Last news in Fakti

2 Март, 2022 16:53 3 300 0

Медицински университет получи имот от правителството

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

Промениха статута на редица имоти

Медицински университет получи имот от правителството - 1
Снимка: БГНЕС

Медицинският университет в Плевен ще закупи терен, върху който ще построи сграда за бъдещия си факултет по ветеринарна медицина. Правителството възложи на ректора на висшето училище да сключи договор за придобиване в полза на държавата на 22 454 кв. м. в Плевен. Сега те са частна общинска собственост. Цената на сделката е 1 862 000 лева, които ще са за сметка на бюджета на университета. От датата на придобиване имотът ще бъде обявен за публична държавна собственост и предоставен безвъзмездно за управление на Медицинския университет. В новия факултет в Плевен ще се подготвят ветеринарни специалисти, каквито в момента не се обучават в Северозападния район, а са необходими за местната икономика.

Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на двадесет и седем имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на с. Долна Василица, община Костенец, област София. Това ще позволи реализацията на национален обект „Модернизация на жп линия София- Пловдив: жп участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември“.

Министерският съвет предоставя управлението върху част от имот - публична държавна собственост на Министерството на земеделието за изпълнение на функциите на Областна дирекция „Земеделие“ - Сливен. Частта от имота представлява самостоятелен обект с площ 101,61 кв. м, разположен в административна сграда на ул. „Петко Енев“ № 52 в гр. Нова Загора.

По решение на правителството община Костинброд получава правото на собственост върху държавен имот с площ 3519 кв. м и построената в него сграда със застроена площ 321 кв. м. Намиращият се в общинския център имот ще бъде използван за изграждане на общинска детска градина с цел по-добро обслужване на гражданите от общината.

Правителството предоставя на община Велико Търново правото на собственост върху имот - частна държавна собственост, който представлява терен с площ 29 300 кв. м в местност „Картала". Общината ще изгради общинска детска градина със 120 места, детски площадки, зона за спорт и рекреадия, паркинг и озеленяване, техническа инфраструктура и улици. Паркингът е предвиден за ползване при довеждане и вземане на децата от детското заведение. В зоната за спорт и отдих ще бъдат поставени беседки, пейки, ще се направи озеленяване, както и паркови алеи.

По решение на Министерския съвет имот - публична държавна собственост в село Гара Бов, община Своге, Софийска област, става частна държавна собственост. С решението се отнема управлението му от Българската агенция по безопасност на храните поради отпаднала за ведомството необходимост. Съгласно Закона за държавната собственост преминава в управление на областния управител на Софийска област. Теренът е от 1400 кв. м, ведно с построената в него ветеринарна лечебница - двуетажна административна сграда, със застроена площ от 110 кв. м.

С решение на правителството се променя статутът на имот в гр. Любимец, като от частна държавна собственост става публична държавна собственост. Теренът с площ 15 344 кв. м. е предоставен за управление на Министерството на вътрешните работи за нуждите на дирекция „Миграция“.

Министерският съвет реши да бъдат премахнати стари сгради и съоръжения на Граничен контролно-пропускателен пункт „Станке Лисичково“. Премахването на постройките е в изпълнение на проекта за неговата модернизация. С решението се променя и статутът на сградите - от публична държавна в частна държавна собственост. Едната е двуетажна, със застроена площ 262 кв. м и е в управление на МВР - Главна дирекция „Гранична полиция“. Другите две са едноетажни постройки, с обща застроена площ 150 кв. м, в управление на Агенция „Митници“. Планът за реконструкция на ГКПП „Станке Лисичково“ предвижда проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта, които да поемат увеличен трафик на пътници и превозни средства, както и нови сгради за изпълнение на граничния и митнически контрол. Необходимите средства за премахване на постройките са осигурени в рамките на бюджета на Агенция „Митници“ и в стойността на договора за инженеринг на обект: „Цялостна реконструкция и модернизация на ГКПП „Станке Лисичково“.

С решение на Министерския съвет лабораторна сграда - публична държавна собственост става частна държавна собственост. Заедно с терена - частна държавна собственост, върху който се намира сградата, се прехвърля в собственост на община Хасково. Двата имота са разположени на ул. „Стефан Стамболов“ №2 в гр. Хасково и ще бъдат използвани за нуждите на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“. В сградата се предвижда да бъде изградена актова зала, кабинети по изобразително изкуство, музика и за извънкласни дейности. Досега имотите са били в управление на Министерството на земеделието, но са с отпаднала за ведомството необходимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА