11 Май, 2018 08:24 3 809 2

Убитата в Бургас Никол искала да учи за IT специалист

  • никол-
  • убиец-
  • бургас

Близките й организират протест преди делото срещу момчето, което я прободе смъртоносно в асансьор

Делото за убийството на 11-годишната Никол, което потресе Бургас миналото лято, влиза в съда в понеделник. Четвъртокласничката беше прободена с нож в асансьор на жилищен блок от 15-годишен ученик.

В деня преди съдебното заседание, близки на момичето организират мълчалив протест.

Девет месеца след мъчителното убийство на единственото й дете, Мими Ставрева не иска да повярва, че Никол я няма.

„Тя беше кротка, послушна, срамежлива бих казала, будно дете, много ученолюбива и нямаше търпение да тръгне в първи клас. Любопитна, мога да кажа, като всяко дете на тази възраст – те влизат в пубертета, всичко им е интересно, любопитно. Искаше да става ИТ специалист, да учи. Много разбираше от компютри, много беше на "ти" с компютрите, може това донякъде да е грешка, не знам”, разказва почернената майка.

В социалните мрежи четвъртокласничката се запознава с Иван. След недълга кореспонденция, се уговарят да се видят. „Не знам защо, нищо не ми каза за това момче – че се е запознала с ново момче. Просто ми каза: "Излизам с приятели и ще се прибера навреме!" Това й бяха думите”, спомня си Ставрева.

Сега се упреква, но и си дава сметка, че трудно би могла да я предпази: „Доста сме говорили и аз точно една седмица преди това й казах да внимава къде ходи и какво прави, че има всякакви ненормални хора навън. Не е вечерта да кажеш „Късно да е навън”, а това е посред бял ден, следобед. Кое дете в лятната ваканция ще го затвориш в къщи?! Няма как!”.

В онзи ден телефонът на дъщеря й замлъква. Когато майката се прибира в къщи вижда и преносимото зарядно, и часовника на дъщеря си: „А тя без часовника не излизаше, имаше смарт часовник. Което наистина ме навежда на мисълта, че наистина е излязла за малко... Какво й е казал, никога няма да разберем най-вероятно, за да тръгне за „Меден рудник”. Тя никога не е ходила в „Меден рудник”, не го познава този квартал”.

За какво са се скарали и защо 15-годишният Иван промушва с кухненски нож момичето също засега остава загадка. Оставя я в асансьора, въпреки виковете й за помощ.

„Това за мен е абсолютно умишлено, хладнокръвно и жестоко!... Той може да излезе след 2-3-5 години. На кой му се дава гаранция, че този човек няма да се срещне пак с нечие друго дете и няма да се случи пак това?!”, пита Таня Естило, приятелка на семейството.

Законът предвижда до 10 години затвор. Близките на Никол настояват за открит процес. Надяват се и на широка подкрепа за промяна в законодателството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камагра

    15 3 Отговор
    Навсякъде е пълно с някакви мутанти с татуировки, комунистите взеха земята на хората, напъхаха ги в панелки а сега внуците им са някакви нещастни изроди
  • 2 Боко

    11 0 Отговор
    В Булгаристан има спешна нужда от нов наказателен кодекс и закон за престъпленията и наказанията.Да са адекватни на действията извършени от престъпници и рецидивисти.Не някакви мижави 2-3-4-5 години а 15-20-30 години затвор и повече за тези които са убили някой.Дори и тези на пътя които убиват са убийци.