Last news in Fakti

8 Септември, 2023 11:43 44 008 45

Лоши новини за собствениците на тези имоти

  • airbnb-
  • краткосрочно наемане-
  • ограничения

Печалбата от краткосрочното отдаване под наем рязко ще спадне

Лоши новини за собствениците на тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Притежателите на жилища в най-атрактивните туристически дестинации печелеха добре през последните години, благодарение на възможността да отдават имотите си на краткосрочен принцип чрез платформи като Аіrbnb. Това обаче се променя, тъй като ще бъдат въведени редица ограничения.

Сред най-ярките примери е Ню Йорк. Властите на мегаполиса принуждават собствениците на жилища, решили да ги отдават на краткосрочен принцип да се регистрират в общината и да спазват редица ограничения. Нарушителите ги очакват солени глоби.

„Таван“ на броя дни на наемане е сред най-популярните ограничения, които се въвеждат. Той вече е приложен за популярни туристически дестинации като Париж и Лондон.

Основната причина за ограничаване на краткосрочните наеми е, че през последните години дефицитът на пазара за дългосрочно наемане се обостря. Все повече нараства групата на градовете, чието население финансово не може да си позволи месечната рента, която искат собствениците.

Икономическият университет в Грац е установил, че ceдмичният нaeм в Аіrbnb в Cидни e близo двa пъти пo-виcoĸ в cpaвнeниe c тoзи нa дългocpoчния пaзap. Идентична е картината в Париж.

Борбата за защита правата на местното население, което иска да наеме дългосрочно жилище срещу туристите, които идват за няколко дни и отсядат в апартаменти, ще продължи. От местните власти зависи кой ще спечели. Засега последните предприемат мерки в полза на дългосрочното наемане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    28 9 Отговор
    кво ме боли мене оня за краварите
  • 2 Аз Кочо

    39 11 Отговор
    Това отдавна трябваше да стане.
    Ербнб отдавна е една от причините за високите цени на жилищата. Сега доста собственици ще бъдат принудени да продават което допълнително ще свали цените на имотите.

    Всичко си идва леко по леко на мястото.
  • 3 геноцид

    27 5 Отговор
    Най добре собствено жилище , а тия с многото имоти да ги отдават на , който си искат !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вик68

    32 8 Отговор
    Нарушаването на пазарни принципи,чрез налагането на административни разпоредби,,,мирише на зрял комунизъм

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вуй

    23 14 Отговор

    До коментар #8 от "Вик68":

    И тука много неудачници и мързели искат комунизма да се върне - на даржавната хранилка,работил неработил - бай Манчо плаща/даржавата/.Но това БЕШЕ.Сега е див капитализъм/така наречената демокрация/ и който е образован и кадърен е добре и води добър и смислен живот.А неудачниците винаги са недооценени,все им е скъпо и все мрънкят

    Коментиран от #12, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тити

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Сещам се за кой говориш

    Коментиран от #13

  • 13 Туту

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тити":

    Говори за себе си както и ти, хахахях
  • 14 Пишман брокер

    15 3 Отговор
    Същото ще стане и в БГ! Даже вече е станало, ама някои кредитни "собственици" не вярват и си мислят, че дъждец ги ръми...
  • 15 Аз Кочо

    9 3 Отговор
    Масов отказ от покупки на жилища в САЩ.
    САЩ отбелязва най-ниското ниво на подадените заявления за ипотечни заеми от десетилетия. Това поставя нов аргумент, че нарастващите лихви по ипотечни кредити отказват от покупка желаещите да придобият жилище, съобщи Асошиейтед прес.

    Според индекса на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), който проследява обема на молбите за отпускане на ипотечни кредити, през миналата седмица молбите за кредити за закупуване на жилища са спаднали до най-ниското си ниво от 28 години.
    Подобно е положението и в Европа си в България където кредитите намаляват наполовина в сравнение с началото на годината

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Брокер

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Аз Кочо":

    От 01.01.2024г. минималната заплата в БГ ще скочи с 153лв.,а жилищата ще даржат цена и ще има леко поскъпване с 5 - 15%,който разбрал, разбрал.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 А хотелите как са

    9 5 Отговор
    Те не вадят ли над 200% по голяма доходност за единица отдадена под наем площ? Направил си е сметката някои, инвестирал, поема риск а сега някои си иска да го обложи с данъци, че бил печелил повече от дългосрочно отдаване под наем. Що за... Айде да не казвам.. Те си знаят.

