Last news in Fakti

13 Април, 2023 07:21 4 852 4

Промениха статута на редица имоти

  • правителство-
  • промяна-
  • статут-
  • имоти

Правителството реши статутът на имот, предоставен за управление на Държавния авиационен оператор, да се промени от публична държавна на частна държавна собственост

Промениха статута на редица имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Попово за срок от 10 години. Археологическата културна ценност „Тракийска куполна гробница“ се намира в област Търговище, община Попово, с. Гагово и попада в териториалния обхват на два поземлени имоти - частна общинска собственост. Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие е изискванията на Закона за културното наследство и предписанията за опазване на недвижимата културна ценност от Историческия музей - Попово, като отношенията между музея и общината ще бъдат уредени с договор.

Министерският съвет учреди безсрочно ограничено вещно право - сервитут, върху част от поземлен имот - публична държавна собственост, в полза на „ЕВРООЙЛ-БГ“ ООД. Имотът е с площ 111 кв. м. и се намира в с. Чучулигово, община Петрич, област Благоевград. По този начин ще бъде удължено хидросъоръжение, което представлява водосток на отводнителен канал. Решението е в съответствие със Закона за държавната собственост, който позволява да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е икономически нецелесъобразно.

Правителството реши също така статутът на имот, предоставен за управление на Държавния авиационен оператор, да се промени от публична държавна на частна държавна собственост. Имотът и постройката върху него се намират на територията на столичния район Слатина. Необходимо е премахване на една от седемте постройки върху терена, тъй като Държавният авиационен оператор има намерения да изгради по-голям хангар за съхранение и обслужване на въздухоплавателни средства, които към момента пребивават на открит перон.

Съгласно друго решение на правителството имот - публична държавна собственост в с. Смилян става имот - частна държавна собственост и преминава в управление на областния управител на Смолян. Той представлява терен с площ 1184 кв. м и изградени в него две сгради и идеални части от трета сграда. Имотът е с отпаднала необходимост за Българската агенция по безопасност на храните и не се използва по предназначение, поради което с решението на Министерския съвет се отнема от агенцията.

Министерският съвет обяви четири сгради - публична държавна собственост за частна държавна собственост и даде съгласие за премахването им. Те се намират на бул. „Сливница“ № 158-А, в гр. Варна и са разположени в двора на Професионалната гимназия по електротехника. Сградите, управлявани от учебното заведение, ще бъдат премахнати от него по реда на Закона за устройство на територията, тъй като са негодни за ползване и са опасни за преминаващи хора.

По предложение на Междуведомствения съвет за управление на отнетото имущество, правителството възложи на Националната агенция за приходите да осъществи съответните правни и фактически действия по реда на Данъчно- осигурителния процесуален кодекс и да продаде имуществото, отнето в полза на държавата, с влезли в сила съдебни решения, по 12 случая. Междуведомственият съвет е подкрепил искането, направено от министъра на вътрешните работи, два леки автомобила, отнети в полза на държавата, за които правителството вече се е произнесло с Решение № 925 от 2022 г, да се предоставят на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на неговите функции.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хем частна

    7 3 Отговор
    хем държавна,що за дървено желязо е това?
  • 2 Еееехххх

    10 1 Отговор
    Приватизацията под всякакви форми няма да свърши. Има ли нещо за крадене, ще бъде откраднато!
  • 3 Христо Василев

    2 1 Отговор
    Следете какво ще се получи на мястото на тези четири сгради на бул.Сливница 158А във Варна ...
  • 4 тиквенсониада

    6 0 Отговор
    А какъв е статута на една къща в Барселона , дето на простора й се вееха бикини ?