Last news in Fakti

18 Август, 2022 14:37 7 725 6

Кризата се задълбочава

  • китай-
  • банки-
  • строители

Китайските банки не успяват да се справят с нарастващия брой строителни предприемачи с просрочени дългове

Кризата се задълбочава - 1
Снимка: Shutterstock

Купувачите на жилища в 22 китайски града са решили да спрат изплащането на ипотечни кредити поради забавяне на строителството и поевтиняването на имотите, казаха анализатори на Citigroup Inc.

Първите пет града с най-голям брой проекти, забавящи строителството, са: Джънджоу, Чанша, Кунмин, Фуджоу и Янчън.

Китайските банки вече са изправени пред натиск от страна на регулаторите. От тях се изискваше да осигурят на сектора на недвижимите имоти „спасителен пояс“, с други думи, финансиране. Въпреки това банковото кредитиране на разработчиците е намаляло с почти 30% през последните месеци.

И сега кредиторите трябва да се подготвят за неизпълнение от страна на купувачите на жилища.

Цените на жилищата в Китай падат за десети пореден месец. Това обаче не помогна за решаването на проблема. Според проучване на Citigroup, средните продажни цени на недвижими имоти в жилищни проекти през 2022 г. са били средно с 15% по-ниски от разходите за покупка през последните 3 години.

Според анализатори, обемът на просрочените кредити ще достигне 561 млрд. юана (83 млрд. USD), което е около 1,4% от оставащите ипотечни кредити.

Въпреки че общото въздействие върху банките ще бъде управляемо, много държавни кредитори, включително China Construction Bank Corp., Postal Savings Bank of China Co. и Industrial & Commercial Bank of China Ltd. може да срещне трудности.

На този фон рисковете от подновени санитарни ограничения във връзка с пандемията от коронавирус също представляват заплаха за банковата индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    19 6 Отговор
    Вовата печели,примирете се..
  • 2 Разбирач

    30 1 Отговор
    И тука идва същия вятър яжте пийте и се веселяте че догодина сълзи на имотния алъш вериш
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Просветен илюминат

    14 1 Отговор
    От години някой печата пари и вечно недостигат.
    Филма свърши
  • 5 Пламен

    4 5 Отговор
    Рашастан и Китай у киреча
  • 6 БазаДанни

    1 4 Отговор
    Отваряйте се още на щатите и ще ви върнат там където бяхте преди 30-40 години преди да почнат да инвестират и да ви направят работеща икономика, т.е. ще станете безаналогов производител на гуменки и ориз...