Last news in Fakti

29 Юни, 2004 00:00 516 0

Правителството приело тайно програмата за строеж на АЕЦ "Белене"

  • новата-
  • проекта-
  • централа-
  • консорциума-
  • белене-
  • новата централа
Правителството до девет месеца трябва да приключи процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", предвижда програма за развитието и финансирането на проекта.

Тя беше приета на закрито заседание на Министерския съвет миналия четвъртък, съобщи правителствен източник пред "Дневник".

Според решението в кратки срокове ще бъде изготвена документация, която да бъде предоставена на трите консорциума, кандидати за строителството на втората атомна централа. На следващи заседания предстои да обсъдим финансово-икономическите показатели по проекта и детайли от процедурата, коментира член на правителството.

Програмата предвижда смесена процедура за избор на инвеститор - преговори и конкурс.

До момента няма яснота на какъв етап ще се премине към конкурсната процедура. Експерт коментира, че при изготвяне на предложението енергийното министерство е отчело забележките на трите консорциума.

Интерес към изграждане на новата ядрена мощност заявиха три консорциума - чешката "Шкода"/"Ситибанк"/"Уникредито", руската"Атомстройекспорт"/ "Фраматом" и канадската AECL/италианската "Ансалдо нуклеар"/американската "Бехтел"/японската "Хитачи". Държавата ще има мажоритарно участие в АЕЦ "Белене", срещу което ще даде държавна гаранция от 51 до 80% от стойността на проекта. По предварителни оценки изграждането на "Белене" ще струва от 1.5 млрд. до 2.5 млрд. евро.

Засега остава неясно един или два реактора и с каква мощност ще изградят в новата централа. Неофициално се твърди, че превес в технико-икономическия анализ имали реакторите ВВЕР 1000, каквито са пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Най-важните критериите към кандидатите ще бъдат цената на тока от новата централа, стойността на проекта, както и изискванията за безопасност. Официално енергийното министерство призна, че има решение за новата централа, което ще бъде огласено едва след като бъдат спазени изискванията на Закона за класифицираната информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА