Last news in Fakti

2 Януари, 2024 09:21 9 552 4

Airbnb променя концепцията си

  • airbnb-
  • наем-
  • дългосрочно наемане-
  • концепция-
  • промяна

На платформата ще се предлагат жилища за дългосрочно отдаване под наем

Airbnb променя концепцията си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Популярната услуга за търсене на туристически квартири Airbnb обмисля навлизане в сегмента на дългосрочните наеми. „Airbnb има добра възможност да стане по-голяма част от ежедневието ви. Можете да използвате услугата много по-често от веднъж годишно. Офертите за наемане на недвижими имоти до една година са огромна възможност за развитието на нашия портал, тъй като около 18% от резервациите през третото тримесечие на тази година са за периоди над 30 дни“, каза главният изпълнителен директор на платформата Браян Чески в интервю за Financial Times.

Визията на ръководството за обновяване на бизнес модела на Airbnb идва в момент, когато приложението е подложено на натиск от правителствата по целия свят поради свиващия се жилищен фонд в големите градове.

Ню Йорк, един от най-големите пазари в света на платформата Airbnb, въведе ограничения върху отдаването под наем на имоти в услугата, съкращавайки около три четвърти от обявите в града. В резултат на това Airbnb дори трябваше да съди Ню Йорк за нов закон, който представлява „ефективна забрана“ за краткосрочни наеми. Изключително трудно е да се спазват законовите изисквания, а именно:

  • Само регистрирани в регистъра собственици могат да отдават под наем жилище;
  • Ако жилище се наема за период по-малък от 30 последователни дни, собствениците трябва да присъстват в помещенията, които се наемат;
  • „Плащащите гости“ могат да бъдат не повече от двама души.

Властите във Флоренция, един от водещите културни градове в Европа, също забраниха краткосрочните наеми на имоти в историческия център. Кметът на града каза, че възнамерява да поддържа достъпни жилища в тези райони.

Съгласно новото законодателство собствениците на имоти могат да отдават под наем къщи или апартаменти само за краткосрочни наеми, ако се намират извън центъра на града. Имотите, които вече са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем, обаче могат да се отдават под наем.

Чески също така добави, че плановете на Airbnb включват разширяване на гамата от предложения за настаняване, както и въвеждане на функция „неща за правене, докато пътувате“.

Той също така отбеляза, че обмислят да пуснат секция за коли под наем и изскачащи прозорци с оферти за близки ресторанти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галя от ПосолствоТО

    11 7 Отговор
    Не вярвайте на слухове, хотелското лоби няма нищо общо. Но пък трябват жилища за мигранти.
  • 2 бизнесът

    5 9 Отговор
    Тези хора от AIRBNB издават ли фактури ? Изобщо отчитат ли някъде бизнеса си или го карат направо ? Интересно е.
  • 3 ДИРЕКТЕН

    2 4 Отговор
    Подкрепям изказването на ГАЛЯ ОТ ПОДОЛСТВОТО, по-горе ! Правилно ! С една моя добавка по посолствените "Глобалистки задачи" ! "AIRBB" си е глобалистка система за навлизане в наемния пазар във всички държави !
    Защо да не вземе хляба и на местните национални брокери в сегмента наеми ?! А и обикновено чужденците са по-платежосподобни от местните хора, нали ! Прекрасен начин за притопяване на местнине "пазарни маргинали" чрез боатите безработни хайлази и добре обезпечени от ЕС шляещи се мигранти !
  • 4 Баба Гошка

    3 0 Отговор
    В испания имаме голям проблем с окупас (хора, които сменят ключалките и се нанасят в жилища, където могат да останат с години, а собственика трябва да им плаща водата, тока и да ги търпи). Хора, отишли на почивка или в болница като се върнат, намират домовете си окупирани и трябва да живеят на хотел или другаде, защото полицията няма право да пипа навлеците и да върне собствеността на законния й собственик без съдебно решение, което може да отнеме 2 години да бъде произнесено. Същото се случва и с дългосрочните наематели. Веднъж влезли е само въпрос на добра воля да плащат. Могат да си живеят с години в имота ти без да плащат и не можеш да ги изриташ, защото веднъж влезли, имат право да си живеят за твоя сметка в твоя имот безплатно! Няма социални жилища и закона осигурява безплатни жилища за наглеците за сметка на частни собственици.