Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 15:37 3 047 45

Рязко поскъпване само за месец

  • норвегия-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Ръст от близо 2% на жилищата в Норвегия

Рязко поскъпване само за месец - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Норвегия са се повишили с 1,9% през септември, сочат данните на Real Estate Norway. През текущата година цените в страната са се увеличили с 9,1%.

През септември в Норвегия са били продадени 9520 къщи, което е ръст от 0,6% на годишна база, въпреки че броят на продадените къщи тази година е намалял с близо 10%.

Управляващият директор на Real Estate Norway каза пред The ​​Local, че повишаването на лихвените проценти ще помогне за стабилизиране на нарастващите цени на жилищата. „Както знаете, обикновено имаме увеличение на цените през септември. След това цените падат от октомври до декември… Това може да е така и тази година, въпреки че предходните две бяха изключения от това правило поради пандемията от коронавируса. Очакваме ситуация, подобна на тази през 2019 г., с лек спад на цените през есента“, казва Лауридсен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 4 Отговор
    Норвегия обича санкций

    Коментиран от #2

  • 2 Хахахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Санкций! Кой римски император е това? Не съм го чувал, но все пак трябва да го е имало, щом го пишеш!

    Коментиран от #29

  • 3 Иво

    6 1 Отговор
    Норвегия с тези цени на петрол и газ буквално е засипана с пари. Не е много колегиално спрямо другите европейски страни, но бизнеса си е бизнес.
  • 4 Варна

    4 8 Отговор
    И у морската ни столица скоро така

    Коментиран от #9, #31

  • 5 Аз Кочо

    14 1 Отговор
    Започна световен срив в цените на жилищата.
    През последното десетилетие притежаването на къща означаваше лесни пари. Цените нарастваха надеждно в продължение на години и след това станаха странно подскачащи в пандемията. И все пак днес, ако вашето богатство е вързано в тухли и хоросан, е време да се изнервите, пише сп. „Икономист“ в новия си брой, чиято основна тема е спадът в цените на жилищата.Сега цените на жилищата падат в деветте най-богати икономики. Спадовете в Америка засега са малки, но на най-необузданите пазари вече са драматични. В полудялата за апартаменти Канада жилищата струват 9% по-малко, отколкото през февруари. Тъй като инфлацията и рецесията дебнат света, е вероятно задълбочаване на спада – агентите по недвижими имоти са мрачни. Въпреки че това няма да взриви глобалните банки, както през 2007-2009 г., то ще засили спада, ще остави кохорта от хора с разбити финанси и ще започне политическа буря.
  • 6 Продължение

    10 1 Отговор
    Това представлява краят на дълъг бум на цените, който много собственици на жилища са приемали за даденост. Ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и ограниченото предлагане подхраниха стабилното покачване на цените на жилищата в богатия свят през десетилетието след световната финансова криза от 2007-2009 г. Цените в Америка например се повишиха с близо 60% от най-ниската си стойност през 2012 г. до края на 2019 г. След това дойде пандемията, по време на която цените скочиха. В Америка, Канада и Холандия те са нараснали с повече от 30% от 2020 г. насам. Локдаунът и преминаването към дистанционна работа увеличиха търсенето на крайградски имоти с градини или офиси. Правителствата, притеснени от жилищната криза с разпространението на ковид, временно облекчиха или премахнаха ипотечните разпоредби, което улесни купуването.
  • 7 Продължение

    13 1 Отговор
    – в Америка бъдещите купувачи наблюдават ужасени как 30-годишната ипотечна лихва достигна 6,92%, над два пъти повече от преди година и най-високата от април 2002 г. Мини-балонът при пандемията беше подхранван от намаляване на лихвите, парични стимули и търсене на повече крайградско пространство. Сега по-голямата част от това отива наобратно. Вземете например някой, който преди година можеше да си позволи да влага $1800 на месец за 30-годишна ипотека. Тогава можеха да вземат заем от 420 000 долара. Днес това плащане е достатъчно за заем от $280 000, което е 33% по-малко. От Стокхолм до Сидни покупателната способност на кредитополучателите се срива. Това прави по-трудно за новите купувачи да си позволят жилища, потискайки търсенето и може да притисне финансите на сегашните собственици на недвижими имоти, които, ако нямат късмет, може да бъдат принудени да продадат.
  • 8 Продължение

    11 0 Отговор
    Най-големият риск е за кредитополучателите на ипотечни кредити с плаващ лихвен процент, който варира в зависимост от промените в лихвените проценти. Те са изправени пред пред рязко нарастващи ипотечни сметки и незабавно намаляване на разполагаемия си доход. В различни страни ипотеките с променлива лихва представляват повече от половината от всички заеми, дори до близо две трети. Сравнително малко са в Америка, където субсидираните 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент са норма. Но например в Швеция четири от всеки пет заема имат фиксиран период от две години или по-малко.

