Last news in Fakti

31 Август, 2022 11:11 7 591 9

Държава спасява падащия имотен пазар

  • китай-
  • сторителство-
  • фонд

Китай създава фонд с капитал 44 млрд. USD за решаване на проблеми в строителния сектор

Държава спасява падащия имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

„Китай ще създаде фонд за недвижими имоти с капитал до 44 млрд. USD, за да помогне на предприемачите да преодолеят опустошителната дългова криза и да възстановят доверието в индустрията“, казва говорител на държавната Bank of China. Тази стъпка ще бъде първата сериозна мярка на държавата за спасяване на пазара на недвижими имоти, който е в затруднено положение заради дълговите проблеми на предприемачите.

Фондът първоначално ще бъде определен на 11,8 млрд. USD с подкрепата на Народната банка на Китай (PBOC). Държавната China Construction Bank ще внесе още 7,4 млрд. USD във фонда, но парите ще дойдат от кредитна линия на PBOC.

Предполага се, че ако моделът проработи, други банки ще го последват и тогава фондът ще може да набере до 44 млрд. USD. Фондът ще се използва за финансиране на закупуването на незавършени жилищни проекти и завършването на тяхното строителство, след което отдаването им под наем на частни лица като част от усилията на правителството да увеличи жилищата под наем.

Фондът ще подкрепи над дузина строителни компании, включително затруднената China Evergrande Group. Регулаторите и местните правителства ще избират строители, отговарящи на условията за подкрепа от фонда. Фондът може да се използва за закупуване на финансови продукти, издадени от строители или за финансиране на придобиването на техни проекти от държавни купувачи.

„Все още не знаем подробности за фонда. Само 11,8 млрд. USD не са достатъчни за решаване на проблема. Вярвам, че фондът ще бъде част от по-голям пакет за справяне с настоящата дългова и ипотечна криза, защото няма да реши всичко сам… Имаме нужда от възстановяване на пазара на недвижими имоти“, казва Лари Ху, главен икономист на Macquarie за Китай.

„Ако фондът бъде реализиран в близко бъдеще, това ще помогне да се избегне неизпълнението на обектите на повече строителни компании и ще спомогне за подобряване на пазарните настроения и продажбите на строителите“, казва Реймънд Ченг, ръководител на китайските изследвания в CGS-CIMB Securities.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    18 2 Отговор
    четем ли!? стегнация батко, наближава и при нас...
  • 2 Ванко

    22 3 Отговор
    Много мие интересно при нас как ще създадем фонд,при положение че за другата година се очертават 11милиарда дефицит.Ако някой все още си мисли,че ние сме някакъв икономически тигар на световно ниво много се лъже.Като гледам какво става в световен мащаб с имотите-дори и не могат да си развия въображението какво ще става при нас.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    21 2 Отговор
    В Китай може и да раздават народна пара на народа, да му помогнат да си купи жилище, но тук се раздава народна пара на хотелиери и ресторантьори, за да им се компенсират пропуснатите ползи.
  • 4 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ванко":

    Лесна работа. Теглим още 5 милиарда заеми, които раздаваме щедро на наши хора. После оФцете да ги връщат. Ако не могат - световната банка ще им придобие къщите, ако не и цялата земя на тази изстрадала територия. А може и анадолския цар да ни откупи дълга, и така да му станем пак васали. Каквото и да стане, все ще е по план на новите ни приятели.
  • 5 Коментар

    22 1 Отговор
    Държавата не спасява имотния пазар, а банките. Нарочно спукаха имотния балон в Китай, сега искат да не сринат банковата система. И както в Бг при 17% официална инфлация БНБ не прави нищо, така и когато имотния пазар се срине и в Бг, БНБ пак ще прави нищо. Не се надявайте, някой да ви спасява !

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Аз Кочо

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Абсолютно точен коментар.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    0 0 Отговор
    Никой не евигрира там, ха ха ха ха
  • 9 Живущ тук

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Имотният падар в БГ, няма да се срине, цените в момента са нереално високи с оглед стандарта на живот.