    Коментиран от #23

  • 18 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Дори да стане, зад това не стои икономически растеж а дългове. Така че закъсвацията ще е още по голяма.
  • 19 От къв зор

    11 2 Отговор
    Дългосрочното отдаване ще има приоритет пред краткосрочното? Нали пазарна икономика? Нали невидимата ръка на свободния пазар регулира пазара?
    И ко стана сега? Връщане към петилетките и плановата икономика ли следва?
  • 20 Гювеча свърши

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Аз Кочо":

    Който купил евтино - купил. За известно време обема на продажбите в УСА ще са ниски. Цените вече паднаха, даже тръгнаха леко нагоре в някои райони. Лихвите и те са нагоре та спъват купувачите.
    В БГ лихвите няма да се повишават поне до края на годината съответно и цените няма да паднат. И догодина не се очаква лихвите да се вдигнат драстично от ЕЦБ заради Германия, Италия и Гърция. А имотите в БГ вероятно леко ще поскъпнат заради инфлацията.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Дуньо

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Имотите може да им искате не 15 пр а 200 процента отгоре. Няма купувачи, факт. Свърши с бума на този пазар, сега предстои бавно но сигурно поевтиняване
  • 22 Мен

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гювеча свърши":

    Още преди да са вдигнали лихвите в бг, купувачите се уплашиха и не теглят кредити.
    Спад с 50 процента на кредитите от началото на годината. Трябва да разберете БУМА МИНА. Лихвите в бг тепърва ще растат а на запад ще се задържат дълго на това високо ниво.
  • 23 Вуй

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "А хотелите как са":

    Много е относително,който издаржи продължава напред,който не - фалира.Това е естествен процес в живота и природата - по умният и силен алфа мъжкар побеждава.Тези които в годините направиха пари от кражби и рекети,от много одавна ги препраха и сега имат бели пари и бял бизнес.И както винаги за раята.......,няма да казвам защото ще ме тръкнат

    Коментиран от #26, #30

  • 24 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гювеча свърши":

    Приятел, Италия Гърция и т.н в момента коват яко ДДС заради инфлацията. Така че преспокойно могат да покриват високите лихви по държавният дълг. Подобно и в САЩ и Канада.
    Това ще продължи дълго време.
    През 70 те лихвите по дългът на сащ са били 48 процента от приходите от данъци.
  • 25 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Цените на активите се понижиха и ще се понижават. SP 500 се понижи със 7% от своя връх на 3 януари 2022 г., а Nasdaq се понижи с 15% от своя връх през ноември 2021 г. Криптовалутите се сринаха с 60%. Дългосрочните облигации и облигационните фондове са надолу. Националните средни цени на жилищата са надолу почти навсякъде по света от пика през юни 2022 г.

    Някои хора в България все още чакат скоковете на цените на имотите да продължат. Чакайте, няма лошо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дейвид

    3 4 Отговор
    Не може по никакъв начин да се сравнява българският с американският имотен пазар. Първа и основна разлика е тази, че в САЩ и Канада всичко се купува със заем - т.е. живее се назаем. Това важи най-вече за недвижимите имоти. В България, особено през последните години, 90% от сделките са кеш. Дори и тези, които теглят ипотечни кредити, ги теглят само за доплащане и не надвишават 30% от цената на имота. Това, комбинирано с факта, че все още имотите в България са достъпни за работещите в чужбина, ще стимулира пазара тук и вдигането на лихвите няма да му повлияе особено. Колкото до краткосрочното отдаване под наем - на морето винаги ще върви.

    Коментиран от #28, #29, #31

  • 28 Стамат

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дейвид":

    Погледни статистиката на БНБ която казва че 48 процента от имотите в София са закупени с кредит. За провинцията този процент е 35.
    99 процент от българите в чужбина притежават поне един имот в бг . А поне 50 процента от тях никога няма да се върнат тук. Така че се надявай на тях да поддържат пазара тук.
    За сащ каквото е станало там идва и тук рано или късно.
  • 29 Хелга

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дейвид":

    Сделките в България падат за четвърто поредно тримесечие. Тоест не са само кредитите проблем а самият интерес за покупка изчезва.

    Коментиран от #34

  • 30 до Алфа мъжкаря Вуй

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вуй":

    Точно ти с твоята неграмотност не си пример, не си фактор, даже не си и трактор
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дейвид

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Не бе Вуй":

    Това не са мечти - аз съм коренен жител на голям град (т.е.както аз, така и родителите ми, а и техните родители са родени в града) и имоти си имам и наемите си вървят нон-стоп. Кога по-високи, кога по-ниски - за мен пазара няма толкова голямо значение. Пазара в България се определя предимно от селяците, които постоянно пъплят към големите градове с мисълта,че тук ще им постелим червен килим.

    Коментиран от #33, #42

  • 33 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Дейвид":

    Точно с това твърдение че селяните правят пазара в големите градове потвърждаваш че голямата част от този пазар се движи от кредити, защото свляците продават на село но за малко пари или не продават и идват в града и теглят заеми за покупка.

    Както казах

    Погледни статистиката на БНБ която казва че 48 процента от имотите в София са закупени с кредит. За провинцията този процент е 35.
    99 процент от българите в чужбина притежават поне един имот в бг . А поне 50 процента от тях никога няма да се върнат тук. Точно те е вероятно да продадат каквото имат тук, а не да купуват тук.

    Коментиран от #35

  • 34 Дейвид

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Хелга":

    Никога статистиката не се чете само като сухи цифри.Спад в броя на сделките не означава и не води до автоматичен спад в цените. Вярно е, че пазарът се поуспокои - паникьосаните от ковето и причинената от него инфлация гурбетчии си вложиха вече парите, и истеричните покупки по телефона понамаляха сериозно. От друга страна сега идва есен и особено в големите градове напъпля поредната вълна студентчета от село, които отиват за "вишу" и мама и тати продават земите, за да купят на "дитету" апартамент да не ходи по квартири. Към тях добавяме и тези, отишли "на море" и решили да забравят да си тръгнат от съответният крайморски град. Всеки пазар следва синусоидна крива. В момента се намираме в т.нар. корекция - пазарът забавя и дръпва леко надолу, преди да потегли пак нагоре. Вярно е, че ще е с по-бавни ( разбирайте по-нормални) темпове. Но не чакайте спад в цените както през 2008. От една страна инфлацията остава висока и докато инфлацията е по-висока от лихвите по ипотечните кредити, дори покупката на кредит е изгодна. От друга страна много спекуланти, купили "на зелено", са платили кеш и нямат банки да им дишат във врата, и те нямат интерес да свалят цените, за да продадат бързо. Много рядко се съгласяват на някоя и друга хилядарка отстъпка и това е само за имоти в не толкова престижни райони, които са закупили преди време много евтино.

    Коментиран от #38

  • 35 Дейвид

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Аз Кочо":

    Трябва да се четат статистиките внимателно - цифрите, цитирани за София и др. градове не отчитат какъв процент от имота е самоучастие и какво се доплаща с кредит. Както по-горе писах - голяма част от сделките са кеш и кредитите се теглят само за доплащане или ремонт. Поради факта, че ипотечният кредит в момента е много по-евтин от потребителският, се ипотекира закупеният имот и се тегли кредит. Това отчита брой ипотеки, но не отчита процента на самоучастие. Това дава големите цифри за ипотечни кредити, но всъщност 100% закупуване с кредит, както беше през 2005-2008 г. в Б-я или както е масово в Америка, в случая е много малък процент реално.

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Дейвид":

    Значи, пак да повторя. Найстина трябва да се гледат внимателно статистиките.
    А тя казва че търсенето на ипотечни кредити е намаляло рязко от 52 пр. През март до 14 пр. През юли.

    Студенти идват да учат, но това не значи че всичките родители имат възможност да им купят имот докато те учат някъде.

    И сега ВНИМАВАЙ ТУК.

    Концепцията ти за инфлацията е много погрешна. Тя ще е дълго време над лихвите на централните банки, защото те не искат рецесия, но не и над лихвите по кредитите. Тази аномалия е само в бг и тя няма да остане за дълго. А имот се изплаща с кредит 10, 20,30 години

    Инфлацията идва с високите лихви по кредитите.

    Това, което беше страхотно за имотите от 2009 г. насам, беше QE и почти 0% лихвени проценти.

