Last news in Fakti

16 Септември, 2022 13:21 6 544 16

Икономиката се оживява, но имотната криза се задълбочава

  • китай-
  • недвижими имоти-
  • икономика

С 1.3% поевтиняха новите жилища в Китай

Икономиката се оживява, но имотната криза се задълбочава - 1
Снимка: Shutterstock

Икономиката на Китай показа изненадваща устойчивост през август, с по-бърз от очакваното растеж в производството и продажбите на дребно, подкрепящи възстановяването след пандемията от коронавирус. Задълбочаващият се спад на пазара на имоти обаче натежава и забавя перспективите за развитие.

Втората по големина икономика в света набира скорост, след като на косъм избегна свиване през юни и леко повиши перспективите за възстановяване през останалата част от годината.

Индустриалното производство е нараснало с 4,2% през август спрямо година по-рано, което е най-бързият темп от март, според Националното статистическо бюро (NBS). Това надхвърли увеличението от 3,8%, очаквано от анализатори в проучване на агенция Reuters, и увеличението от 3,8% през юли.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 5,8% през първите осем месеца на 2022 г. спрямо същия период на предходната година, над прогнозираното увеличение от 5,5% и спрямо ръста от януари-юли от 5,7%.

Икономическото подобрение на Китай през август е било „трудно постигнато“ благодарение на подкрепящите политики. Възстановяването е крехко, особено на фона на сложните световни условия.

За разлика от оптимистичните данни за цялостната икономика на Китай, секторът на имотите се сви допълнително през август. Инвестициите в имоти през миналия месец са намалели с 13,8% - най-бързият темп от декември 2021 г., според изчисления на Reuters, базирани на официални данни.

Цените на новите жилища паднаха с 1,3% на годишна база през август. Някога ключов двигател на икономическия растеж, пазарът на имоти в Китай влиза от криза в криза от средата на 2020 г., след като регулаторите се намесиха, за да намалят излишния ливъридж на предприемачите.

Неволите на пазара на имоти натежаха върху втората по големина икономика в света, като политиците сега се борят да предотвратят продължителен спад.

На фона на слабото потребителско и бизнес доверие, компаниите са предпазливи относно разширяването и наемането на повече работници. Процентът на безработица, базиран на национално проучване, се понижи леко до 5,3% през август от 5,4% през юли. Младежката безработица остава висока - 18,7%, след като достигна рекордните 19,9% през юли.

В края на месец май политиците обявиха над 50 мерки за укрепване на икономиката и подчертаха, че това тримесечие е критичен момент за политически действия. В началото на текущата седмица премиерът Ли Къцян, обяви разширени данъчни облекчения за малките фирми и допълнителна квота от 200 млрд. юана за отпускане на заеми за производството и индустриите за социални услуги.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 5 Отговор
    Където има руски ресурси всичко се развива

    Коментиран от #16

  • 2 Европа

    9 3 Отговор
    е Западната част на Руската Империя.Пред Фактите и Боговете мълчат.Просто замлъкват и отиват да изпушат по една цигара..

    Коментиран от #4

  • 3 Русофил

    8 7 Отговор
    Вчера Си пак е отказал на Путин да ни дава заеми. Не ни вярва, че ще ги върнем.
  • 4 Те боговете

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Европа":

    доста цигари изпушиха - на Масква най-ми хареса.
  • 5 Гаглей

    5 2 Отговор
    Икономиката се оживява.
  • 6 МирО

    18 1 Отговор
    Леке - майко какво ни чака, след като Китай се затруднява с имотния си балон, какво ще направи нашия имотен балон - сривът в цените ?????
  • 7 Бай Иван

    17 1 Отговор
    Щом Китай не могат да си закрепят имотния балон, представям си как БНБ ще се справи ....
  • 8 Брокер

    2 12 Отговор
    Ей мушмороци,докато чакате да се пукне балоня ще ви мине животааааа

    Коментиран от #9

  • 9 Хехехе

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Брокер":

    Брокита стига сте звънели на пожар, приемете че търсене няма, преклалификация трябва.
  • 10 Брокер

    4 1 Отговор
    аз caм Моника Валериева
  • 11 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    До Европа, ко дириш в периферията на руската империя. Бегай в центъра Москва и си живей там
  • 12 Гост

    7 2 Отговор
    Как някои хора като тази авторка Милена си приказват, ей тъй каквото им падне да си оправдаят заплатите.,,Икономиката се е оживила ,,Къде е тази икономика в Бг,че и да се оживи .При, я има ,я няма 1млн.население, пряко свързано ,в някакви си производства ще ми говориш за икономика.Тоалетната на Европа -Бг .хората ни нареждат до страни от третия свят ,а тая ми говори за икономика.Ако каже за ИКОНОМИЯ съм съгласен ,защото 70,80% от българите се чудят ,как да икономисат за да изкарат месеца.Абе тая нещо не по реда си.

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    5 1 Отговор
    Булка, да ти обясня: криза е когато цените са високи, а на клиента му е скъпо. Когато има поевтиняване, клиентите купуват и няма криза.
    Грешни са ви схващанията кое е криза и кое не е. По-скоро за кого. Ама не клиентите плащат рекламата, нали?
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Интересно, как се случихме двамата с едно и също име, един след друг коментари? Но смятам, че имаш право.
  • 15 Брокер

    2 4 Отговор
    По добре инвестирайте в себе си с знания,а не само да ревете.Нормално е тези които могът и са учили да живеят добре,а неудачниците зле.
  • 16 Парадокс

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Само Русия има руски ресурси и нищо не се развива хихи