Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 21:09 11 052 15

Издирват още двама за банковия обир, съучастничка пропя

  • обир-
  • банков обир-
  • люлин

Самоличността на нападателите е ясна на органите на реда, но все още не се знае нищо за местонахождението им 

Издирват още двама за банковия обир, съучастничка пропя - 1
Снимка: Shutterstock

Обирджиите на банковия офис в столичния квартал "Люлин"-1 наблюдавали от дълго време нападнатия обект. В последната седмица го посещавали редовно. Завели и помагач - ключар, за да огледа той ключалката и да изработи ключ, с който да влязат.

Подробности за обира, който се случи посред бял ден в събота бяха изнесени от ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, цитирана от news.bg.

Към момента са задържани двама души със заповед за задържане до 72 часа, като още двама се издирват. Ключарят е арестуван при претърсване на имот в столичния квартал ж.к. "Банишора".

Самоличността на нападателите е ясна на органите на реда, но все още не се знае нищо за местонахождението им и за това са обявени за национално издирване. Задържаните са извършител и помагач.

Успехът на обира се дължи преди всичко на небрежност и безотговорност на банковата служителка, според разследващите. Тя е затваряла сейфа, където са държани парите - в случая чувалче с пари, но не го е заключвала. Заключвала е само офиса, когато е излизала в почивка. На този етап разследващите нямат нито доказателства, нито подозрения тя да е била съучастник на обирджиите.

Първоначално полицията имала съмнения за съпричастност и на касиерката към кражбата, но след разследване, по думите на шефа на СДВР Георги Хаджиев, най-вероятно става въпрос за безотговорно поведение.

Извършителите обаче са имали предварителна информация за банковия клон. Единият от задържаните многократно е посещавал банковия офис и е наблюдавал действията на служителката. Третият човек от групата свързал, единия от задържаните с услугите на помагача-ключар, който осигурил ключ за проникването в банковия офис.

Обирджиите се опитали да бъдат "конспиративни" в своите действия, както обясни Русинова и даде за пример факта, че те са сменяли автомобили, намерили били и различен автомобил, с който е извършена кражбата. Автомобилът, с който е била извършена кражбата след това е бил опожарен.

В арестувания била намерена сумата от 62 000 лева или 1/3 от отнетата сума. Обвиняемият направил пълни самопризнания.

Прокуратурата разполага и със свидетели на техните действия като за деня, в който са отишли да направят ключ, така и на част от действията им през деня на обира. Свидетелка, близка на един от обвиняемите, разказала за деня на посещение на банковия офис. Тя отишла заедно с тях и е служила като "отцепка" - застанала на място, където да наблюдава и да ги уведоми, ако наближават хора.

Намерено било място, където да бъде оставен автомобила след извършване на кражбата, като предварително се снабдили с бензин, спринцовка, лейкопласт и друга необходима течност, за да го запалят. Единият от участниците осигурил мобилните телефони.

В банковия офис имало и други суми, които са били на видно място, но не се взети от извършителите на обира. Крадците се насочили към отворения трезор, който се виждал и в който е било поставено чувалче.

Утре предстои да се гледа мярката за неотклонение на двамата задържани.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    74 0 Отговор
    А НАЙ-ГОЛЕМИЯТ крадец от КТБ, КОГА??? :)
  • 2 пламен

    29 2 Отговор
    А медал на банковата служителка няма ли да се даде?
  • 3 Госта

    38 3 Отговор
    Хубаво, ама в заглавието липсва пълен член. СъучастникЪТ пропя. Яка му гърбица на съучастникА.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вауери бужиноФ

    18 8 Отговор
    Мишки с бившата ми жена такива пари харчехме на вечер като отидем на почивка ,сега да му мисли баджанак ми МАЛКАТА ПЕРУКА,ЧЕ АЗ ФАЛИРАХ.
  • 6 Гошо

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    Ако виждам правилно, са написали "съучастничка", а не "съучастника".

    Коментиран от #9

  • 7 Ахах

    38 1 Отговор
    На края пак жена ги е издала. Жените тайни не могат да пазят, освен изневерите си.
  • 8 Хипермен

    19 0 Отговор
    Къв обир е това,обикновена кражба ,само дето има и западно влияние най вероятно от филми ,с тия палежи на колите в последствие...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    19 1 Отговор
    В какъв жанр е пропяла съучастничката? Колко октави покрива? Планира ли дует с Криско и посещение при недоктор Енчев? Кога ще я видим в "Гласът на България"?
  • 11 Рошко

    15 2 Отговор
    Дано не ги хванат, най големите обирджии, са банките бре ахмаци, със здраве да си ги харчат
  • 12 А защо не

    20 2 Отговор
    Както приеха закон преди години, битова кражба на стойност под 250 лв. да не се взима като кражба. Защо сега не приемат закон за обир на банките под стойност 250 000 лв. да не се счита за обир или кражба. Обикновените хора могат да стават жертви на престъпноста, а банките и банкерите да не могат!
  • 13 Робот

    11 3 Отговор
    Абе, много знаят тия разследващи, все едно те са извършили обира! Като ги знаем, колко са "компетентни", смайващо е колко много са научили за един ден!
  • 14 Ясно

    9 0 Отговор
    Мярка за неотклонение-парична гаранция 62000 лева!
  • 15 А кой ОБРА БНБ и КТБ

    0 0 Отговор
    Кой ОБРА имането на НАРОДА ?