Last news in Fakti

10 Август, 2004 00:00 361 0

Симеон инспектира строежа на „Дунав мост-2”

  • проекта-
  • дунав-
  • фирми-
  • консорциум-
  • млн eur-
  • над дунав-
  • мост над-
  • eur безвъзмездна помощ-
  • консорциум между немската
По инициатива на правителството във Видин ще бъде разгледано състоянието на техническия проект за втори мост над Дунав, съобщиха от Министерския съвет. Предвижда се премиерът Симеон Сакскобургготски да се срещне с областната управа и на място да се запознае как е преодоляно закъснението, натрупано от предишни екипи, работили по проекта. В срещата ще участва и зам. транспортният министър София Касидова, която ще замести вицепремиера Николай Василев, който е в чужбина. Координаторът на Пакта за стабилност в България Милен Керемедчиев също ще посети обекта.

До 14 септември трябва да приключи първият етап от търга за избор на проектант и строител за Дунав мост 2. Предстои да бъде избрана т. нар. къса листа от няколко фирми или консорциума. 15 фирми от страни от Евросъюза подадоха оферти за участие в търга. По неофициална информация сред тях са най-големите френски строителни фирми Буиг и Венси, които са изграждали тунела под Ламанша. И двете компании участват за втория мост над Дунав в консорциум с български фирми. Буиг е в пратньорство с Трансстрой-Варна, а Венси - с Главболгарстрой и Мостстрой. Оферта е подал и консорциум между немската Цюблин и австрийската Алпине, както и консорциум между немската Билфингер и белгийската Бесикс. Сред кандидатите са и испански, италиански компании, фирма от Холандия и от Унгария. Австрийската компания Щрабаг, която строи новия пътнически терминал на летището в София, също се е включила в надпреварата.

До края на годината ще бъде одобрена и апликационната форма за получаване на 70 млн. EUR безвъзмездна помощ по програма ИСПА на ЕС. Окончателният доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ по проекта ще бъде готов през септември и ще се представи за одобрение от Еврокомисията.

Финансиране
Проектът за изграждане на втори мост над Дунав при Видин - Калафат се финансира чрез 70 млн. EUR кредит от Европейската инвестиционна банка, 70 млн. EUR безвъзмездна помощ по програма ИСПА, 5 млн. EUR от Френската агенция за развитие, 20 млн. EUR от Кредитната институция за възстановяване на Германия и с 65 млн. EUR от държавния бюджет. Досега са усвоени 5 млн. EUR от Френската агенция за развитие за назначаване на международен инженерингов консултант, който е подготвил тръжното досие и е разработил идейните проекти за моста. 4 млн. EUR от държавния бюджет са предвидени за проектиране, надзор и управление на проекта, а над 60 млн. EUR за строителство. Предвижда се договорът с фирмата изпълнител на проекта да бъде сключен през втората половина на 2005 г. Крайният срок за завършване на проекта е 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА