Last news in Fakti

21 Август, 2023 13:21 2 304 2

Airbnb съди властите на мегаполис

  • airbnb-
  • ню йорк-
  • власти-
  • съд-
  • наем

Властите на Ню Йорк наложиха ограничения при краткосрочните наеми

Airbnb съди властите на мегаполис - 1
Снимка: Shutterstock

Airbnb съди Ню Йорк за нов закон, който е "виртуална забрана" за краткосрочно наемане. Според платформата законът ще ограничи броя на хората, които могат да наемат краткосрочно имотите си в града.

В делото, заведено от компанията във Върховния съд на щата Ню Йорк, се казва, че с приемането на закона през 2022 г. Градският съвет на практика е приел „най-екстремната и наказателна наредба до момента, която на практика е забрана за краткосрочни наеми в Ню Йорк Град."

Според делото законът ще затрудни собствениците на имоти да правят бизнес, като ги изисква да се регистрират в кметството на Ню Йорк и да заявят, че ще спазват „лабиринт от сложни правила“ в градското планиране, закона за многофамилните жилища и жилищния и строителния кодекси. Прегледът на заявленията от кметството ще доведе до „само малък брой собственици, които ще получат регистрация“, отбелязва Airbnb в делото.

От кметството вече казаха, че ще разгледат молбата.

Airbnb съобщава, че над 5500 краткосрочни домове и апартаменти са били резервирани в Ню Йорк през първата седмица на август, като са отседнали повече от 10 000 гости. Компанията отбелязва в делото, че предишен закон, който влезе в сила през 2021 г., е принудил 29 000 собственици на имоти да напуснат пазара за краткосрочни наеми в Ню Йорк.

Обявите за краткосрочно отдаване под наем в Ню Йорк са се увеличили с 27% на годишна база през април, но остават с 32% под нивата от 2019 г., според компанията за анализ на краткосрочни наеми AirDNA.

Градските съвети в САЩ все повече приемат наредби, регулиращи краткосрочните наеми. Някои изискват от наемодателите да получат разрешителни и да платят регистрационни такси или да ограничат краткосрочните наеми в бизнес районите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знайко

    5 2 Отговор
    Да не би големите хотелски вериги да са лобирали да се ограничат краткосроччните наеми за да се върнат туристите в хотелите? Това е много глупаво решение. Само един нов протеин с шипчета и хотелите ще затворят веднага.
  • 2 7777

    1 0 Отговор
    И в България трябва да се забрани отдаване тип airbnb. Не знаеш кой наема, какви са що са. Повечето от този тип с в жилищни кооперации, влизат излизат. Някакви утрепки са само.