Last news in Fakti

31 Август, 2023 11:21 3 607 4

Наем от 1 EUR за работещите дистанционно

  • италия-
  • къщи-
  • 1 eur-
  • наем-
  • дистанционна работа

Това предлага италианско село

„Интересувате ли се да работите дистанционно в красива Сардиния само за 1 EUR?“ гласи реклама на уебсайт, призоваваща чужденците да се преместят временно в малко селце в Италия. Там също можете да подадете заявление.

Срещу наем от само 1 EUR на месец, съветът на италианската община Ололай обещава на 10 избрани новодошли „непосредствена близост до девствена природа, вкусна кухня и невероятни близки плажове“. Селото се гордее и с традиционното си плетене на кошници, производството на овче сирене и древния стил на борба в Сардиния.

Разположена в сърцето на Сардиния, вторият по големина остров в Средиземно море, община Ололай принадлежи към една от петте области в света, известни като "сини зони" - те имат висок дял на хора над 100 години. Населението на града застарява и намалява. През последните 40 години официалният му брой е намалял от 2013 на 1174 поради миграцията към по-големите градове.

Това не е първият път, когато местният съвет се опитва да привлече чужденци като част от по-широка кампания в Италия за повторно заселване на малки градове и села чрез предлагане на евтини недвижими имоти. Преди няколко години село Ололай направи международни заглавия, когато започна да продава изоставени къщи за едно евро при условие, че новите собственици ги ремонтират.

Към днешна дата съветът на Ололай е продал 13 къщи, а 3 - в лошо състояние - все още търсят новия си собственик. Сега местните служители се надяват да се възползват от нарастването на дистанционната работа в света.

През март 2022 г. италианското правителство прие закон за нова „цифрова номадска виза“ за висококвалифицирани дистанционни работници извън Европейския съюз. Но все още не е въведено. Жителите на държави извън ЕС все още могат да получат временна виза за дистанционна работа от Италия.

„Съживяването на мястото, подобряването на живота на жителите и ограничаването на обезлюдяването са целите, които сме си поставили“, каза кметът на Ололай Франческо Колумбу.

В замяна на практически безплатно настаняване участниците са помолени да споделят своите знания и идеи с местната общност чрез презентации, класове или проекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    2 1 Отговор
    Морето е на 20км по права линия. Самите плажове са на час и половина с автомобил (данни от гугъл мапс).
  • 2 Бг брокер

    1 3 Отговор
    Освен че се продават по едно евро, също се и отдават за едно евро. Имотито е най великата инвестиция .... винаги можеш да продадеш комптора за едно евро или да го отдадеш под наем за едно евро.

    Коментиран от #3

  • 3 ТоИтук

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бг брокер":

    То и тук ще стане след време така като прихванем още от "западния гении" - ще вкарат големи данъци, ще вкарат голям контрол и ако ти е паднала педия мазика, ще казват че сградата е опсана и има нужда от ремонт. Ремонтите и сега вече са безбожно скъпи и накрая хората са принудени да ги дават за 1 евро, защото няма как да ги поддържат. Всички дебилщите последните 16 години ги вкарахме от ЕС, защото видиш ли те са ни партньори - значи трябва и ние дебилни неща да правим
  • 4 Вуй

    0 0 Отговор
    Сардиния е остров и до него се стига по вода и въздух и е едно райско кътче