1 668 7

Над 90 млн. лв. са спечелили фирмите, изнасяли незаконно лекарства

Мартин Христов

Над 90 милиона лева са спечелили фирмите, разкрити, че изнасят незаконно лекарства в чужбина. Това научи NOVA от свои източници от разследването. Все още прокуратурата не е повдигнала обвинения на заподозрените, но разпитите продължават.

Една от причините за липсата на лекарства е паралелният износ. Схема, работеща от години, според аптекари. Последният пример е акцията на МВР от събота. Разследваните - болници, аптеки и търговци. Всички те изнасяли лекарства в чужбина, заобикаляйки правилата. Лекарства, предназначени за български пациенти и платени по Здравна каса.

За лидер на последната разбита схема за износ на лекарства е сочен Амир Мохамед ал Хусаини. Сириец, фармацевт и собственик на фирма за търговия на едро с лекарства. След акцията на МВР офисът на фирмата беше затворен.

Амир не беше намерен и в дома му. Няма отговор и на въпроса как е изнасял лекарства, след като по закон медикаменти може да се продават в чужбина, едва след като са покрити нуждите на пациентите в България.

От лятото в Здравното министерство работят по промени в закона. Искат да се направи списък с лекарства, които не могат да се изнасят. Според бранша обаче така проблемът няма да се реши. Засега за паралелен износ на лекарства няма нито задържани, нито повдигнати обвинения.

Междувременно общественото недоволство срещу окончателно гласувания мораториум върху нови лекарства расте. В петък пациенти организират и протест срещу забраната пред Народното събрание.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МИРО:
  Отговор
  1 20:57  04.12.17
  ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е ТОЛКОВА ТЪП, КОЛКОТО ПЪРВИТЕ ДВАМА!!!
 • Хорацио
  Отговор
  2 21:00  04.12.17
  Да се разследва и кой е позволил на муджахидин да отвори фирма за търговия с лекарства, какво гражданство има, кой му го е дал, как пребивава и т.н. След това да се разследва и да се накаже за контрабандата, а ако е нарушил закона по някакъв начин при отваряне на фирмата да му се увеличи наказанието. Да ама не. Първо едва ли ще го хванат и после след дълги години дела едва ли ще последва адекватно наказание. За тази държава трябва рестарт и от начало иначе ще се мъчим и ще става по-зле.Не може пожарникар-охрана-мутра да ти е премиер и да е заобиколен от гъзолизци с 5 грама мозък не виждащи реалната ситуация и да чакаме нещо да върви към по-добро. Човек участвал в мутренска групировка няма как да има морала да се бори с престъпноста!

  Коментиран от #3

 • асдфгхй
  Отговор
  3 21:07  04.12.17

  До коментар #2 от "Хорацио":

  Ти също не блестиш с ум
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 00:28  05.12.17
  Не е луд тоя, дето яде баницата•
 • Гост
  Отговор
  5 05:13  05.12.17
  Пак няма да има осъдени за тая далавера!
 • Max
  Отговор
  6 07:10  05.12.17
  С това източване са осъдили на смърт много нуждаещи се от тези лекарства българи. Редно е държавата да им върне жеста, защото за мен това е масово убийство!!!
 • 9689
  Отговор
  7 08:14  05.12.17
  Много хубаво ама да е истина.Предполагам,че мутрата е организатор на акцията.

Напиши коментар:


Публикувай