Last news in Fakti

19 Юни, 2023 13:21 1 549 7

Рекорден брой продажби на жилищни имоти на цена над 10 млн. USD всеки

  • дубай-
  • оае-
  • луксозни имоти-
  • цени

За първото тримесечие в Дубай са реализирани 88 подобни сделки

Рекорден брой продажби на жилищни имоти на цена над 10 млн. USD всеки - 1
Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2023 г. на имотния пазар в Дубай са продадени 88 имота на стойност над 10 млн. USD всеки. Общата им стойност е 6 милиарда дирхама (1,63 млрд. USD), сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

Районите Palm Jumeirah, Emirates Hills и Jumeirah Bay Island са водещи в продажбите на луксозни жилища, представляващи 64% от всички продадени имоти, оценени на повече от 10 млн. USD всеки.

В Дубай се засилва сегментът на жилищния пазар на стойност над 10 млн. USD за един имот. През 2022 г. тук са продадени 219 жилищни резиденции в тази ценова категория, което прави емирството четвъртото най-активно по отношение търговия с луксозни недвижими имоти в света. 2023 г. обещава да постигне нови върхове, съдейки по рекордния брой продадени имоти само през първото тримесечие.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай като цяло и секторът на луксозните жилища в частност показват стабилна тенденция на растеж въз основа на обективни фактори, включително пакети от държавни икономически стимули и толкова важната прозрачност на пазара за инвеститорите. Лоялността на последния към Дубай се отразява в безпрецедентната инвестиционна активност.

През първото тримесечие на 2023 г. в Дубай са извършени 30 898 транзакции - почти 7,5% повече спрямо предходното тримесечие и 50,6% спрямо първото тримесечие на 2022 г. Сумата на всички транзакции възлиза на около 88,7 милиарда дирхама (над 24,1 млрд. USD).

„Цифрите говорят сами за себе си, показвайки тенденция на нови върхове през тази година. Няма съмнение, че 2023 г. ще донесе нови рекорди, узрявайки върху плодородна почва за високодоходни инвестиции във време, когато други глобални сайтове са в зона на турбулентност“, коментират специалисти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    2 3 Отговор
    Ами аз ви казах, в БГ е ефтино

    Коментиран от #3

  • 2 Абе всички крадци

    4 0 Отговор
    в Дубай.
  • 3 Вуй

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Ривере,поне като пишеш от мое име пиши правилно,неграмотник ха хах

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Държавата е огромен инвеститор и подрекпя инициативата на гражданите и чстните лица. Тези, които имигрират там и нямат достатъчно пари да живеят имат право да работят по 12 часа на ден или повече за могат да се оправят с цените. Няма социална система за имигранти. Ако искаш да оцеллеш рабнотиш като вол. ПРи всички положения изкарваш по-малко отколкото работиш.
  • 5 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    На този пазар има 18-годишен цикъл на стабилност, сочат наблюденията на проф. Стив Ханке. Това важи навсякъде по света и са твърде малко пазарите, които успяват да прескочат тази „прокоба“. Трудно е България да се отскубне от цикъла при задаващото се цунами, тъй като кръвоносната система на нашите банки има глобална свързаност. Този 18-годишен цикъл в България няма как да бъде удължен. Но… цените продължават да растат, макар и с по-забавен темп, при което падането ще е по-жестоко, тъй като ще е от по-високо. По забавения темп на ценово покачване и на броя на сделките може да се забележи, че въздухът на пазара започва да свършва.
    Време е да си дадем сметка, че това са последните години от цикъла.
    В този момент редица участници вече гледат отстрани и изчакват края на периода. Те знаят, че амплитудите стават все по-големи, тъй като нараства ролята на централната банка в овладяването на тези кризи, но и усещането за болка ще е още по-силно, продължат ли напред заедно с активните играчи.
    Този цикъл няма как да бъде обърнат, както течението на реката не може да се промени тъй лесно. Сега стремежът е сривът да бъде отложен още малко. Но… вървим уверено към края и на този период. Голямата инфлация е само знак за това.
    Когато удари кризата, първо изчезват всички купувачи. Продавачите се оглеждат. Но затишието продължава с месеци, може да стигне две години и повече. Най-ниската точка най-вероятно ще е през 2029-а. Тогава според мен ще дойде идеалното време за по
  • 6 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Вуй, ти си за психиатър!
  • 7 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Преди 12 години необитаемите домове в Пловдив са били 25% от всички или 81,7 хиляди. 10 години по-късно броят на неизползваемите жилища е скочил с 35%, достигайки 111 хиляди /около 31% от всички жилища/.

    Инвестиционен балон

    Усиленото кредитиране стимулира и строителите, което доведе до ударно застрояване. Наличието на висок процент на празни жилища обаче може да подкопае стабилността на имотния пазар в Пловдив. Ако тенденцията продължи и пазарът не успее да „абсорбира“ тези жилища, може да се създаде риск от инвестиционен балон, където цените на имотите надвишават реалната им стойност. Причината – нещо, стоящо без ползватели, генерира само загуби от амортизация и не представлява актив в портфолиото нито на собственика, ако той е частно лице, нито на инвеститора или строителя, ако няма добър пазар за пласирането му.
    Прекомерното строителство на жилища, което надхвърля пазарното търсене, подхранва подобни сценарии и води до натрупване на необитаеми жилища.

    Спекулативни инвестиции

    Някои инвеститори може да са закупили жилища с намерението да ги продадат по-късно с печалба. Ако спекулациите се провалят и няма достатъчно купувачи, това също води до нарастващ брой празни жилища. Обикновено тук причините идват от разминаване на цената, която инвеститора иска да получи и тази, която потенциалния купувач, ако има такъв, е склонен да даде. Друг сериозен фактор играе наемният пазар. Много инвеститори купуват жилище, за да го отдават под наем – дали кратк