Last news in Fakti

16 Декември, 2021 11:43 6 898 10

Лихвите по ипотечните заеми тръгнаха нагоре

  • чехия-
  • ипотечни заеми-
  • жилищни кредити

До 2.7% нарасна цената на кредита за жилище в Чехия

Лихвите по ипотечните заеми тръгнаха нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

До 2.7% нарасна средния лихвен процент по ипотечните заеми през ноември в Чехия. През октомври ръстът беше 2.54%. Независимо от това интересът към този банков продукт остава висок. През последните 5-6 години цената на този банков продукт непрекъснато отчиташе спад в тази централноевропейска страна. През ноември местните банки са отпуснали нови ипотечни заеми на обща стойност 1.47 млрд. EUR, което е с 201.9 млн. EUR повече спрямо месец по-рано. През ноември банките са отпуснали 11 369 ипотечни заема, което е с 22% спрямо същия месец на миналата година и с 13% повече спрямо октомври на текущата. Средният размер на заема е 129 560 EUR

Две са основните причини, поради които расте интересът към ипотечните заеми. Едната е опасенията, че лихвите ще продължат да растат и през следващите месеци, а другата - повишаване на изискванията от страна на банките към кредитоискателите. Очаква се те да се повишат през април 2022 г.

В същото време цените на имотите, и в частност на жилищата, отчитат значителен ръст. Анализатори прогнозират, че тази тенденция ще се запази и през първата половина на 2022 г.

Съвсем скоро средният лихвен процент по ипотечните заеми ще достигне 3%.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ново

    22 4 Отговор
    Идват лоши времена.Жилища купени на нереално нисоки цени.С вдигането на лихвите 30% от кредитите няма да могат да се обслужват

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кочо

    23 3 Отговор
    Искрено се надявам този балон да се спука и да доведе до последици по страшни и от 2009
  • 4 Варненец

    22 2 Отговор
    Ще се спука, кой продал се отървах, както аз.
  • 5 ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ

    20 2 Отговор
    БАЛОНА СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА !!! ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!
  • 6 Дали?

    5 7 Отговор
    "Балон" вероятно е по-споменавана дума при някои възрастни, при сравнение с дете. Някои с години си го повтарят, но вътрешно се разкъсват като се сетят за познат, които преди години е купил и цените са скочили двойно. И от къде ще се спука? Ще падне цената на труда, на материалите, за тези дето няма да могат да ги обслужват няма да има купувачи ли? Слезте на Земята и бъдете реалисти.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Цените тръгват надолу

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дали?":

    Пазарите са циклични, инфлацията ще намалее. Цените са стигнали нереални нива, няма никаква обосноваваща причина да се закупува имот сега. Имота се самоизплаща за 40 години, населението в София намалява, кредитирането се ограничава. Дори и през кризисните години 2010-1013 се строеше и печелеше, а цените бяха наполовина от 2008г.
  • 8 Инвеститор

    2 10 Отговор
    Балона така се пука,че още на дупка ми ги изкупувът офисите.Пука се, ама по шевовете
  • 9 Варна

    3 0 Отговор
    То ако бяха евтини имотите,всички голтаци щяха да дойдът в София,Варна и Пловдив и нямаше да има други градове
  • 10 Има имоти и имоти. На някои цените са

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дали?":

    ненормално високи. Не виждам на какво отгоре 40-50 годишна панелка ще струва над 100 000 евро. При това несанирана и често с някакъв символичен ремонт, колкото да ти замажат очите. То е ясно, че някои гледат да се отърват от подобни имоти, които не са им нужни и да си вземат нещо ново.Цените наистина са абсурдни.Познавам хора накупили по 5 апартамента, от които отдават под наем максимум. И купуват още като някои теглят кредити. За какво им са? Кой ще живее в тях? Имигрантите ли? Населението намалява с всяка година. Който има възможност си купува жилище. Кой ще наема хилядите излишни жилища? Да плащаш данъци на имот, който не ползваш си е безкрайно тъпо.