Last news in Fakti

10 Април, 2020 09:21 10 021 25

Жилищата ще поевтинеят между 15% и 20%

  • хонг конг-
  • цени-
  • жилища-
  • безработица-
  • коронавирус

Причината ще е безработицата

Жилищата ще поевтинеят между 15% и 20% - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус ще доведе до значителен ръст на безработицата в Хонг Конг – най-скъпия пазар на недвижими имоти в света. „Високата безработица, която се очаква да достигне 9-годишен пик, ще понижи търсенето на жилища, тъй като част от потенциалните купувачи ще се откажат да сключват сделки. В същото време много собственици ще обявят имотите си за продажба, а това ще е в полза на купувачите”, казва управителят на китайското подразделение на консултантската компания JLL Нилсън Уонг, цитиран от South China Morning Post. Той допълва, че се очаква цените на жилищата през текущата година да спаднат с 10%-15%. Рискът от корекция се увеличава от продължаващата пандемия.

Към момента в Хонг Конг без работа са над 134 000 души, а през февруари делът на безработните е бил 3.7% от трудоспособното население, което е най-високия показател от 2011 г. насам. Делът на незаетите расте за пети пореден месец. Секторите, които освобождават най-много служители са търговията, хотелите и заведенията за хранене. Там нивото на безработица скочи до 6.1% от трудоспособното население.

„Безработицата доведе до нестабилност на пазара на труда за много от жителите на Хонг Конг, а това ще се отрази на желанието им да си купят жилище, особено в краткосрочен план”, казва вицепрезидента на Cushman & Wakefield Алв То. Той очаква още през първото полугодие на текущата година цените да се сринат с 20%.

По време на азиатската финансова криза жилищата в Хонг Конг поевтиняха с 50%, след като нивото на безработица се повиши от 2.1% на 5.2% през третото тримесечие на 1997 г. В периода 2000-2003 гг. обезценяването беше с още 30%. Тогава нивото на незаетите хора в трудоспособна възраст достигна 8.5%.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз пък чакам в София

    20 7 Отговор
    Да паднат до 2 евро на квадрат

    Коментиран от #6, #7

  • 2 746658

    27 8 Отговор
    А в България над 50 % :))))))))))))
  • 3 Журналистически магарии

    12 15 Отговор
    Като почнете да слагате такива двусмислени и манипулативни заглавия- винаги не е за БГ. Някой редактор му се иска евтино жилище и се опитва да повлияе пазара с гръмки заглавия. Вмесо това да отиде да маже на гербавите, може да го уредят.

    Коментиран от #9

  • 4 ХАХОООО

    21 0 Отговор
    Е сега е момента българи да си купите апартамент в Хонконг!
  • 5 Тито

    24 8 Отговор
    Знаете ли колко ще поевтинеят в родната страна поне до50-70 процента.просто вие бедна идеята каква жестока и голяма криза .се задава във следващите години.
  • 6 Стой

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Аз пък чакам в София":

    Си на село,там има и за без пари.
    Докато всички се натискат за София,цените няма да паднат много.
  • 7 столичани в повече

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Аз пък чакам в София":

    Ми то и сега има ве селски, взимаш един голям кашон за 4 лв. слагаш го до някой софийски вход и си ти !
  • 8 Селянин

    5 11 Отговор
    Хайде стига с тези глупости. Това ще бъде само временен спад в продажбите. Цените се определят от местонахождението на имота. Пишете колкото да си допълвате сайта. Една точна прогноза нямате.

