Last news in Fakti

20 Април, 2021 09:44 2 078 5

Разнообразни балнеоложки услуги в сърцето на София

  • централна баня-
  • софия-
  • балнеология-
  • реконструкция-
  • сос

Планът за обновяване на Централната баня е внесен за разглеждане в СОС

Разнообразни балнеоложки услуги в сърцето на София - 1

Планът за обновяването на Централната минерална баня, разработен от ОП „Софияплан”, е внесен за разглеждане в Столичния общински съвет. Вносители на доклада са главният архитект Здравко Здравков и общинският съветник Малина Едрева. Планът се базира върху задълбочената работа на трите екипа - „Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”, които бяха избрани в рамките на проведената отворена покана за разработване на концепция за развитие на северното и източното крило на Банята.
„Целта на процеса, който стартирахме преди година по възлагане на Кмета, е да намерим най-правилното решение за бъдещето на Централната баня. На финала обединихме събраните познания и идеи в ясен и конкретен план за обновяването на ценната сграда. Той е осмислен от различни гледни точки – функции, финанси, ресурси, стопанисване, целеви групи, ползи, устойчивост. Реализацията на плана ще донесе множество ползи на Столична община - обновена сграда, паметник на културата; нова функция в сърцето на града, притегателна за жителите и гостите на София; възвръщане на минералната вода като един от символите на столицата; възможност за по-здравословен живот и много други”, коментира директорът на „Софияплан” Любо Георгиев.

Планът предвижда неизползваните крила на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги. Балнеоцентърът може да съжителства успешно с Регионалния исторически музей, като двете части на сградата се допълват. Проектът за обновяване следва да бъде избран с архитектурен конкурс за идеен проект с възможност за международно участие. По този начин ще бъдат осигурени разнообразие от качествени проектни предложения и широка публичност на процеса. Планът предлага конкурсът да се проведе в две фази. На финала журито да избере три проекта, които да бъдат наградени и откупени от Столична община.

Реконструкцията на северното и източното крило следва да се финансира от общината, със собствени или привлечени ресурси. Подходящ инструмент за целта е Фондът за устойчиви градове.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време беше

    11 0 Отговор
    Дано да не остане само план.
    Това с музея беше пълна простотия (е, трябваше да се усвоят едни европари). Римляните са отседнали тук именно заради топлите минерални води. После и тутците са оценили мястото. Само ние - нали сме много умнички и интелектуални - музей.
  • 2 Даа!

    2 0 Отговор
    Преди години,на женския пазар,докато чакахме за марули и репи,чух че Банясъ са е заблажили един много усмихнат и едно много" Убаво" ,ама наде ли каза човека,пена ли,не помня.Те затова и станала музей,в който само мишки и хлебарки влизат.Да минело време.Сега май е дошло времето.Така говореха де,хора разни!
  • 3 Фъндъкова не трябва да прави нищо

    1 1 Отговор
    Оставка и трябва. Тя е доказано вредна за София и софиянци.
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    София е и балнеоложки център, което често се забравя. Според последни данни на територията на града са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 265,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС. Потреблението на минерална вода от един почиващ дневно, при процедури във вана , е средно 250л, според съществуващите норми. Ваните са с най-голям разход на вода. При тези данни дневно могат да бъдат обслужени около 70 000 души, което целогодишно прави над 24 млн. чв. дни. Това е едва при 75% използваемост на дебита. Развитието на София, като световен балнеоложки център може да става поетапно с висока степен на етапна завършеност. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи без изготвянето на специална обща програма. .Достатъчно е ремонтирането и изграждането на обектите да се извърши съобразно характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие. Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
  • 5 цени

    1 0 Отговор
    Предполагам че като погледнем цените, ще бъдем излекувани веднага