Last news in Fakti

15 Септември, 2023 09:21 7 310 8

Поредната държава, която ограничава собствениците на имоти за краткосрочно наемане

  • италия-
  • airbnb-
  • краткосрочно наемане-
  • закон-
  • ограничения-
  • санкции

Италия въвежда специален указ

Поредната държава, която ограничава собствениците на имоти за краткосрочно наемане - 1
Снимка: Shutterstock

След обширни консултации с кметове, хотелиери и асоциации на наематели, италианското министерство на туризма публикува първоначална версия на закон, насочен към регулиране на краткосрочните наеми в страната.

Планираният "decreto affitti brevi" (указ за краткосрочните наеми) има за цел да затегне правилата за жилища, които се отдават на краткосрочен принцип. В момента Италия няма планове да забрани напълно наемането чрез Airbnb. Налице са две основни точки в указа за ограничаване на Airbnb в Италия: въвеждане на изискване за минимален престой от две нощувки и въвеждане на нова система за идентификационен код за обяви за отдаване под наем на имоти.

Минимален престой от две нощувки ще се прилага за краткосрочни наеми във всички 14 италиански столици, а именно: Бари, Болоня, Каляри, Катания, Флоренция, Генуа, Месина, Милано, Неапол, Палермо, Реджо Калабрия, Рим, Торино и Венеция. В законопроектът се уточнява, че това изискване се прилага и за всяка община, характеризираща се с висок или много висок „индекс на туристическа гъстота“, определен от националната статистическа служба Istat.

Интересно е, че указът включва разпоредба, която освобождава „многодетните семейства“ от изискването за минимален престой. Определението за многодетни семейства, според постановлението, предполага наличието на поне един родител и три деца. Остава обаче неясно как ще се проверява съставът на семейството и как ще се прилага това правило.

Освен това наемите в градове с по-малко от 5000 жители ще бъдат автоматично освободени от ограниченията.

Указът налага всички видове имоти за краткосрочно настаняване (като пансиони, ваканционни домове) да имат национален идентификационен код, известен като „codice identificativo nazionale“ (CIN), заменяйки сегашното изискване за регионален идентификационен код (codice identificativo Regionale или CIR).

От собствениците или управителите на имота се очаква да показват CIN на имота си на уебсайта на имота и във всички онлайн обяви, включително платформи като Airbnb.

Указът въвежда възможност за глоби за собственици на имоти и обекти за отдаване под наем, които не спазват правилата. Санкциите могат да достигнат до 5000 EUR, а сайтовете, които не гарантират, че идентификационните кодове се показват в техните обяви, могат да бъдат глобени до 3000 EUR. Глобите ще бъдат събирани от местните власти на всеки град.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И за Варна и Бургас

    9 2 Отговор
    Се готви нещо такова, скоро
  • 2 Италианеца

    6 4 Отговор
    Дрън, дрън. Особено в Южна Италия нямат никакъв шанс. Масово с обяви се набират наематели и се вземат парите на ръка без посредници и без данъци и такси. Чиста пара. Ако дойдат случайно на проверка, настанените казват, че са на гости. Никой не може да докаже обратното. В северните части също е така, но там го правят по-прикрито, защото контрола е по-голям. Врътката е да си хванеш няколко семейства германци, австрийци и швейцарци, които всяка година да идват да почиват при теб. Те казват на други познати и така семействата стават много. Моята къща там така я предлагам и почти непрекъснато е пълна през цялата година. Отказвам запитвания дори. Никакви данъци, нищо не плащам. Хората са ми на гости и толкова.
  • 3 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Леко по леко нещата си идват по местата.

    Този пазар е една от причините за поскъпването на имотите. Но скоро те ще са една от паричнините за тяхното сриване

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.