    Коментиран от #10

  • 9 Да бе,

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Журналистически магарии":

    пък някой брокери пускат статии,че видиш ли ,спада ще бъде незначителен Да ,ама не!!! Има балон,има корона,има иконом.криза.Е,и. Кво става?
  • 10 12345678

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Ще има само една дребна разлика. Ще купува само този дето има пари. До момента пазаруваше този дето няма. Всички знаем че България е много богата така,че няма от какво да се притесняваш. Минуса е само,че този дето има пари ги има не защото ги харчи за надценени стоки. УСПЕХ
  • 11 балон

    5 10 Отговор
    аз мисля, че спада ще е поне 100 % , най-вероятно 200 или 300 % , а в един момент ще стигне един милион процента спад преди да почне възстановявянето
  • 12 Голяма работа

    5 1 Отговор
    То не се знае дали ще издържат системите на държавата. Вие за някакви цени ревете по цял ден. Само алчност ви е в главите.
  • 13 cinik

    6 4 Отговор
    Друго си е да пукнеш с пет имота и да нямаш пари да те погребат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    12 2 Отговор
    Да дойдат в София да инвестират няма да загубят,всичко ще е както досега.Тук сме изолирани от световните процеси и всичко само се покачва.Кой си купи имот после го продава с голяма печалба,или поне така обещават брокерите и строителите.Аз се чудя ако има безрабптица и безпаричие както всички пищят как няма да поевтинеят ,но явно нещо ми убягва...
  • 16 Бгмамаактивистка

    3 4 Отговор
    Искам на Софията, искам на лозенец апартамент!
  • 17 guest

    10 1 Отговор
    За Бг всичко зависи от кредитирането, тези който имат много пари отдавна са ги вложили. А от сега нататък кранчето за евтините и лесни кредити ще секне. И като няма кой да купува НИ, то се предполага че цените ще паднат, поне на тези който реално се продават.
  • 18 Цеко

    13 2 Отговор
    От сега нататък който си продаде апартамента ще е цар. Вече банките няма на кого да отпуснат заем в тази криза а тя ще продължи години. Ще е 6-ца от тотото ако се продаде 20 процента надолу от сегашната цена.
  • 19 Умният

    4 5 Отговор
    Да не вземат да скочат двойно
  • 20 Бездомникът

    10 2 Отговор
    В България обаче не ! Това ни баламосват брокерите.
    На брокерите само да кажа:
    1. Цените на имотите бяха почнали да спадат преди кризата с " Covid 19" .
    2. За три години имотите в България се повишиха с 40%. Ръст доста изпреварващ ръста на доходите.
    Средният ръст за ЕС на година бе 4% ,а България 10%.
    3. Населението на БЪЛГАРИЯ всяка година намалява с 50-60 хиляди човека.
    4. Подобен закон " обирджия " в който да се регламентира плащането на общи части и мазета като застроена площ , няма никъде по света. Срам за българският парламент.
    5. Безработицата нараства с геометрична прогресия.
    6. Очаква се нова световна финансова криза.
    7. В света няма пазар на имотите в който само да поскъпва без да поевтиняват.
    8. Професията брокер е не регламентирана в България и всеки простак и неграмотник може да е брокер. Брокерите са лъжливи и некомпетентни.
    9. Стройтелството е безбожно некачествено!
    Контрол няма.

    Какво ще стане ако банките вдигнат лихвите по кредитите?

    Извод: Цените на имотите ще разстът.
  • 21 До 20

    2 0 Отговор
    Много точно си го описал. Работата на некадърния и прост брокер е не само да вземе 3,6% от всеки, ами да посъветва продавача, коя е разумната цена. Има жилища които се въртят по сайтовете с години. Защо не се продават?
    Не се продават, защото единия е алчен, а другия тип или и двете.
  • 22 продавач

    0 0 Отговор
    мисирка номер1
  • 23 mexicano

    2 2 Отговор
    Значи никой по света не продава ако няма зор. Който е на зор може да продава и по евтино. Но чак за без пари няма такъв филм. Например има селски къщи в Швейцария в алпийско село забутано на г.за на географията за по 20-30 к евра по на 100+ години . Желаещи няма много. Всички се натискат да са на пъпа на Ню Йорк.
  • 24 Гост

    5 0 Отговор
    При сегашната безработица, като знам какви разходи имаме и че нямаме грам приходи, дори и на 50% да паднат, няма да си купя.
  • 25 Елементарно !

    6 0 Отговор
    Основен закон : Цената е според търсенето и предлагането !Точка .