Last news in Fakti

10 Март, 2023 08:27 7 349 16

Нова жилищна кооперация запушва пътя на живущи в съседни сгради

  • варна-
  • сграда-
  • св. св. константин и елена-
  • път-
  • достъп

По единственият път на хората към домовете им ще бъде изграден подход към подземния паркинг на новата сграда

Живеещите в три жилищни кооперации в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна ще останат без достъп с автомобил до домовете си, след като приключи строежът на нова жилищна кооперация, която е в съседство. Причината - върху единствения път, който води до имотите на хората, ще бъде изграден подход към подземния паркинг на строящата се сграда.

Апартаментите на хората се намират в непосредствена близост до ново строящата се сграда, която се очаква да бъде готова до няколко месеца. Така пътят покрай нея ще бъде затворен - така е по проект и според издадените законни разрешителни за строителство. Оказва се, че този път е и частна собственост и само заради добрите намерения на инвеститора, той все още не е затворен.

"От 2021 г. водя кореспонденция с община Варна. Проблемът датира от 2019 г., когато инвеститора с писмо до общината ги уведомява, че ще възникне проблем при завършване на сградата. От тогава досега не са предприети мерки за решаване на проблема. Единствената мярка е отчуждаване на парцела, който по силата на улична регулация, приета през 2009 г., би следвало да се отчужди и да бъде прекаран път. На два пъти през 2022 г. ни обещаваха да се включи в бюджета това отчуждаване. Досега това не се случило. Проблемът е, че сградата е в напреднал стадии на реализация и до края на 2023 г. ще бъде пусната в експлоатация и инвеститорът съвсем коректно ще ползва парела си", коментира Стоян Иванов, който е живущ в една от трите сгради, до които подходът с автомобил ще бъде прекъснат, цитиран от БНТ.

От общината са предложили по-лесния начин - прекарване на временен път, но в края на 2022 г. с отговор на директора на отдел "Архитектура и благоустройство" са уведомили потърпевшите, че няма нужда от временен път, тъй като има два подхода до трите сгради. До тях обаче няма изграден път, а са отъпкани зелени площи.

"За улицата има влязла в сила улична регулация. Проблемният участък от улицата през 2022 г. е включен в бюджета на община Варна под наименование "Основен ремонт на улица по плана на к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Вече е открита процедура за отчуждаване на части от два поземлени имота, чрез възлагане на пазарни оценки за определяне на размера на равностойното парично обезщетение, като ще се спазят всички законоустановени срокове в действащата нормативна база", посочват от община Варна. Крайни срокове кога ще се случи ремонтът и кога ще се отчуждават имотите, все още не са уточнени.

"Отговор, в който няма конкретни срокове, няма как да ни удовлетворява. Една процедура по отчуждаване, най-често върви с обжалване от собствениците, което може да отнеме една-две години", коментира отговора на общината Иванов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    47 1 Отговор
    България е вече абсурдна БАНАНОВА република !!! Няма никакво адекватно прилагане на закона !!! Не собственикът, а градоустройственият план трябва да определят как ще се ползва един имот !!!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смех 😆🤡🤣

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Че такъв има ли щом Уасг е такъв бардак и произвежда такива неадекватни кадри.
  • 5 Леля Гошо

    30 0 Отговор
    Oбщината чака собствениците сами да се погрижат за пътя след което да направят дарение
  • 6 Майстора

    39 3 Отговор
    Всеки строи както си иска. В нормалните държави първо се прави инфраструктурата, улици, ток, вода комуникации и чак тогава се издава разрешително за строеж на оформените парцели. При нас всеки който има ливада, плаща където трябва, за да е вкара в регулация, строи и продава на балъците... После път нямало, ами няма да има... Така са и новите квартали в София... Путин е виновен и войната в Украйна

    Коментиран от #15

  • 7 Тома

    21 3 Отговор
    Свети Константин и Елена беше много хубав морски курорт през соца посешаван от много богати хора за почивка.А сега стана селски жилещен район и виждате какво се случва
  • 8 Свети Константин и Елена

    12 8 Отговор
    е квартал на "голямото добро утро", не ги жалете. никой не ги е карал да се набутват там
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    20 2 Отговор
    Мили деца тези проблеми с молби , сигнали и жалби не се решават отивате в общината и ги почвате подред от АБ до кмета ако не се борите и биете за правата няма да живеете какво е това вашето господин архитект господин кмет ама молим ви се няма молим ви се бой по тиквите те от друго не разбират. Стройтелят няма вина той си е платил за разрешението да строй, бой в общината и ще намерите ключа за бараката.
  • 11 Скапана

    11 1 Отговор
    Държава
  • 12 Венцислав Стойков

    10 1 Отговор
    "Ремонтът" я се случи, я - не. Трябва да се направи и това не е ремонт, а нов строеж на улица, както се разбира от написаното.
    Но, явно, за вас "ремонт" е синоним на изграждане на нещо ново
  • 13 Пръц

    3 9 Отговор
    Използвайки думата "запушва" в изречението мисирката доказва,че има беден речник и недостатъчна езикова култура.
  • 14 презастроено е

    13 2 Отговор
    подаваш солничката през балкона на комшията от другата кооперация, пълно с нахални рускоговорящи, лятно време е човек върху човек на плажа, какво му харесват на това място - не знам
  • 15 Пишеш

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майстора":

    наизуст.
  • 16 Варна отдавна

    2 0 Отговор
    е спряла развитието си ! Тимаджиите раздават правосъдие и решават кой бизнес ще върви и кой не!