Last news in Fakti

13 Юни, 2022 12:37 1 902 3

Най-силно поскъпване за последните 5 години

  • саудитска арабия-
  • риад-
  • цени-
  • жилища-
  • поскъпване

В Рияд годишното увеличение на цените на жилища достигна 20%

Най-силно поскъпване за последните 5 години - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на апартаментите в Рияд са се повишили с 20% през последните 12 месеца, което е най-бързият темп от 5 години насам, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Къщите в столицата на Саудитска Арабия са поскъпнали с 18,6% за разглеждания период.

„Този ​​значителен не може да остане без последствия. Търсенето показва признаци на застой, тъй като клиентите отлагат купуването. В резултат на това броят на транзакциите е спаднал с 27% през последните 12 месеца“, каза Фейсал Дурани, партньор и ръководител на изследванията за Близкия изток в Knight Frank.

Броят на жилищните сделки в Джеда се е увеличил с 5% през последните 12 месеца, докато общата стойност на продажбите на жилища се е увеличила с 46% за същия период.

Подобно на Рияд, в Джеда също се наблюдава покачване на цените на жилищата. В доклада се посочва, че стойността на апартаментите в града са се увеличили с 4,9% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, докато цените на къщите отчитат ръст от 1,2% за същия период.

От Knight Frank посочват, че това увеличение на цените може да е резултат от множеството публични и частни организации като ROSHN, Upton Jeddah, Al Ballad Development и Jeddah Central отварящи офиси в града. Това в крайна сметка тласка саудитски граждани и емигранти обратно в Джеда, подхранвайки търсенето на къщи и апартаменти.

Столичната зона Дамам (DMA) също отбеляза значително увеличение на цените на жилищните имоти, като апартаментите са поскъпнали с 6,1%, а къщите - с 2,5% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    6 1 Отговор
    Руснаците приемат исляма.
  • 2 Гост

    1 4 Отговор
    Само Ганьо реве,че и у нас цените скачат
  • 3 А ми

    5 1 Отговор
    Поредната статия, която внушава, че цените на имотите ще растът.
    ИСТИНАТА Е ДРУГА, В БГ сме влезли вече в стагфлация и сколко
    ще паднат цените, само Господ знае с колко (очквания спад е 20 до 30%).
    Честито на тези, които са се ръснли на високите, ще пият
    една студена вода и ще се чустват като "кръводарители"