    Сега имаме QT и 4 % ставки на ецб и можете да видите резултатите за имотите(спад на сделките вече четири тримесечия и спад в реалните цени, за София 2.5 пр. за първото тримесечие на годината, отогава няма информация)
  • 37 БМБ -🎃, стоящ международник - полиглот

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Вуйо, защо мислиш, че при дивия капитализъм ще печели работливият, честен и почтен човек?
  • 38 Хелга

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дейвид":

    Спад в сделките, заради лихвите по кредитите ВИНАГИ води до спад в цените рано или късно.

    Кредитите в България намаляват като количество, но се увеличават като истеглена сума. Това говори за спад в интереса и до FOMO при някои найстина заблудени индивиди. Те обаче не са много.

    Корекцията не е свършила.

    През 2008 тя започна леко както сега и после се ускори.

    Паниката се засилва с падането на цените и се превръща в лавина.

    Този пазар е най бавният и му трябва много време, а ти си нетърпелив.

    Цените на имотите косвено ги определят централните банки.

    Когато кредитът е скъп цените падат и обратното. Кредитът ще е скъп още доста време заради инфлацията.

    България не е изключение.

    Тук кредитът ще поскъпне последно в Европа, но ще поевтинее пак последно след като вече е намалял там.
  • 39 Професор Петров

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Дейвид":

    Колега, не можеш да изтеглиш ипотечен кредит и да го ползваш за ремонт, а само за закупуване на имот. Затова се казва ИПОТЕЧЕН.

    А ако ипотекираш имота за да вземеш пари за ремонт не е за да купиш имот а за да ремонтираш такъв. Явно бъркаш понятията.

    Ако самоучастието ти е голямо добре, но тук няма норми като в чужбина за минимално самоучастие и това поставя кредитополучателя в риск. Освен това за да имаш голямо самоучастие трябва да си продал нещо а сделките намаляват. На тези цени от 200 к евро незнам колко са хората с такива спестявяния но не са много. Още по малко това са хора от провинцията.

    Струва ми се че ти си от хората които просто не искат да приемат че пазара върви на зле. И да, когато не иска човек да го приеме, за него няма проблем. Това е въпрос на гледна точка.

    Също така казваш че на запад сделките в по-голямата си част са с кредити. Така е. Но забравяш че на запад има имиграция хората искат да живеят там. Има прираст на населението . Тук прирастът е отрицателен
    Дори авгнистнаците минават транзит.
  • 40 Статистик

    4 1 Отговор
    НСИ

    359 000 от 700 000 жилищни единици в София са празни.
    53 процент от жилища в България са празни.
    130 к нови жилищ са построени в София за последните 2 г. и още толкова са в строеж.
    Населението на София е намаляло с 20 000 човека.

    Ако само 5 процента от тези празни жилища излязат на пазара с него е свършено
  • 41 Професор Петров

    3 1 Отговор
    Цената на имотите по света пада и това е абсолютно вярно. Причината е, че през последните 8 години, ние раздухме огромен жилищен балон, а цените, както в Европа, така и в България са трикратно надценени и жилищата стават абсолютно непосилни за покупка от едно обикновено семейство“ – това заяви пред Euronews Bulgaria проф. Красимир Петров от Ohio State University.

    Според него едно обикновено семейство трябва да тегли огромен заем на ръба на финансовите си възможности, за да се сдобие със собствен имот.

    Българите се притесняват и от зимата, от инфлацията, от качващите се лихви и от рецесията. Самите купувачи на жилища се оттеглят, а пазарът е пренаситен. Мнозина имат по няколко жилища. Предлагането на жилища е огромно, а в същото време сме в демографска криза.

    Според проф. Красимир Петров, всеки имотен балон се създава по един и същ начин, като гостът посочва за основен фактор ниските лихви от страна на централните банки през последните години, които рефлектираха и като ниски лихви по ипотечните кредити.

    "Сега е възможно най-лошият и най-рисков момент да се правят покупки на жилища. Тази година цените ще паднат с 5-10%, а до 3 години, цените биха спаднали с 20-40%“, посочи експертът

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ученик

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Професор Петров":

    Професорът ги говори тези глупости за спад от поне 10г., но досега не е познал нищо.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Учител

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "ученик":

    Напротив, прав е. Цените падат навсякъде по света а в София има от 10 до 15 процента отстъпки при сделка
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.