Last news in Fakti

13 Декември, 2021 12:57 43 018 43

На трето място сме след Индия и Турция

  • българия-
  • жилища-
  • достъпност

Тук имотите са сред най-достъпните в света

На трето място сме след Индия и Турция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти, България е на трето място сред страните с най-достъпни жилища след Индия и Турция, показва класация на британски онлайн портал за недвижими имоти.

Изследвани са 50 страни. Взети са предвид средното годишно възнаграждение за страната, средна цена на квадратен метър на жилище, както и съотношението между средната цена на жилище и средното годишно възнаграждение.

Мениджърът в агенция за недвижими имоти Христо Спасов споделя, че тази статистика е вярна, защото човек със средностатистическа заплата лесно може да придобие жилище заради ниските лихви. "Подкрепям купуването на жилища в момента, тъй като лихвите ще се задържат", каза той.

По думите му прогнозите сочат, че през 2026 г. ще се усети понижение на цените. "Най-скъпите квартали в София са "Кръстова вада", "Изгрев", "Изток" и в близост до големи бизнес центрове", разкри Спасов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшива

    93 14 Отговор
    новина!!!!
  • 2 Електра

    47 58 Отговор
    Браво след сиганите и джагалите, това ни доведе 75г. комуняшки терор...

    Коментиран от #26

  • 3 Дааа

    118 8 Отговор
    От 2000 евро на кв метър за панел от 80-те по евтини са в Испания Италия

    Коментиран от #16, #34

  • 4 Край Босфора

    44 11 Отговор
    Шум се вдига лъскат сабий щитове .Догана и Ердоган се отвориха когато унищожиха 2 те рекети които правеха туци на сол
  • 5 КОТарАК

    119 22 Отговор
    какъв тъпак трябва да си , да имаш пари и да си купиш жилище в София? при положение че в истинската БГ има къде-къде по-привлекателни дестинации. не бих заменил 100 квадрата колиба около река , язовир , или море за 1000 апартамент в шопското гето
  • 6 Еми

    74 5 Отговор
    Това ясно показва, че една проста статистика може да обслужва различни интереси. Квадратен метър в нормален квартал в София е около 3500 лв. Къща в някое забутано село с 2 декара двор в 1500лв, което е някакви стотинки на квадрат или под 100 лева на застроена жилищна площ. И то готово. Статистика му е майката...

    Коментиран от #38

  • 7 Курбанколи Пардимагомедов

    62 9 Отговор
    Айде стига платени статии.Ако имах желание в 2010-2011,можех да си купя къща в петия по големина в Сащ нещо от порядъка на 160-170кв м,+ гараж за две големи коли и място отпред за още две коли отвън,което е на собственника,плюс двор който е горе долу подобна квадратура за 40000$,което по тогавъшен курс беше някъде около 55000лв.Да има такси , комисионнии не знам какво си да стигне 60000лв .Къщите бяха на 6-7 години,на около 20 км от центъра на града,нелош район за живеене,с магазини наоколо училища и болница .Когато цифрите говорят даже и боговете мълчат.

    Коментиран от #8

  • 8 мдаааа

    31 16 Отговор

    До коментар #7 от "Курбанколи Пардимагомедов":

    Когато долара говори , и рублата мълчи ...
  • 9 Софиянчето

    74 33 Отговор
    Всички плюете столицата,но идвате да живеете под наем и да сте роби за 800 - 1000лева
  • 10 Аз Кочо

    46 3 Отговор
    Всяко нещо хвърлено към небето пак ще падне на земята. Дори и Маркс когато е писал Капитала, не си и е помисля за отрицателни лихви, чийто край наближава, тогава всичко ще си дойде на мястото.
  • 11 Идея си нямам

    60 2 Отговор
    Преде две години ми стана интересно дали с 30 хиляди евро може човек да си закупи имат в чужбина.Изненадах се ,че Тенерифе имаше апартамента за тази цена и то приемливите според мен 55 кв.м

    Коментиран от #22

  • 12 Пешо Мастиката

    77 7 Отговор
    От години живея в чужбина - като разговаряме с тукашните на тази тема се чудят и маят - каква е тази държава , какви са тези цени - не могат да намерят логична причина в малка западнала БГ да има такива високи цени на жилищата - обяснението е едно - пране на пари!!! Най-красноречивия пример - Слънчев бряг. Някой ден дали някой ще си направи труда да пресметне - колко , какво , защо и кой го позволи това явление. Няма и читава икономика, пазар на капитала и всичко що е свободна пара се "циментира" в недвижими имоти - от тъпо по - тъпо...

