Last news in Fakti

2 Октомври, 2003 00:00 1 541 0

С продажбата на ДСК приключи приватизацията в банковия сектор

  • банка-
  • институции-
  • банката-
  • българия-
  • продажбата-
  • унгарската-
  • банка дск-
  • млн eur-
  • бившата спестовна каса-
  • последната държавна банка
Имаме вече сделка за Банка ДСК, съобщи Нели Кордовска, изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания /БКК/. На 1 октомври продажбата на последната държавна банка в България беше окончателно финализирана. Това стана факт, след като унгарската банка, избрана за купувач на Банка ДСК, преведе оставащите 90% от договорената сума от 311.1 млн. EUR на продавача БКК. Преводът на 279.99 млн. EUR е направен по специално посочена от консолидационната компания сметка в Булбанк, която в случая е банка агент. Участието й в трансакцията се налага, тъй като акциите на ДСК са безналични и прехвърлянето им от досегашния на новия собственик се е осъществило чрез Централния депозитар. Той регистрира и смяната в собствеността. OTP Bank придоби 100% от капитала на бившата спестовна каса, или 9 398 400 акции. Тя беше избрана за купувач в началото на май в съревнование с австрийската Erste Bank, която предложи 298 млн. EUR.

Официално "предаването на ключа" ще бъде днес в заседателната зала на Седма палата на Пловдивския панаир. При сключването на договора за покупко-продажбата на Банка ДСК на 20 май Шандор Чани, председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на унгарската банка, заяви, че името и мениджмънтът на банката ще бъдат запазени, като сподели и необходимостта от модернизация на банката.

OTP Bank е най-голямата банка в Унгария и представлява аналог на Банка ДСК. Придобивайки втората по-големина банка в България, OTP става собственик на активи в размер на 2.245 млрд. лв. към 30 юни 2003 г. /по данни от тримесечния бюлетин на Търговските банки в България на БНБ/. Банката е един от най-големите кредитори на българската икономика с отпуснати кредити на нефинансови институции и други клиенти в размер над 1.1 млрд. лв. към края на юни. Тя е лидер в потребителското кредитиране - заеми за близо 745 млн. лв. Депозитите на нефинансови институции и други клиенти възлизат на 1.906 млрд. лв. Чистата печалба на ДСК за полугодието е 27.3 млн. лв.

ДСК беше последната държавна банка
Българският държавен банков сектор вече остана в историята. С приключването на сделката за продажбата на Банка ДСК на унгарската ОТР частниците изцяло превзеха сферата на финансовото посредничество.
Мастодонтът ДСК обаче вероятно няма да се окаже конкуренция на останалите частни трезори. Напротив, по-скоро ще стане точно обратното. В частния сегмент останалите кредитни институции вече са се преборили за своя дял от пазара. Докато бившата спестовна каса стъпва на опасния терен последна и поради габаритите си - доста тромава. Предстои й да се пребори оттук насетне без държавния чадър над себе си.
Ще трябва да й пожелаем късмет, още повече че купувачът ОТР е заложил да възвърне инвестицията си от 311.1 млн. EUR за срок от пет години.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА