Last news in Fakti

4 Септември, 2023 13:21 4 680 2

Държава изисква лиценз за краткосрочно отдаване под наем

  • финландия-
  • краткосрочно наемане-
  • правила-
  • промяна-
  • закон

Този вид търговия с имоти ще бъде по-строго контролирана от финландските власти

Държава изисква лиценз за краткосрочно отдаване под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко града и общини във Финландия съставиха списък с предложения, публикувани от Асоциацията за строителна инспекция, за това как краткосрочните наеми да се регулират по-строго в страната. Финландското правителство подготвя приемането на закон относно жилищата за краткосрочно наемане съгласно Закона за строителството, който трябва да влезе в сила през 2025 г.

Съгласно предложените правила всеки наемодател, който не живее в имота, но го отдава редовно и краткосрочно под наем, ще трябва да кандидатства за специално разрешение, тъй като апартаментът ще бъде класифициран като използван за търговски цели.

Предложенията на Асоциацията за строителна инспекция отразяват съществуващите правила, вече установени във финландската столица Хелзинки и град Тампере, където има 11 критерия за оценка на използването на недвижимо имущество, когато става въпрос за обявяване на имот за краткосрочно пребиваване.

Докато Хелзинки и Тампере вече предприеха стъпки за поне частично регулиране на краткосрочните наеми, други популярни дестинации като Рованиеми в Лапландия възприеха по-мек подход към този сегмент, тъй като икономическият им растеж разчита до голяма степен на туризма.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиквенсониада

    4 3 Отговор
    Пука му на Бойко на чекмеджетата !
  • 2 финка

    3 1 Отговор
    Повечето във Финланд си живееме в гората сред природата. Поне по филмите е така.