Last news in Fakti

1 Април, 2021 16:35 4 615 15

Община иска 42 000 лв. наем от заведение за периода на локдаун

  • пловдив-
  • сладкарница-
  • наем-
  • община-
  • локдаун

Става дума за имот на ключово място в Пловдив

"Имаме заведение в гр. Пловдив на централната главна улица. За периода на второто затваряне Община Пловдив, която е собственик на сградата, ни начисли със задна дата всички наеми и лихви към тях, общо: 41 855.75 от които 1626.85 лихви и 40 228.90 лв. наеми. Многократно изпратихме молби до общинските съветници и кмета, стигнахме дори до омбудсмана. Резултатът е второ писмо от общината, в което ни приканват в 14 дневен срок да платим цялото задължение или отиваме на съд и ни прекратяват договора. Докато пишехме молби внасяхме частично суми по задължението. Но то е голямо, наемът е около 9000 лв на месец и не можем да го погасим при нулеви обороти, кредити...., знаете как е. Каква е тази нелепост, държавата да те затваря и отнема правото ти на работа, а после да те даде на съд затова, че изпълнявайки разпоредбите не можеш да платиш задълженията си???". Информацията, публикувана на страницата на Сдружението на заведенията в България, стана причина за стотици коментари и вълна от възмущение.

Не закъсня и реакцията на община Пловдив:

През 2016 г. Кръстина Куртокулларъ сключва договор с Общината, когато на търг печели обекта за 8424 лв. месечен наем с ДДС. По онова време сградата била в рушащо се състояние, а тя и съпругът ѝ теглят инвестиционен кредит и я реставрират за тяхна сметка.

“В момента и банката ни притиска, притиска ни и Община Пловдив, собственик на сградата. Досега винаги сме работили добре с тях, но преди дни получихме писмо, в което пише, че ако до 14 дни не изплатим сумата от наемите за изминалите месеци, начислени със задна дата на обща стойност 41 855,75 лв. (1 626,85лв.-лихви и 40 228,90лв.-наем), ще ни пратят на съд и ни отнемат правото да сме наематели на сградата”, казва Кръстина Куртокулларъ, цитирана от TrafficNews.

Наемателката се обърнала към кмета, общината и Омбудсмана с молба за съдействие. Тя споделя още, че е кандидатствала по всички възможни програми за обезщетение, като е била одобрена само по т.нар. “60 на 40”, от две още чака решение. За първия локдаун, започнал 13 март 2020 г. и продължил два месеца, абсолютно всички задължения към Община Пловдив са били опростени, коментира тя. В това число влиза и тротоарното право.

“Това не е обезщетение, това е съвсем очаквана и адекватна мярка. Ние не използваме тези тротоари. Аз искам само да помоля- щом ще ни затваряте, не ни карайте да плащаме наем за нещо, което генерира нулев доход и за нас. Не бягаме от отговорността да плащаме, даже бяхме погасили близо 10 000лв. от дължимите 42 000лв. още преди да получим писмото”, казва Куртокулларъ.

Заместник-кметът по „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски коментира, че ще бъде внесено предложение за гласуване от Общински съвет за облекчение на наемите. Това ще се случи едва след като бъде изготвен анализ за приходите и загубите на Общината, на база който ще се реши как да бъде коригиран наема.

“Тогава ще се реши дали Кръстина Куртокулларъ ще бъде обезщетена изцяло или процентово от наемите за 2021 година. За 2020 година вече няма какво да се направи, тъй като годината е финансово приключена. Но тук имаме търговско споразумение, категорично обаче ще можем да предложим разсрочване на наема за изминалата година. Конкретно на тази фирма сме опростили 30 435 лв.“, коментира Родопски. Той добави, че с решение ще бъдат опростени всички такси за тротоарно право за 2021 година до 31 май. Сумата, която това спестява на бизнеса, е около 550 000 лв. “Ние бяхме и първата Община, която отмени наемите на общински имоти през първия локдаун, с което облекчихме бизнеса с около 400 000лв. за целия град", заяви Родопски.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    24 5 Отговор
    ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ!!!
  • 2 Гхклл

    28 1 Отговор
    ШКАФЧЕТО е Празно,ЖИПКАТА Лапа яко,а и в БарЦелона излезе едно Имотче...
  • 3 Behemoth

    13 1 Отговор
    Ми видели са плакат на опозицията или са разбрали ,че собственика псува здравите сили и са пратили мишките на служба на Злото....
  • 4 нали

    4 1 Отговор
    Ами просто ще си сменят наемателя. Като избирателя не сменява :D
  • 5 фен

    4 10 Отговор
    Е кво, да не плащат ли? Ако не ги кефи, да се изнасят! След месец, друг ще го наеме!

