Last news in Fakti

1 Август, 2022 13:09 2 811 8

Преместват сергиите по пътя за Бачковския манастир

  • бачковски манастир-
  • сергии-
  • преместване-
  • визия-
  • облик

Има специално изготвен проект къде да бъдат разположени

Преместват сергиите по пътя за Бачковския манастир - 1
Снимка: БГНЕС

Всички сергии и павилиони по пътя, водещ към Бачковския манастир, ще бъдат преместени на друго място. Това ще се случи по проект на Светата обител. Идеята се посреща добре и от търговци, и от туристи.

От години всички поклонници и туристи, за да стигнат до манастира минават покрай павилиони и сергии, предлагащи какво ли не. "Неудобно е наистина, две коли не могат да се разминат", заяви Мими Налбантова, търговец, цитиран от БНТ.

Покрай пътя има около 100 сергии и заведения. Предстои това да се промени. "Идеята, която братството на Светата обител има, е всички тези магазини, заведения да бъдат приютени в една добре оформена в традиционния български стил на Родопите чаршия, базар, където събрани на едно място да не смущават хората, които искат да дойдат директно до самата обител без да преминат през голям брой магазини или заведения", допълни епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Всички търговци са информирани за предстоящите промени. Процедурата по преместването вече е задействана.

"Предстои решаване на въпроса с националните паметници на културата, тъй като целият район е под специално наблюдение от Министерството на културата, разговорите с общината са започнати за уреждане на документите. Най-важното е, че имаме благословението на българския патриарх, на Светия синод", добави епископ Сионий.

Определено е и мястото на което ще бъдат преместени сергиите. За изграждането на новия базар ще са необходими около 3 милиона лева, част от средствата ще осигури манастирът, но ще се разчита и на дарители.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грозно и жалко е !

    11 3 Отговор
    Ходих преди 1 год. там ,и видях в двора на храма сергии с розови кюлоти и сутиени да се продават , а пред вратата на църквата - голяма маса с бутилки светена вода-уж , за по 5 лв. !!

    Коментиран от #6

  • 2 факт

    8 1 Отговор
    "Близо 4 млн. лв. за ремонт на Бачковския манастир. С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта" - 27 Февруари, 2021 20:09
    ДАЛИ СА УСВОЕНИ ТЕЗИ ПАРИ ИЛИ СА ПРИСВОЕНИ, след като са по някаква си европейска програма и е имало разрешение от Министерството на финансите??? А пък сега - искат още 3 милиона???
  • 3 Е как без

    3 1 Отговор
    Дарители нали ТЕ СА УЧИ ЛИ САМО СЪБИРАНЕ . Да горя в АД че излъгах.
  • 4 Моряка

    5 0 Отговор
    Вън търговците от храма!
  • 5 Моряка

    0 2 Отговор
    То в Бачковския и друго са се изхитрили-да се палят свещите вън,под една стряха,като стадо на ясла,човек до човек..Цялото тайнство на ритуала го няма.В никой друг храм такова безобразие няма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Търговията не е за пред храма. Местете настрани.
  • 8 Колко пари е връзка мурсалски

    0 0 Отговор
    Тая година?