хубави промени настанаха.Едно време децата искаха да станат космонавти,пожарникари и художници.Сега искат мутри,плейметки и реститутки.
  • 17 кинти

    13 4 Отговор
    Има някои неточности в статията които трябва да се коригират.Наемите НЕ СА БИЛИ: 90 лв. за стая,130 лв.гарсониера и 280 лв-тристаен.Това е абсурд! И второ :"Двустаен апартамаент", по татово време,означаваше че има две спални,плюс другите стаи(хол и кухня)! Тоест ,спалня,хол и кухня в момента се води тристаен,а на времето беше едностаен! В Варна около 1986г,двустайните(сега многостайни),струваха:10000-12000лв

    Коментиран от #22

  • 18 гощо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Съгласен съм с теб,но трябва да изброиш всички крайни СОЦ квартали.Един от тях в който жителите гордо твърдят,че са софиянци а това не е така е Лозенец! Макар и част от него да е днес в центъра това е първият краен СОЦ квартал! В него са настаняване хора дошли от провинцията.Това е бивша вилна зона на София и само някой имал къща там може евентуално да има претенции за Софиянец и то не точно!
  • 19 KENEPH BG

    16 2 Отговор
    Не строиш заводи в градовете. Хората си остават по къщите си на село. Парите спестени от непострояването на жилищните комплекси в градовете се инвестират в удобни пътища и ЖП линии до малките градчета и пускаш мотриси на всеки двайсет минути до тях. Правиш многоетажни паркинги до гарите и на подстъпите към града. Оттам се хваща влак или метро. Понеже работната ръка си е останала на село, там изнасяш производствата които не си натъпкал заедно с непостроените жилищни комплекси в големите градове. Останалото е облагородяване на селата и малките градове така като е са в Европа. Живота си прекарах в Англия и знам, че там е така. Жалко че комунистите навряха селяните в панелните гета които бързо се превърнаха в грозни руини.

    Коментиран от #31

  • 20 Грую

    4 1 Отговор
    В края на 80-те работех в завод на шест дневна работна седмица и взимах чисто 10 лева на ден, което по онова време се спрягаше за не чак толкова лошо възнаграждение, така че правете си сметка какво е било тогава да си наемодател, който получава 280 лв. от наеми на месец.
  • 21 Опаковка без цена

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Най - големите комплексари си мислят ,че София е град , това е поле , което никога няма да заприлича на столица !!! Глобализация приятел , ако ги няма хората от провинцията няма кой да работи ! Явно дядо ти е бил партизанин много стар софиянец излезе ! Или си от старите села Княжево , което до 1956 е било село Княжево .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Знаещ

    4 0 Отговор
    Гарсониерата си е гарсониера - от френси - жилище за ерген, състои се от малка кухня и стая за всичко. Едностайно жилище - кухня, стая (спалня) и всекидневна и т.н. Кухнята може да е маломерна - само за готвене и помощна масичка с 2,3 стола. Може да е и кухня-трапезария, в по-луксозните варианти разделена с бар-плот.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 кинти

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Умен":

    Овчи мозък си г-н "умен",щото 86г,сигурно се бил/а в гащите на баща си!Няма възможност да постна нотариален акт от 77г,в който пише-Двустаен апартамент,включващ: всекидневна,кухня,две спални,баня,тоалет и два балкона 78.кв.м!Апартамента на комшията се водеше(някога) едностаен и включва всекидневна,кухничка и спалня.Преди 2 год.го продаде за тристаен....

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    6 0 Отговор
    Драги журналисти, разгорещявате дебата, но купувачи няма. Интересно ми е защо все още никой не вади статистиката за Q2, страх ли ви хвана или какво ?
  • 27 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "кинти":

    В голяма грешка си. И няма отговор на елементарният ми въпрос:"Гарсониерата 0-стаен ли се води?" според твоя нотариален акт
  • 28 Казуар

    1 0 Отговор
    Огромна измама стана с лихвоточките. Подлъгаха хората да правят вноски за жилище, бяха събрани огромни суми които се използваха за строителство на новите квартали. Парите на вложителите се обезценяваха за 10-15 години и те продължаваха да внасят. Например в София се строяха по 12000- 13000 жилища за чакащите с лихвоточки се отпускаха не повече от 300. Накрая кандидатите за жилища загубиха парите си при фалита на България.
  • 29 456

    0 0 Отговор
    боксониера-1стая с кухненски бокс,гарсониера-2стаи и тераса,двустаен-2стаи и 1кухня и тераси,тристаен-3стаи и 1кухня и тераси и т.н.

    Коментиран от #30

  • 30 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "456":

    Гарсониерата е 1 стая с кухня а не 2 стаи. При старото строителство кухнята не се води като стая аналогично на килерите, мокрото помещение, баните и тоалетните. Май защото е под няква квадратура, примерно 6-7 квадрата.
  • 31 Комунист до мозъка на кокала

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "KENEPH BG":

    Здрасти. Пак си прав в случая това което предлагаш е идеално, но цялата работа е че нансякъде промяната е точно обратната. В САЩ 75 % от населението живее в градовете. Тоест политиката, която е водена тогава от БКП е била в нормите на световните стандарти. И обърни внимание на другото. В селата в Германия живеят предимно богатите хора в огромни къщи с широки дворове, за които се грижи градинар. Тоест в Германия бедните хора живеят в претъпканите градове, а богатите в луксозни къщи в чисти райони. Това ти го добавам в плюс иначе.