Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 15:05 4 488 7

Рязко поскъпване на студентските жилища

  • германия-
  • студентски жилища-
  • цени-
  • наем

Най-скъпи наемите са в Мюнхен

Рязко поскъпване на студентските жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Средно месечният наем на студентско жилище в Германия е 414 EUR, което е със 6% повече спрямо началото на 2021 г., сочи анализ на Института „Мозес Менделсон“ (MMI) и специализирания сайт WG-gesucht.de. Прогнозата на анализатори е, че рентата ще се увеличава, като най-силното поскъпване ще е през септември и зимата.

„Налице са редица признаци, че сме свидетели само на началото на вълната на значително увеличение на наемите на студентски жилища, което е продиктувано от поскъпването на електроенергията“, казва управляващият директор на MMI Стефан Браукман.

Търсенето от страна на студенти продължава да търсят имоти на пешеходно разстояние от университетите, в които учат и отлагат преместването за по-добри време след края на пандемията, предизвикана от коронавируса.

Съвместното проучване обхваща оферти от 25 000 жилища, разположени около 97 университета в по-големите германски градове. Резултатите показват, че най-скъпите градове са Мюнхен, където месечната рента е 680 EUR. Втората и третата позиция са за Франкфурт на Майн и Хамбург, където студентско жилище може да се наеме за месец съответно срещу 550 EUR и 500 EUR. Сумата в Берлин е същата като в Хамбург, а Щутгарт тя е 490 EUR

На другия край на класацията са градове разположени в източната част на Германия. В Котбус студент трябва да отделя на месец по 230 EUR за наем на студентско жилище, а във Висмар – 270 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОИКО

    3 5 Отговор
    НИНОВА ПОДАИ ОСТАВКА СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕЗИ ФАШИСТИ
  • 2 Коментар

    9 6 Отговор
    Светът е пред трета световна война, Милена: ръст на цените на имотите, ръст на цените на имотите, ръст на цените на имотите ....
  • 3 Джок Съдбата

    8 3 Отговор
    Давам квартира на студентки срещу заплащане в натура :D
  • 4 Ръст ръст ръст на несигурността

    9 2 Отговор
    Броки: теглете ипотеки студентити, какво може да се обърка. Руската централна банка току що повиши основния лихвен процент на 20%...
  • 5 гост

    8 3 Отговор
    Пишете кво се случва с цените на имотите в Украйна или не ви изнася.

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Как какво, цените могат само да растат! В момента най-разумната инвестиция е имот в Източна Европа. Е, докато Путин не го избомби.
  • 7 Стойтел

    2 1 Отговор
    Лапаницата приключи ли ? Айде поне още няколко милиона печалба от последната сграда в междублоковото пространство на панелките.