Last news in Fakti

31 Януари, 2022 18:35 4 997 2

Тук построиха рекорден брой жилища

  • финландия-
  • еспоо-
  • жилища-
  • ново строителство

Над половината от новите жилища в Еспоо ще се отдават под наем

Тук построиха рекорден брой жилища - 1
Снимка: Shutterstock

През изминалата година във финландския град Еспоо са построени рекорден брой жилища – 5482 броя. Това е исторически рекорд за града, коментират анализатори. За сравнение, през 2020-та са пуснати в експлоатация 4081 жилища. Местната управа си е поставила за цел годишно за бъдат изграждани по 3300 жилищни единици. За последните две години планът е значително надвишен. Броят на започнатите нови проекти също бие рекорд – 6177 единици, което е с 18% повече спрямо 2020 г.

Броят на издадените разрешения за строеж на жилища също остава на високо ниво. За 2021 г. той е 5737, а за 2020-та – 6436 броя. Анализатори на пазара прогнозират, че тенденцията ще се запази през идните няколко години.

Повечето нови жилищни сгради са построени в Суурпелто, Перккаа, Нииттъкумпу и Йоусенпуйсто в Тапиол. В тези региони, повечето, от които, се намират в близост до жп пътища, е започнато строителството на много на брой нови жилищни сгради.

Над половината от готовите апартаменти се отдават под наем. Делът на несубсидираните апартаменти под наем се е увеличил значително през последните години. Броят на жилищата, които се отдават под наем от общината, са 708. Това превишава значително първоначалният план от 660 единици.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    10 3 Отговор
    Имена ми звучат , като от някаква викторина ! Хич не разбрах , къде е това !?
  • 2 Пфуу

    8 0 Отговор
    Та това рекорд ли е, в София издадоха разрешителни за строеж за над 20000 жилища/броя апартаменти. По-голямата част от тях са закупувани с цел инвестиция, а доходността е уникална 2%, 3% бруто ако имаш късмет.