Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 10:37 11 632 20

Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD (ВИДЕО)

  • the line-
  • саудитска арабия-
  • град

Той ще се намира в Саудитска Арабия

Градът на бъдещето ще се намира в Саудитска Арабия и ще струва 500 млрд. USD. Това е част от програмата за модернизиране на страната на шейх Мохамед бин Салман. Проектът Neom е най-важният проект на саудитския престолонаследник за диверсификация на местната икономика. Той беше оповестен още през 2017 г. като стълб на плана му Vision 2030 да освободи Саудитска Арабия от зависимостта ѝ от приходите от суров петрол. Той обхваща над 10 000 кв. мили в северозападната част на страната. След пълното му реализиране ще бъдат разкрити 380 000 работни места и ще влее в хазната 48 млрд. USD.

Еко градът ще носи името The Line и ще е с капацитет в него да живеят 1 млн. души в среда на „въглеродно положително градско развитие“ до 2030 г. Самият проект трябва да е готов до 3 години. Подготовката на терена за строеж и изграждането на инфраструктурата ще са на стойност 200 млрд. USD. В пешеходния град ще има всичко необходимо за нормален живот – училища, болници, зелени площи, високоскоростен обществен транспорт. Всичко това ще бъде разположено на разстояние 5 минути пеша и няма да има пътуване от която и да е точка до друга, която да надвишава 20 минути. Градът е проектиран така, че 95% от естествения ландшафт да бъде запазен.

Градът ще е напълно екологичен и 100% от енергията ще е чиста. Това ще гарантира един по-здравословен начин на живот на жителите на The Line. Ключова роля в новия град ще играе изкуственият интелект.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мим33

    18 6 Отговор
    Абе тия араби ,нали уж са присти,ами те и в космоса явно могат да построят град...

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Професора

    19 2 Отговор
    Пущинака на Смог в онова прашиште Салдитска Арабия и чисто е несъвместимо в едно изречение!
  • 4 незнайко

    21 3 Отговор
    Последното изречение не ми вдъхва доверие . Изкественния интелект е много опасен за човечеството и това се дискутира вече ! Арабите имат пари от петрола и това изобщо не ги притеснява . Искат да създадат град който ще УПРАВЛЯВА ХОРАТА !!!
  • 5 Съдията Дред

    9 2 Отговор
    Да, могат да го построят. Но за да е успешен проекта, трябва да изоставят крайните си религиозни разбирания и да станат толерантни поне колкото Дубай. Иначе ще остане град за саудитските богаташи. Дубай например печели не толкова от продажби на имоти, колкото от последващите услуги и продажби.
  • 6 ⚜️Просветен⚜️

    25 3 Отговор
    Разсипия! Всичко в пустинята се подържа се петродолари ! Секне ли кранчето , 20 години по късно ще остане само арматурата!

    Коментиран от #19

  • 7 Коментар 4

    11 1 Отговор
    е видял посоката… само сиренето в капана за мишки е безплатно
  • 8 Туту

    1 1 Отговор
    Градът Неом никой нищо не знае !!
  • 9 нео

    11 2 Отговор
    3 години и почва строежа над 20 г проекти още няма едни смешни 500км от софия до варна на магистрала Тракия , странно не мислите ли ,
  • 10 Кико

    6 1 Отговор
    50 г. бяха нужни на "гениалния " дух на нашето трудолюбие за да построим 500 м варианта ,2-ри тунел на главен път София ,Гърция в Станке Димитров!
  • 11 Един

    7 3 Отговор
    Не се чудете, защо ли горивата ще чукнат 4 лева!
  • 12 БАТИ ГРАДЪТ

    7 1 Отговор
    А КЪДЕ Е ЦЕНТЪРЪТ !
  • 13 Румен Г

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мим33":

    Прости са , но имат нефт, т.е. пари. Купуват умни бели и те измислят всичко. Плащат заплати на индопаките / работници от Индия и Пакистан /, които пък с денонощна работа изграждат всичко, под контрол разбира се. Гледал съм тази система в Абу Даби и съм бил част от нея. Работи безотказно. Последното десетилетие инвестират пари и във висококачествено обучение и на араби.

    Коментиран от #20

  • 14 Така започва

    6 2 Отговор
    съвременното робство.
  • 15 Тролл2

    1 4 Отговор
    А колко струва София?
  • 16 вдяле

    6 1 Отговор
    Който е бил на такива места знае, първо, че е горещо с доста високи непоносими температури и се изисква много енергия, за да се поддържа нормална температура в жилищата, второ - от пясъка и пустинята ще е постоянно прашно, дори понякога може да има пясъчни бури, трето - от влагата от морето , влажността в определени дни, силно се покачва и ако излезете навън, сте мокри, без да вали дъжд, четвърто - няма сладка вода и водата я преработват от морето и е много скъпа, защото се изисква много енергия , за да превърнат солената вода в сладка. А защо саудитците са откраднали двата острова на египтяните, не виждам смисъл, и едните и другите са араби.
    Но все пак, нека опитат да осъществят мечтите си, да видим какво ще излезе от цялата работа. По-добре хората да създават и се радват на труда си, отколкото да рушат и унищожават.
  • 17 фгйуъ

    3 3 Отговор
    Ходих на подобно място преди доста години, стените на сградата им, бяха дебели почти метър, заради горещините, отделно се включваше и климатик, а ту е прашно, ту влажно,а естествена сладка вода няма, а се преработва и е много скъпа, нищо не расте, ако има растения, те се поддържаха с българското изобретение - капково напояване. И под почти целия град, имаше система за капково напояване за палмите и други растения.
    Обаче пък има слънце бол и там ще им вървят соларите, ако изобщо им трябват.
  • 18 фхййййк

    5 2 Отговор
    Ако знаете, хората от такива места, как си мечтаят за зеленина и растения, за вода.
  • 19 Шейх Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "⚜️Просветен⚜️":

    Чаршафите били прости, а вие с калпаците нали сте много умни. И вие можехте всичко да си финансирате от златото и редките метали, но ги подарихте на чужденците които ги изнасят, за вас ако изпадне някой кокал с малко месце от софрата на господарите да оглозгате.
  • 20 Дельо Айдук

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Румен Г":

    И в Катар е абсолютно същата схема, новото поколение катарци следват в ЮК и САЩ и са образовани, никак не са прости и са големи патриоти, от пустинята направиха оазис.