Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 14:17 3 175 8

Разширяват Терминал 2 на летище „София”

  • летище "софия"-
  • разширение-
  • терминал-
  • строителство-
  • пейков-
  • московски
Разширяват Терминал 2 на летище „София” - 1
Снимки: М. Богданова

Шест години след като беше построен Терминал 2 на Летище „София”, днес министърът на транспортна и информационните технологии Николай Московски и изпълнителният директор на столичната аерогара Веселин Пейков направиха първа копка на разширението на терминала.

Цената на инвестицията възлиза на 2 млн. лв. До 4 месеца трябва да бъдат готови още 4 изхода – 3 за заминаващи пътници и един за получаване на багаж, които ще се намират в подпокривното пространство на приземния етаж. Ще бъдат изградени нови кафенета, търговски площи и заведения за хранене. На приземния етаж ще бъде усвоено покритото пространство, използвано за паркиране на служебни автомобили.

„След разширението на терминала на летище „София” ще могат да бъдат обслужвани още 200 000 души. За 2012 г. през столичното летище са преминали малко под 3.5 млн. пътници. Надяваме се 2013-а да надхвърлим тази цифра. Желанието ни е да увеличим пропускателната способност на летището, затова сме планирани да бъдат проектирани през тази година две пътеки за рулиране и два перона. След като проектите бъдат готови и получим разрешение за строеж, ще започнем и тяхното строителство съобразно климатичните условия”, обясни Пейков.

Все още не е решено какво ще стане със стария терминал на летището. Както Факти.бг съобщи в края на октомври миналата година, има идея до пет години на негово място да бъде изграден нов. „Винаги съм твърдял, че новият терминал трябва да бъде разположен на мястото на стария, тъй като там има изградена инфраструктура – захранване, ток, вода”, обясни изпълнителният директор на Летище „София”.

Мерки за сигурност

„Мерките за сигурност по цялата транспортна инфраструктура, касаеща летища пристанища, гари и автогари не е с променен статут, от това което сме предприели от миналата година”, отговори министър Московски на въпрос касаещ сигурността на транспортните обекти след като стана ясно, че може би „Хизбула” е виновна за атентата в Бургас.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трайчо

    1 0 Отговор
    Цървули, ми къде ще паркират коли, които возят заминаващите пътници до терминала.
  • 2 Бай Гън

    1 0 Отговор
    Новината не е вярна.Никъде не се вижда бате Бойко.Щом него го няма значи не е верно.
  • 3 Пича

    1 0 Отговор
    Няма и как да е, иначе при толкова бягащи от режима в България!
  • 4 kourium

    1 0 Отговор
    Кой имбицил пак ще гушне комисионините. Пътувам най редовно през терминал 2 и е пустош , по един полет на час . Линиятя която ползвам и вечер към 22ч. Само нашият полет е ,магазините не работят , в кафенетата сандви4а е 15 лв , затвориха книжарницата , това е най тъпото летище В Европа определено До скоро класацията ми водеше летището на Исландия оба4е те определено се оправиха !това си е 4иста загуба на пари - държавни !
  • 5 karadak

    1 0 Отговор
    И защо всичко трялва да е на едно място? Не ноже ли да се направи още едно на съшествувашите Доброславци ,Враждебна или Божурище?

    Коментиран от #6

  • 6 Ха сега де...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "karadak":

    Защото "умнико" ако (пример) пристигаш със международен полет и трябва да се прехвърлиш на вътрешни линий трябва ли да пътуваш от летището за друго летище и то в същия град? Ама и вие сте хора та трябва хляб да ядете... :)))) Ти си от Божурище нали? ;) и въртиш такси... ,колко е удобно така.Хем бабата работи на летището,жената на кафето а ти с таксито... :))
  • 7 едел

    0 0 Отговор
    А така, подгответе се за догодина, когато ще започне да се изнася населението и останат само гаргите и м.....те.

    Коментиран от #8

  • 8 Ха сега де...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "едел":

    Мдам... даже не е нужно да го разширяват!Може направо да го закрият...то кой ли.ще остане в тая и.иотск@ държава?!!!! :(((