    Коментиран от #17

  • 13 Хехе

    21 2 Отговор
    Ебавка а?
  • 14 Софиянчето

    26 25 Отговор
    Градът е само един....,всички други са за почивка или море за 2-3 седмици

    Коментиран от #43

  • 15 До Тенерифе

    26 14 Отговор
    Там по островите като тръгнат цунами или земетресения и да бягаш няма къде да избягаш
  • 16 citizen

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Преди две години купих апартамент от 80кв.м в северна Испания на цена от 2,300 евро квадрата с цел инвестиция
    В момента наемателя-италианец ми предлага закупуване на същия за 250000 евро ,но няма да го продам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БгТопИдиот

    34 4 Отговор
    Световните господари имат нужда от мобилно работещо стадо.Домът дава сигурност и друг начин на мислене.Стадото требе да е под наем..... ако може цял живот !!!!
  • 19 споко

    28 14 Отговор

    До коментар #17 от "Човече":

    Имайте малко търпение!Шумкарите взеха власта,а те са специалисти по банкрутите .Пилците се броят на есен(другата)
  • 20 American 🏈

    25 4 Отговор
    В Турция жилищата са изгодни щото имат жестока инфлация
  • 21 Реклама...

    17 1 Отговор
    Ама как си ги измисляте тези "новини" 😁
  • 22 Това беше преди пандемията

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Идея си нямам":

    сега са скочили малко цените, бях в Тенерифе последно началото на юни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Странна новина

    28 1 Отговор
    Не дава никакви точни данни този експерт по цени на имоти. Интересно как тези британски статистици определиха достъпността до имотите у нас като трета страна в света по достъпност, след като цените на квадратен метър жилищна площ в София са толкова колкото са в много от големите градове на Франция. Дори са с около 30% по-високи, защото във Франция се продава само жилищна площ, в която не влизат общи части, тераси и стени. Става въпрос за градове, които предоставят доста работни места, не за затънтени села из планините. Та, минималната заплата у нас е 300 евро, във Франция е 1300 евро. За каква достъпност говорим, не е ясно??? Ако сравняваме цените на имотите по запустелите малки градове в Бг, да, достъпни са за хора със заплата от около 2000 лв на месец у нас. Не знам много ли са тези?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само питам

    38 8 Отговор

    До коментар #2 от "Електра":

    По време на комуняшкия терор , всеки българина получи или построи собствен дом . 80% от жилищния фонд е от тогава . Защо не си построите сега ?
  • 27 Йо Несбьо

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ттъ":

    Четеш същите данни и достигаш до противоположни изводи. Всеки се стреми към по-добро, затова селяните напускат родната стряха и отиват в града. Обаче са необразовани и недодялани. Образованите пък бягат в чужбина, защото също нямат пари и бъдеще. Много селяни и те се преместват в друга държава. В един момент откриваш една зависимост - те нямат образование, но работят на същата позиция и за същите пари като теб, а тъй като си бият з...ка да не с.ре, могат и да живеят по-добре и да спестяват повече. Ти обаче си сам и съответно нямаш пари и възможност да купиш, освен в случаите, когато имаш собствен бизнес или си на висока заплата... И понякога се чудиш - къде сбърках?! Реално не си, ако имаше висока позиция и заплата или собствен бизнес, вероятно щеше да разполагаш със собственост под формата на недвижими имоти. Но ги нямаш, значи проблемът все пак е налице! Спокойно, селяните ще си останат цял живот селяни, но и твоята не е лесна.
  • 28 Айде бе

    14 9 Отговор
    Какви имоти, един гълбарник 100000 евра..... Престъпниците рашковия с 30 имота и жена му нотариуса, само през нея ли софия изповядеа сделки.... хора на божков, и другия грозник крокодил петков документна измама... Затвор
  • 29 Буха ха

    16 2 Отговор
    В Бангладеш на кв.м. има много по евтини. Същите коптори като панелките, само че от тръстика.
  • 30 Гост

    7 4 Отговор
    Всичко е много относително,кой къде търси имот в София и големите градове не са толко достъпни както показва стакмистиката.А има села и махали в които за 5000 евро може да си купиш стара къща с парцел.Каквото и да пишат платените драскачи няма да накарат умен човек да се набута с покупка на 40 годишен кофтор за по 1700 веро квадрата.
  • 31 гиш иш

