Last news in Fakti

18 Юни, 2023 11:11 2 112 15

По-малко запитвания за луксозни имоти

  • луксозни имоти-
  • цени-
  • наеми-
  • сделки

Спадът при сделките е 15%

По-малко запитвания за луксозни имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Активността на пазара на луксозни имоти в София в началото на 2023 г. отбелязва забавяне, като най-видимо е това при броя запитвания от страна на купувачите. Спадът в запитванията е над 30%, но при реално сключените сделки той е само 15%, защото купувачите са по-мотивирани.

„След застой в началото на годината, във второто тримесечие цените отново започнаха плавно да растат. Промени се и поведението на купувачите като общият процент на покачване е съизмерим с инфлацията.“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Друга промяна, която отчетливо се вижда на пазара през април и май, е свързана с ипотечните кредити. След по-голямото напрежение от първите месеци на 2023 г., в момента купувачите са по-скоро разумни, отколкото притеснени. Това се вижда и в дела на сделките с кредит, които за първите пет месеца на годината са 55% от всички.

В луксозния сегмент през 2023 г. се търгуват мечтани трофейни имоти и такива, които могат да запазят стойността на парите. Традиционно луксозният сегмент се повлиява значително по-слабо от икономическите промени. Затова нито ръстовете, нито спадовете са рекордни.

Цени по квартали в София

Ръстът на цените в отделните квартали на столицата е видимо различен – тенденция, която се задълбочава с времето. Средно цените са нараснали с не повече от 100 EUR/кв. м, като измененията са в рамките на статистическата грешка.

В кварталите, където няма ново строителство, за сделките на вторичен пазар, ръстът е съвсем малък. По-значим е в новите квартали, където се задейства принципа на снежната топка – появяват се нови проекти с по-високо качество, те привличат интерес към района, а интересът води до покачване на цените. Този ръст има пряка връзка с етапа на строителство на проекта – цените се увеличават с приближаването до разрешение за ползване независимо от външните фактори.

Наеми

Наемният пазар в столицата е във все по-добра фаза – тенденция, която се забелязва още от началото на 2023 г. Той не само възстанови нивата отпреди кризите, но и демонстрира извънреден интерес. Една от причините е ръстът в цените на недвижимите имоти в едно с очакването за покачване на лихвените проценти. Покачването на наемните нива на апартаментите е над 10% от началото на годината. Така на практика изпреварват инфлацията, но независимо от високите цени търсенето надвишава предлагането. Ограниченото предлагане на жилища и ниските нива на безработица са основание да очакваме ръст и през следващите месеци.

Възвръща се интересът от страна на инвеститори за покупка на сгради с цел менажиране. Избират се основно нови проекти, където с комбинация между краткосрочни и дългосрочни наемодатели може да се постигне доходност от отдаване под наем между 3 и 5%.

„Този сегмент ще продължава да расте. В Unique Estates повечето ни клиенти в него са българи, живеещи в чужбина, които ни се доверяват за цялостно управление на имотите им в дългосрочен план.“, споделя Весела Илиева.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е кой

    14 5 Отговор
    купува вече?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Мазохистите

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Е кой":

    мазохистите
  • 3 Все още

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Е кой":

    Има индивиди, които купуват. Поддържам няколко сайта за недвижими имоти, виждам запитвания за огледи. Но, като цяло определено не е както беше преди....
  • 4 А на Вуй четиристайния

    6 2 Отговор
    Има ли запитвания, щото много му го търсели
  • 5 Вуй

    9 1 Отговор
    Нормално е при лукс имотите да има спад, защото струват луди пари.Повечето от вас като напазаруват от Билата за 100лв. им става лошо,а това са имоти за хиляди,милиони
  • 6 Гост

    7 2 Отговор
    Пазарът се пренасити. Който продал - продал. Следва голяма разпродажба на промоции.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Купувач

    3 8 Отговор
    Нормалната цена за имот в България е между 5000 и 12000 евро за кв.м. Само на някой по хубави места в София може да стигнта до 25000 евро, ама такива качествени имоти са малко. Всичко по евтино е някаква измама, а ако склучайно всичко е наред с документи цената е по-ниска, си заслужава винаги и като инвестиция. Така че цените ще продължават да се покачват стабилно, с около 50-60% годишно.

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 8 Брокер

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Някога и това ще стане......., някъде през 2039г, то няма нищо вечно
  • 9 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Купувач":

    Ще е нормално, когато нормалната заплата стане 10 000€

    Коментиран от #12

  • 10 Вуй

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ганчо иска винаги да е евтино и без пари.Ганчо винаги обича да е терикат, но всеки прайдоха може да го излъже
  • 11 Вуй -чо

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Купувач":

    Пак си попрекалил с гроздомицинката ха ха ха....

    Коментиран от #14

  • 12 до 9 и 10

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Вуй, нищо не казваш, как е в Левуново, кокошките снасят ли розови яйца като твоите полюжъни
  • 13 Продавач

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Купувач":

    Евала, купувачо. Дано стане… 5000 до 12 К квадратния метър… топа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вуй

    2 1 Отговор
    КожинатЪ