Last news in Fakti

7 Септември, 2023 15:21 1 341 1

Без краткосрочни наеми на територии под егидата на ЮНЕСКО

  • италия-
  • юнеско-
  • краткосрочно наемане-
  • ограничение-
  • промяна-
  • закон

Флоренция е първата, която ги спира

Без краткосрочни наеми на територии под егидата на ЮНЕСКО - 1
Снимка: Shutterstock

Кметът на Флоренция обяви, че градът възнамерява да забрани краткосрочните наеми в райони, включени в списъка на ЮНЕСКО, за да защити местното население.

Частните туристически наеми, включително обяви в Airbnb, ще бъдат забранени в историческия център на ренесансовия град. Кметът Дарио Нардела уточни, че тази наредба няма да важи със задна дата. Като краткосрочен наем се определя всеки престой за по-малко от 30 дни.

В момента във Флоренция има около 11 000 имота за краткосрочен наем. Нардела обаче подчерта, че забраната няма да засегне 8000 обекта, които вече съществуват в историческия център на града, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Целта на тази забрана е да спре Airbnb и подобни компании да престанат да „наводняват“ историческия център. Нардела каза, че също възнамерява да поддържа местно пребиваване в тези райони на достъпни цени. Поради популярността си като туристическа дестинация, Флоренция е изправена пред намаляващ жилищен фонд.

Според Ansa италианското централно правителство също работи активно върху законопроект за налагане на правила и ограничения върху пазара на краткосрочни ваканционни наеми в цяла Италия.

Съгласно промените собствениците на имоти, използвани за краткосрочно наемане, ще трябва да получат специален идентификационен код CIN. Неспазването на това изискване може да доведе до глоба в размер до 5000 EUR за собствениците на имоти. В допълнение, законопроектът ще установи минимален период на наемане от поне 2 нощувки в големите градове, освен ако семействата не се състоят от три деца и поне един родител.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    0 0 Отговор
    Флоренция/Фиренца/ е едно много красиво място както и галерия Уфици