    Коментиран от #10

  • 6 Тримата глупаци

    6 1 Отговор
    И ще си ги вземат парите. Безскрупулни са. Помнете ни думата.
  • 7 hmhmhm

    3 1 Отговор
    първо кой трзвомислещ ще вземе да плаща наем 9000лв при това на място което не е в добро състояние. В цялата работа има много гнило
  • 8 Ооо

    2 0 Отговор
    Тая статия да не би да означава, че докато има пандемия не трябва да се плаща наем, заем.... един трябвало да плати 42к... ами Що не се е отказал ?
    Ония със шезлонгите и те реваха цяло лято, след месец пак ще реват.. да се отказват....
  • 9 113344

    2 1 Отговор
    Ако къщата беше частна, какво?

    Коментиран от #11

  • 10 Йо Несбьо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "фен":

    То така, ама... Наемаш имот с цел търговска дейност. Държавата обаче ти казва да държиш затворено, а общината, която е наемател, си търси наема. Като нямаш продажби, откъде ще платиш на общината? А имаш и няколко служителки, които ще изпратиш на борсата... А ти какво ще правиш, защото като собственик на фирмата нямаш право на обезщетение за безработица? А е съмнително дали някой ще тръгне да плаща за търговски обект, в който е твърде възможно да не може да върти бизнес. Ако обявят нов локдаун? Аз специално съм засегнат по няколко направления по същата причина, но в чужбина. Държавата те спира да правиш бизнес, но не те компенсира по никакъв начин за това. Един таксиметров шофьор в Чехия има право на компенсация от 40 лв на ден. 30 х 40 е смешна сума за Чехия, защото само ще си платиш наема за леглото в общежитието и храната. А ако имаш кредит към банка? А ако гледаш семейство? Ако бизнесът е зле, повече хора ще са без работа и доходи...
  • 11 Алекс The Great

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "113344":

    Имам ресторант и няколко магазина....на всички намалих наема , а на ресторанта го опростих...защото нямат работа...та така с частните имоти...общината обаче и държавата никога не прощават!!!!
  • 12 Пазарна икономика

    5 2 Отговор
    Това е положението како Кръстинке! Тя не става само да лапаш.Досещаме се и за кой обект става въпрос.Тези десет бона ги избивахте преди за 4-5 дена.Да получиш 60/40 е добре,нали? Да ти опростят тридесет бона,пак не е лошо,нали? Но колко си плащала на бачкача при 60/40, удобно премълчаваш.Тази държава не е дойна крава бе, наглеци! Няма хиляда вимета за всеки лаком г,зз. Единствени Всички вие- заведения, ресторанти,хотели продънихте ушите ни.Колко страшно губите. Да ви наливат пари за всичко.А като отворят,да копаш пак два,три бона на ден.Ами удряш кепенците и идва друг! Това е Пазарна икономика.Над половин милион са с нулеви доходи.Но не пишат и не дават интервюта по телевизията.Я у лево.Кой оцелее, оцелее.Бъркаш у " заделеното" а то сигурно е предостатъчно и плащаш на общината.А не тя да ти опрощава,и да го избива от нашите данъци.Като платих данък имот,някой да ми опрости един лев?
  • 13 Петър

    0 0 Отговор
    Съгласен съм,че е редно след като насила те затварят, да бъдеш обезщетен. Но явно говорим за голям бизнес,добрал се и до тези 60/40. Изискванията се покриват само от фирми ,имащи доста служители и доста оборот и доказващи това документално, което може би е най-големият проблем,защото извадиш ли на светло бизнеса си и плащаш ли данъци ,осигуровки, консумативи и рушвети, не само не ти остава печалба, а си фалирал. Малките и средните предприятия са обречени при подобна система ,създадена от тези отгоре и трябва да има 100% безвъзмездно финансиране. Ама к.р, дами и господа-парите отиват само при големите риби.

    Коментиран от #14

  • 14 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Дребните риби плащат 9000 наем. Колко плащат едрите?
  • 15 Хипотеза

    0 0 Отговор
    А какво прави човек дето си разработва собственото помещение?