Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 11:25 4 313 8

С 24% са се увеличили празните жилища

  • израел-
  • празни жилища-
  • апартаменти-
  • причини

Най-много свободни апартаменти има в големите израелски градове

С 24% са се увеличили празните жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Тел Авив, Йерусалим, Нетания и Хайфа са израелските градове с най-висок процент на празни жилища. В цялата страна от 2012 г. досега делът на пустеещите имоти се е увеличил с 24%. Към средата на 2019 г. 170 300 е броят на апартаментите, които не са обитавани над 9 месеца. Това е 6.5% от жилищния фонд на Израел, сочат данните на Националния статистически институт на страната. За 2018 г. делът на пустеещите жилища се е увеличил с 8% спрямо 2017-а, като продължава тенденцията, която започна преди няколко години. За сравнение, през 2012 г. 137 200 е бил броят на необитаемите апартаменти. Спрямо 2019-а ръстът е 24%.

Много са причините, за да се наблюдава подобна тенденция. Една от тях, че част от жилищата са в лошо състояние, нуждаят се от основен ремонт и се намират в недотам престижни райони. Поради и това собствениците не желаят да ги ремонтират. Част от имотите са обект на съдебен спор или са наследствени и новите собственици не могат да се разберат за съдбата на жилището. В трети случаи апартаментите са били на самотни хора без роднини и правото на собственост все още не е предадена на никого. Има и луксозни имоти, собственост на чужденци, които ги ползват само за почивка за кратък период през годината. Други не са успели пък да ги продадат поради свръх предлагането през последните години.

Преобладаващата част от въпросните имоти са разположени в големите градове. В Тел Авив се намират 11% от всички подобни имоти в страната, или 18 600 обекта. В Йерусалим техният процент е 9%, а в абсолютна стойност – 15 100, а в Хайфа – 7%, което прави 12 400 жилища.

Част от общините вдигнаха двойно данъка на този тип имоти с цел да стимулират собствениците да ги населят. Идеята е все по-актуална като се има предвид повишеното търсене и продължаващия ръст на цените. Единствено в Тел Авив, Йерусалим и Хайфа бяха предприети някакви действия в тази посока, но не получиха никаква подкрепа от правителствените власти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    11 0 Отговор
    Чудо голямо.В България са 40 % .Сега е най- доброто време да вземте имот.Аз имам 10 .България на 6 морета

    Коментиран от #3

  • 2 459

    27 1 Отговор
    Много вълнуваща новина. Дори я препрочетох. Интересно ми е също как вървят апартаментите в Гана и в Чили.
  • 3 Тук вече уби коча

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "бл.134 в Зап. парк":

    кога си ги сънувал Тея апартаменти?

    Коментиран от #6

  • 4 ужас

    9 0 Отговор
    щото ако напишете, че е в телавив никой няма да клинкне нали
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандокан

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тук вече уби коча":

    Чети между редовете.
  • 7 Тролл2

    5 0 Отговор
    Ела да видиш в София.
  • 8 С толкова

    4 0 Отговор
    Празни жилища в по-богатите страни в определен момент в целия свят цените ще се сринат