Last news in Fakti

11 Юли, 2023 20:37 6 308 5

Собствениците на остров в центъра на Пловдив искат да го облагородят

  • пловдив-
  • остров-
  • адата

Готова е предварителната фитосанитарна оценка на растителността на остров Адата

Готова е предварителната фитосанитарна оценка на растителността на остров Адата в Пловдив, изготвената във връзка с намерението на собствениците на острова да облагородят пространството и да намерят нов дом за водните атракции на „Акваленд“ именно там. Тази година за последно водното съоръжението работи в район „Тракия“.

Пловдивският инвеститор и собственик на увеселителния плаж обяви намеренията си да го премести, като наред с това обнови изцяло концепцията за визията му, съобщава Trafficnews. Идеята е на Адата да се направи аквапарк в паркова среда, която ще бъде подходяща за атракции, релакс и почивка. Ще има пешеходен мост към него от северната страна на бул. „Марица“.

Във връзка с намеренията на инвеститора за Адата е бил изготвен доклад от ландшафтни архитекти, обследвали състоянието на растителността, която вирее на острова.

Ландшафтният архитект Катерина Узунова, която е подписала доклада заедно с ланд. арх. Славка Цочева, отбеляза, че са били ангажирани да изготвят подробна фитосанитарна оценка на дървесната растителност с дебелината на ствола на 1,20м, над 15 см. На база тяхното становище се очаква да бъдат ситуирани бъдещите съоръжения, по начин, по който да се впишат сред дърветата, а не да се разчисти терена и впоследствие. Те се срещат предимно по периферията на масива, но извън границите на имотите – по бреговата линия.

Припомняме, че според входирания за одобрение в община Пловдив Подробен устройствен план ще да се запази максимално растителността. Инвеститорът вече е заявявал, че възнамерява водните атракции да се намират насред „озеленена среда и обширна зона за отдих“. От оценката става ясно, че Адата е залесен предимно от следните видове: Ясенолистен явор /Acer negundo/, Бяла акация /Robinia pseudoacacia/ и Гледичия /Gleditchia triacanthos/, които са инвазивни видове и преобладаващото им присъствие в масива е вследствие на това.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    22 5 Отговор
    Облагородяване с МОЛ?
  • 2 Пффффф

    35 3 Отговор
    Вече и блатата и тинята по реките взеха да застрояват... Абе нали щяхте да им спирате помощите за ток и ддс на тия? Ковида го няма вече, а тия се чудят какво да си правят парите от изкуствената инфлация
  • 3 Перо

    41 2 Отговор
    И как мутрите станаха собственици на общинския остров?

    Коментиран от #5

  • 4 Вуй

    8 0 Отговор
    И аз искам да облагородя ривере, даже 2 пъти да го облагородя ха ха хах
  • 5 Перко

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Защо острова да е общински? Това,че комунистите са си го приватизирали,не означава,че е нямал собственици.