4 896 6

Задържаха командир на ИДИЛ с българско гражданство (ВИДЕО)

Мартин Христов

Командир на "Ислямска държава"(ИД) с българско гражданство е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата.

По искане на Специализираната прокуратура, на 10 октомври апелативният спецсъд е потвърдил ареста на двама мъже и една жена, участници в организирана престъпна група. По делото срещу тях спецпрокуратурата работи "в активна координация с ГДБОП и ДАНС" в две основни направления - производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея – български гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на "Ислямска държава".

Ръководителят на групата се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство, разказват от прокуратурата. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на "Ислямска държава", на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИД, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал на територията на Република България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на "Ислямска държава", е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

На 29.09.2017 г. участниците в групата са задържани в София. На ръководителя са повдигнати и обвинения за тероризъм.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stefko 88
  Отговор
  1 15:59  13.10.17
  Казах ви че с м....лите веднага ще се здушат! Защото саедна и съща сган!
 • Боклук
  Отговор
  2 16:34  13.10.17
  Нищо чудно..нали от Европа ни задължават брадатковците да са с наше гражданство..
 • Гостенин
  Отговор
  3 16:44  13.10.17
  Е защо са му дали гражданство?Кой знае колко са такива като него.Този който му е разрешил престоя в нашата държава да заминава в затвора.Извинявам се територия.
 • Марио Ангелов
  Отговор
  4 20:19  13.10.17
  Нали бяха от наште!?
 • Кавал
  Отговор
  5 22:30  13.10.17
  Гъзетата пафкат наргиленца и си правят селфита .
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  6 19:54  14.10.17
  тука няма страшно от терористични нападения аз ви казах че шефовете на идил са тука

Напиши коментар:


Публикувай