    6 0 Отговор
    достъпни ли тук ако не си крадец политик жилище може да си купиш само за милион години
  • 32 Няма смисъл

    9 0 Отговор
    Като се почне от това, че първо статистически те данни не отговарят на истината за средна заплата и цена на квадратен метър. От години средната заплата статистически е много завишена,но хората си работят на съвсем различни пари от тези в статистиката
  • 33 Ал Тъпоне

    12 0 Отговор
    Не думай, че то откак на стая с кенеф взеха да му викат двустаен и да му изнамират от някъде над 50-тина квадрата по иляду ойро и то все общи части няма що! Много достъпно!
  • 34 Солютно

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Гледах на някакъв италиански остров Средиземно море по 20 -тина хиляди евра съвсем прилични жилища, а тези тука нашите се оляха по 350 хиляди евра за 120 квадрата имот. На пътя да съм ги намерил тези пари няма да им платя толкова. Че то в Германия за тези пари пари можеш да си купиш прилично жилище и то в сравнително голям град с бизнес, където можеш да си намериш и прилично платен работа, а не тук да се заробиш с безумни кредити и после да ходиш да работиш за заплата със стойност на подаяние и да се чудиш как да се изплатиш на банката!
  • 35 Бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор
    Българи юнаци !
  • 36 Платена статия

    7 1 Отговор
    За 100лв може ли Антония Симеонова да ми публикува статия и направи два кавала ?
  • 37 Broker

    8 1 Отговор
    Така е.., след като отчетем че сме с доста високи заплати , веднага след Люксебург то е нормално да сме с най- достъпъпните жилища.
    За това панелката която дядо ми е получил от Кремиковци в кв.Младост сме я разменили за две гарсионери в Обеля и родителите ми с дядо живеят в едната.
    А аз, съпругата и детето ми живеем в другата.
    Да Усвоихме терасата защото сестра ми живее там, надявам се тя да се ожени на някой чужденец , защото детето ми е вече първи клас.
  • 38 Maybe

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еми":

    Много точно казано! Като допълнение и в Турция и в Индия селата и малките градове са супер препълнени като и двете държави преживяват истински демографски бум последните десетилетия. За разлика от това България е супер бързо обезлюдяваща се и го има огромния контраст. Град като София да е по недостъпен като цени на имоти от Сан Франциско, а в същото време, в някои села къщите са по стотинки на квадрат. Хоп сумарно цените са достъпни. Балъците четат и си викат, дай да си дам парите пък и заем да взема и да купя панелка по 2000е квадрата, за да не изпусна влака и да станат по 5к евро. Всеки нормален и излизам по веднъж в Италия, Испания дори и Гърция знае там какъв е жилищния фонд, инфраструктурата около него, дори качестовто на стройтелството и съответно ако се поинтересува и за цените. В Атина цените са по ниски от София. В Мадрид и Рим са с една идея по високи, но и в трите изредени локации получаваш в пъти повече. Отделно и трите локации като прираст на населението са с мн по добри перспективи от София, ако говорим за инвестиционна покупка. Обаче какво става с масово бълване в медиийте на подобни статии за имоти, не малко българи се лъжа и като стане момента на срив като 2009г, ще има оле майко какво стана, къде са ми парите и кой ще връща тоя кредит.
  • 39 ...

    2 1 Отговор
    Я ме срещнете с този да му задам някой въпрос.
    Как не ги е срам да лъжат
  • 40 Йорданка

    0 0 Отговор
    Ами това поне е добра новина, защото пак някак излиза, че губим от написаното!
  • 41 Стакмистика

    1 1 Отговор
    Пълни глупости, когато вземаш 800лв и жилището е 8000-100000 направете сметка как ще си вземеш жилище!!! Тука акцентира, че 70% от хората в България получават такива заплати.
  • 42 инвеститор Ганьо

    5 1 Отговор
    Теглети заеми и копувайте, статията е напълно реална! Вземате апартамент за 100000Е изплащате го за 30 години и ако не го вземе банката връщате 150000Е с включени застраховки и такси . Това е шестица от тотото, а тези с бизнес нюх могат да го отдадът под наем и да си избият парите само за 35години!
  • 43 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянчето":

    Казано е: - Всичко, далеко от морето е провинция!