Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 10:19 5 234 18

Парцел от скандална заменка вече се застроява

  • пловдив-
  • парцел-
  • заменка

Парцелът от 6,7 декара се намира край Братската могила

Един от имотите на скандалната заменка с „Тея инвест”, направена от екскмета Здравко Димитров вече се застроява. На парцела от 6720 кв.м на ул. „Кръстю Раковски” зад мол Пловдив зее огромен изкоп, като целият е облепен с реклами на новия жилищен комплекс – „Роял Гардън – 3”. Възложител на жилищния комплекс е фирма със същото название, която е учредена на 20 декември 2022 г., уточнява Trafficnews.bg.

Имотът е един от 7-те, които компанията „Тея инвест” ООД придоби от Община Пловдив в заменка срещу 50-те декара зеленина в парк „Отдих и култура” със заповед на Здравко Димитров през септември 2022 година. Тогава парцелът край Гребната база бе оценен на 7,5 млн. лева, а общинските 7 терена, които взе дружеството на Тодор Чанков бяха на същата стойност според независимия оценител Петър Андонов.

Въпросният имот от 6,7 дка в общата оценка бе сложен с пазарна цена от 1 008 000 лева без ДДС, което според брокери е цена близка до подарък. Проверка в Имотния регистър обаче показва, че „Тея инвест” ООД са решили да продадат максимално бързо имота и то на още по-ниска цена.

На 23 декември 2022 година – три дни след основаването на „Роял Гардън 3”, дружеството купува апетитния имот за 657 хиляди лева без ДДС. С други думи на квадратен метър цената е 100 лв/кв.м или 30 лева на квадратен метър РЗП, която е немислима не само за Пловдив, а и за всички големи градове в България.

Управител на компанията „Роял Гардън 3” ЕООД е Константин Бояджиев, а собственици на капитала са дружествата „Орбиас” и „Галакси инвестмънт груп”. В последствие 100% собственост на капитала става „Орбиас” ЕООД със собственик и управител Атанас Петров – един от създателите на „Винпром Пещера”.

Година, след като новата фирма взима имота, тя получава и разрешително за строеж. То е издадено 03.11.2023 година – два дни преди балотажа за кмет на Пловдив. Номерът на разрешителното е 249, като то е единственото, което не е качено в публичните регистри на Община Пловдив, въпреки че е задължително. През декември пък е открита строителната площадка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕПЕЧАТКИ

    10 0 Отговор
    ОТ ТРАФИК НЮЗ ПЛОВДИВ
  • 2 грабеж до грабежа

    35 0 Отговор
    винпром пещера си е дпс-гроб
  • 3 Скапана

    31 1 Отговор
    долна държава

    Коментиран от #16

  • 4 Коч Ина

    26 0 Отговор
    Какъв е проблемът? За това скачаха дедите ни. Който може - става капиталист, другите умират опитвайки се

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 5 ха ха

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коч Ина":

    Нама лошо в капитализма, ама общинарите сриват жизнения стандарт на гражданите. Презастрояване с лоша инфраструктура. Пловдив беше едно/двуетажен град, а сега е 4/5 етажен със същите улици, кръсстовища, канализация и училища. От ден на ден става по-зле, а "избраниците" нехаят.
  • 6 Моля

    25 0 Отговор
    Колкото виновни са строителите, толкова вината е и в купувачите. За първите това е източник на лесни пари - вижте им имената, все инвест едикво си. Купувачите пък с радост броят 2000Е за тесни и нефункционални апартаменти, все едно утре всичко свършва и повече няма да има. Българите изглежда не са толкова бедни, колкото ги изкарват статистиците. А дали са също толкова умни, за това можете да съдите по делата им.

    Коментиран от #15

  • 7 Защо изобщо

    9 2 Отговор
    пишете такива статии, само да се намирате на работа?
  • 8 Перо

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коч Ина":

    Проблемът е, че това не е капитализъм, защото и там има правосъдие и ред! Това си е обикновен феодализъм с недосегаеми феодали!

    Коментиран от #9

  • 9 Пенсионер

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Искахте промяна и ся няма да ривети.Тия уж щеха да вкарат Бойко у затвора и щеха да махнат корупцията, и ко стана?Разцеливаха го и прегърнаха

    Коментиран от #13

  • 10 Пловдив

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коч Ина":

    Даже червеният комунистически Китай е може би най-капиталистическата държава в света. Въпросът съвсем не е в капитализма, за мене това по-скоро се доближава до робовладелческия строй, даже не и до феодализма.
  • 11 Алчни бок

    10 1 Отговор
    луци, сър ...
  • 12 Гост

    10 1 Отговор
    Който не е учил български, сега си кръщава комплексите с английски имена, да се прави на умен.
  • 13 Ей,

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    Пенсионерче, в Пловдив промяната така и не дойде, злобен дъртак такъв!

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ей,":

    И той това ти казва, ама ти не вдяваш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хххх

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Скапана":

    Държавата не е долна, но Пловдив е!!! Засрамете се пловдивски фашисти!!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.