Last news in Fakti

20 Септември, 2011 12:41 1 909 0

Щети от 5 милиона лв при нелегална търговия с менте-очила

  • софия-
  • престъпна група-
  • менте-очила

Иззети са и опасни за здравето шапки. Разбита е престъпна група

Служители на ГДБОП пресякоха престъпна дейност на фирма, изградила мрежа за нелегална търговия и разпространение на фалшиви артикули и слънчеви очила, носещи марката на известни производители.

Задържан е собственикът на фирмата. Иззето е огромно количество от опасната стока, произведена в Китай.  Предотвратените от антимафиотите материални щети на правоносителите са за над 5 милиона лева.

Пиратско съхранение и разпространение на опасни за здравето слънчеви очила и други артикули, носещи знаците на известни марки без тяхното знание и съгласие, бе пресечено при съвместна операция на антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП-МВР, инспектори от Патентното ведомство и служители на ТД на НАП.

Операция е проведена на територията на стоков базар „Илиянци”. При извършени процесуални действия в магазин, мострена зала и склад на фирма, собственост на Г.У. /37 г./ са открити и иззети над 15 000 фалшиви артикула със знаците на над 15 световни марки. Сред тях са слънчеви очила, обозначени със запазените търговски марки “Рей Бан”, “Кристиан Диор”, „Босс”. „Дизел”, „Луи Вюитон”, “Гучи”, „Картие”, „Версаче”, „Булгари”, „Армани”, „Гучи”, „Шанел”, „Прада”, „Долче и Габана”, „Шопар”  и др. Очилата нямали необходимите защитни качества, което може да доведе до необратими увреждания на зрението. Те са изключително опасни, тъй като при продължителна употреба нарушават ретината на окото, съобщават специалистите. Фирмата предлагала и „маркови” шапки, произведени с особено опасни за здравето на потребителите азотни бои, които са забранени за употреба с европейска директива.

По данни, събрани до този момент, търговското дружество е осъществявало престъпната си дейност от 2004 г. През този период то е изградило мрежа за нелегална търговия и разпространение на стоките, които били предимно внос от Китай. Мрежата обхващала включително и големи търговски вериги.
Предотвратените от антимафиотите материални щети на правоносителите са за над 5 милиона лева.
Срещу собственика на фирмата е образувано досъдебно производство по чл. 172 Б НК, за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.
На място са съставени актове за установяване на административни нарушения и е започнала процедура по установяване на укрити данъци в особено големи размери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА