Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 23:00 1 188 0

Спецакция срещу трафик на културно-исторически ценности

  • спецакция-
  • трафик-
  • културно-исторически-
  • ценности

Задържани са двама мъже

Спецакция срещу трафик на културно-исторически ценности - 1
Снимка: МВР

Специализираната полицейска операция, насочена срещу трафика на културно-исторически ценности, е проведена вчера на територията на Силистренска област след съгласуване с Окръжната прокуратура.

След предварителна оперативно-издирвателна работа служителите се насочили към магазин за хранителни стоки в Главиница, където извършили претърсване. Там са намерени и иззети 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Впоследствие в дома на заподозрения по случая 30-годишен мъж също е извършено претърсване, в резултат на което са открити два каталога за български и византийски монети, настолен и преносим компютри с програми и дигитални снимки на старинни монети, два металдетектора и шанцов инструмент, предназначени за търсене на археологически обекти.

В хода на последвалите процесуално-следствени действия полицейските служители са претърсили домовете на други двама мъже на 56 г. и 43 г. в село Чуковец. В къщата на първия са открити монета с видимо старинен вид, метален предмет, наподобяващ горна част от пръстен с неясно изображение, 4 металдетектора и части от такива. На втория адрес полицаите се натъкнали на металдетектор и монета, които са иззети.

При следващия ход на полицейската операция е извършено претърсване на къщата на 43-годишен мъж в село Калугерене, където също е намерен металотърсач, по първоначална информация използван за иманярска дейност.

И четиримата мъже са известни с извършване на аналогична дейност и в миналото, двама от тях са задържани за срок до 24 часа. Работата по разследването продължава в рамките на образуваните досъдебни производства.

В акцията са участвали служители на ГД „Борба с организираната престъпност”, ОДМВР-Силистра и Граничния полицейски участък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА