Last news in Fakti

27 Септември, 2019 15:55 4 349 1

Как протестите се отразяват върху цената на имотите

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • протести

Хотелски стаи да се отдават под наем на жилищен принцип

Как протестите се отразяват върху цената на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Първата асоциация, когато се попита кой е най-скъпия имотен пазар в света, е Хонг Конг. Там цените на квадратен метър жилищна площ са едни от най-високите. Същото се отнася и за наема на апартаменти и хотелски стаи. Протестите, които заляха острова обаче, нанесоха значителен удар на местната икономика, включително и сектора на недвижими имоти, който се е свил с 40% през август спрямо същия месец на миналата година. Анализатор припомнят, че това е най-силното свиване от 2003 г.

Свиването на имотния сегмент принуждава хотелиерите да свалят цените. Сред най-фрапиращите случаи е xoтeлът Wіnlаnd 800. Той се намира в близост до мястото, където се провеждат протестите. Собствениците му са били принудени да намалят цената на нощувка до 71 хонконгски долара, което прави 9 USD. Това е спад от 70% спрямо март 2018 г. Така на практика излиза по-евтино да се живее в хотелска стая, отколкото да се наеме апартамент, обясняват куриоза анализатори.

Публичните наеми на апартаменти в Хонг Конг също бяха понижени от Бюрото по жилища. НЅВС предложи отстъпка от заемите за малки и средни фирми, които изпитват затруднения породени от политическата ситуация.

Браншът на хотелиерите поиска от властите да им бъде разрешено да отдават под наем и дори да продават стаи все едно са със статута на жилища. Основният аргумент е силният дефицит на жилища в Хонг Конг, а стаите в комплексите са празни. „В случай че правителството признае, че има нужда от имоти за младите семейства, то трябва да смекчи условията и да позволи на хотелиерите да отдават под наем на жилищен принцип стаите, които разполагат с кухни, за период от 28 дни, а също така да могат да се продават на наемодатели”, казва ocнoвaтeлят и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa Оvоlо Grоuр Гиpиш Джyнжнyвaлa.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аве смешници

    2 0 Отговор
    пуснете търсене в голям град като Варна! продават се 5% от апартаминтите в града вкл ново и старо с обзавеждане!!
    къф растеж, то хора няма!
    вече цените у глемо гради са 2-5 пъти по големи от малките!
    това е робства ,щото и у големите работа ,освен продавач нема!!!