Last news in Fakti

20 Септември, 2019 16:19 7 163 5

Властите успяха да понижат цените на имотите

  • швейцария-
  • цени-
  • жилища-
  • поевтиняване

Швейцарските жилища се обезцениха с 2.5%

Властите успяха да понижат цените на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

След 15-годишен непрекъснат ръст на цените на жилищата в Швейцария, властите успяха да охладят пазара. През второто тримесечие цените на имотите спаднаха с 2.5% на годишна база.

Сред основните фактори за спада са завишените изисквания от страна на Централната банка при отпускане на ипотечни заеми. Усилията също така са насочени към намаляване на ипотечния дълг, който достигна 90% от общия. Това не е изненада като се вземе предвид високата цена на недвижимите имоти. В най-скъпите региони средната стойност на квадратен метър достига 44 500 EUR.

Централната банка се отказа от своята капитализация спрямо еврото през 2015 г. Това също повлия на цените на швейцарските имоти като я повиши, а търсенето от страна на чуждестранни инвеститори спадна. По данни на Wüest and Partner през текущата година се очаква излишък от 9000 жилищни единици в сегмента на наемите.

Доходността от наем остава ниска – 3.27%. Средната цена на жилищата за продажба в Цюрих е 11 470 EUR/кв.м. За имот в Цюрих от 120 кв.м са необходими 1.45 млн. EUR, а идентичен в Женева – 1.38 млн. EUR. Средните наемни нива са съответно 3950 EUR и 3830 EUR.

С 2.5% нарасна швейцарската икономика през 2018 г., след годишен подем от 1.7% през 2017-а и 1.6% през 2016 г. До 1.1% ще се забави швейцарската икономика през текущата година, сочат прогнозите на Международния валутен фонд. Това ще е продиктувано най-вече от слабото вътрешно търсене.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селянин с автомобил

    2 2 Отговор
    М. Манолова обеща да свали цените на жилищата в София и да я направи по-достъпна за нас - хората от селата! Ние я подкрепяме!
  • 3 шщшшро7

    4 0 Отговор
    през тоя ми че оттатъка.
  • 4 Гражданин

    2 0 Отговор
    За Швейцария ми е през дедовия, но в България цените на недвижимите имоти са ниски. За сравнение - една селска къща на добро място със двор над декар върви средно 27 к евро. За толкова можеш да си купиш едно ауди 4 или ситроен . Къде е логиката ? Куп тенекия срещу къща с двор ?
  • 5 Колч0

    1 1 Отговор
    Дали властите са ги свалили или ЗАПОЧВА ИЗДИШАНЕТО НА ПОРЕДНИЯ ИМОТЕН БАЛОН?