Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 13:21 3 970 6

Ръст и в продажбите, и в цените

  • норвегия-
  • цени-
  • жилища

Коронавирусът не влияе на имотния пазар в Норвегия

Ръст и в продажбите, и в цените - 1
Снимка: Shutterstock

С 1.1% са се повишили цените на жилищата в Норвегия през октомври спрямо септември, сочат данните на Националния статистически институт на Норвегия Eiendom Norge. През второто тримесечие също беше отчето поскъпване, но това, според анализатори, донякъде е добра новина, като има предвид по-слабия пазар в резултат на пандемията от коронавируса.

През последните 6 месеца се наблюдава непрекъснат ръст в цените на жилищните площи. Към момента увеличението е 7.1% спрямо миналата година, коментират брокери. Според тях, текущата година ще е по-силна от прогнозираното. Не случайно, Норвегия се оказа на второ място в класацията на икономиките, които се справят най-добре с последствията от пандемията с коронавируса.

Вирусът се оказа най-силният фактор, който укроти силният ръст на цените при жилищата през последните месеци, тъй като принуди Централната банка на Норвегия да въведе антикризисна ключова процентна ставка в размер на 0%. Това доведе до ръст в ипотечното кредитиране и опрости плащането по големи заеми.

През октомври в северната европейска страна са продадени 10 045 жилища. Това е нов рекорд – с 9.4% повече спрямо октомври 2019 г. Средната продължителност на продажба е била 46 дни, което е с 2 дни по-малко спрямо същия месец на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    18 1 Отговор
    А на северния полюс как са цените?? за един приятел питам.
  • 2 провинциалист

    13 0 Отговор
    Това с вируса и жилищата е малко като бензина и долара тук - веднъж вигнат бензина, защото е поскъпнал долара, друг път - защото е поевтинял...
  • 3 Стига лъгахте

    7 0 Отговор
    Стига лъгахте !!!!
  • 4 Стига лъгахте

    6 0 Отговор
    Стига лъгахте !!!! Лъжци безсрамни !!!!
  • 5 Рипъл

    5 0 Отговор
    Вдига ми са х@я . Казва ли му Рипъл щото много рипал !!!
  • 6 Расте ми само х@я

    4 0 Отговор
    Расте ми само х@я