    В комбинация с разходите за живот, това води към нарастващ брой домакинства във финансови затруднения. В Австралия може би една пета от целия ипотечен дълг се дължи на домакинства, които ще видят спад на свободните си парични потоци с 20% или повече, ако лихвените проценти се повишат, както се очаква. Във Великобритания 2 милиона домакинства може да видят как ипотеката им ще погълне още 10% от доходите им. Тези, които не могат да си позволят плащанията, може да се наложи вместо това да изкарат къщите си на пазара.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    1 8 Отговор
    До 5 - пич,ходи на лекар и не спирай хапчетата
  • 11 До 10 от 5

    10 1 Отговор
    Защо бе, не ти ли харесва това което пише списание Икономист, или ти си по вещ по въпроса?
  • 12 Гост

    3 10 Отговор
    Даже и да паднат цените малко, който си е мизерник пак ще си остане такъв.Цървула трандафор не става

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мен

    4 2 Отговор
    Защо ме триеш бе, думата ми з ер ник се използва от 12 трии и него
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До гост

    9 3 Отговор
    М и з р н к е този който си мисли че е забогатял от имотче, но на хартия. Цените ще вървят за дълго и силно надолу, радвам се че си се на б у тал с ко птор който вече е непроодаваем
  • 18 Коментар от 12

    7 1 Отговор
    Защо в този форум се толерират едни хора за сметка на други. Адми н да прочета коментар 12.и да обясни защо не ги трие, а други подобни на други хора се трият. Не е ли това целенасочена цензура от адм ин на факти
  • 19 Гост

    1 7 Отговор
    Кефиш ме,сам си пишеш + , и после се сърдиш,че си ви$зерник ха ха ха.
  • 20 Гост

    2 10 Отговор
    А имотите ги имам от над 20г. , в резултат на добра финансова дисциплина.Ужасно ме разтоварвате тука и то без пари.Вместо да плащам на психолози влизам тука или се возя на такси и се разтоварвам много като слушам щуротии ха ха ха
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пръц до 19

    6 1 Отговор
    Дам кофти е да си ре ев ан. Но ще ти мине. Пий една студена вода и бегай да си лягаш в ку ку Шар ника
  • 24 Гост

    1 8 Отговор
    Като в детската градина - моля другарко вище го ха ха ха , после не бил ви$зер$ник ха ха ха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Но алчният богаташ може да обеднява.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 До гост 12 от Аз Кочо

    8 1 Отговор
    Съдейки по лайковете които хората са дали относно статията на Икономика и тези за теб мисля че хората на твоето мнение са ти и този който ми трие коментарите. Това много ме радва защото виждам че брокери, строители банки и агитатори като теб вече не играят в играта. Вече започнах те да родните крокодилски сълзи и това ще продължи още дълго време
  • 31 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    наивник на средна възраст, мечтай си
  • 32 Гост

    2 4 Отговор
    Кочо,разбери от една стара хиена като мен,че хубавия имот,в хубав квартал винаги държи цена.Имам приятели които мислят като теб и не се развиват и си бачкат за жълти пари и само философстват.Но пък ако няма такива "експерти", то няма и кой да донесе хляб на масата ха ха ха

    Коментиран от #33

  • 33 До Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Аз продадох имот на бул Витоша на 1000 евро 2013. Преди това за същият имот се предлагаха както сега 2000 евро на м2. Не ми казвай че Иван Вазов не е топ локация. Понеже се правиш на разбирач, няма да те получавам. Ще ти кажа само един пазар върви не само нагоре иначе не е пазар. Моментното състояние на световния пазара сега се нарича балон. Ти може да не продадеш при срив но цената на имота ти се срива както на всички други които ще продават по ред причини. Освен това пазара тук не се подчинява на никаква логика, тъй като данъците не отговарят на реалността. Чети приятелю, чети, но не брокерските статии в бг, а такива от икономисти в западни издания.
  • 34 Лопе

    3 1 Отговор
    До Гост 32. Имота ти струва толкова колкото някой е готов да плати за него, без значение къде се намира, колко е голям и как е обзаведен.
    Цената която ти искаш за него е само в твоите мечти т. е на хартия. Когато го продадеш тогава може да видиш каква му е била реалната цена.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    1 3 Отговор
    До 33 - аз леко си поркам и се разтоварвам.Да продадеж имот във Вазовия ако е без основателна причина е .... трябва да псувам и те така.Едно време когато си си играел на пясъчника пред блока с лопатката,ние ходехме във Вазовия на спагети и вино в Камен Дел
  • 40 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Уирън Бъфет казва, не купувай нещо което не ти трябва за да не се наложи да продаваш нещо което ти ррябва. И кво ме интересува ри с какво се занимаваш. Аз също се занимавам с доста неща, които са далеч от твб
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    1 1 Отговор
    Ти си просто един Визерник....

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 До проост Гост

    1 0 Отговор
    Падна ми батерията а и вече ми тАпееш, аре бегай да си лягаш
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.